Догори
Дати відгук

У 2050 році в морі буде більше пластику, ніж риби: чи правда це?

Пластик практично не розкладається в морській воді, через що його частка зростає з кожним роком.

2 хв на прочитання09 Жовтня 2024, 01:21
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Чи правда, що у 2050 році в морі буде більше пластику, ніж риби? Ось що розповідає Die Zeit.

Відповідь на це запитання складна з кількох причин. По-перше, вона стосується моменту в майбутньому, а до того часу багато чого може статися. По-друге, ми не знаємо, скільки пластику вже є в морі. І по-третє, ми не знаємо, скільки риби є в океанах.

Зрозуміло, звідки походить ця заява: у 2016 році Всесвітній економічний форум (ВЕФ) опублікував звіт під назвою «Нова пластикова економіка». У ньому йдеться про те, що пластик практично не розкладається в морській воді, через що його частка зростає з кожним роком.

«За звичайного сценарію, до 2025 року в океані буде одна тонна пластику на кожні три тонни риби, а до 2050 року пластику буде більше, ніж риби», — йдеться у звіті. Він ґрунтується на серйозних наукових дослідженнях. Проте є великий знак питання над прогнозом.

Невдовзі після публікації журналіст ВВС Лео Горнак узявся перевірити цей звіт на достовірність. Що стосується пластику, то звіт ВЕФ ґрунтується на статті, опублікованій дослідницею Дженною Джамбек у журналі Science у 2015 році. Вона проаналізувала виробництво відходів у морських країнах світу і спрогнозувала, що до 2025 року в морі може плавати від 100 до 250 млн т пластику. Однак на запитання Горнака Джамбек відмовилася екстраполювати свої цифри на 2050 рік.

Оцінити біомасу всієї риби ще складніше. Це схоже на аналіз «лісу, в якому дерева невидимі і постійно рухаються», як одного разу сказав океанограф Джон Шепард. У 2008 році канадський дослідник Саймон Дженнінгс за допомогою супутникових знімків оцінив кількість планктону в океанах і вирахував кількість риби, яка може на ньому жити. Але вже у 2015 році Дженнінгс переглянув свою оцінку в бік збільшення — у два-десять разів.

Отже, теза звіту ВЕФ ґрунтується на хитких і, ймовірно, неправдивих цифрах. Це правда, що пластикових відходів у морі з кожним роком стає все більше, і з цим потрібно терміново щось робити. Але, ймовірно, у 2050 році в морі все одно буде більше риби, ніж пластику.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.