Догори
Дати відгук

Тисячі людей вимагають компенсації після того, як вакцини проти COVID-19 «зробили їх інвалідами»

Виплати були призначені за такі стани, як інсульт, серцевий напад, тромбоз, запалення спинного мозку та параліч лицьового нерва.

6 хв на прочитання19 Серпня 2024, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Майже 14 000 людей у Британії подали заяви на виплати від уряду за нібито завдану шкоду вакцинами проти COVID-19. Тисячі людей отримали відмову від медичних експертів, які заявили, що немає конкретних доказів того, що вакцина завдала шкоди, тоді як сотням інших було відмовлено у виплаті, оскільки вони «недостатньо інвалідизовані». Про це розповідає The Telegraph.

За інформацією видання, виплати вже були призначені за такі стани, як інсульт, серцевий напад, небезпечні тромби, запалення спинного мозку, надмірний набряк вакцинованої кінцівки і параліч обличчя.

Близько 97 % задоволених позовів стосуються вакцини AstraZeneca, і лише кілька виплат було здійснено за шкоду, заподіяну вакцинами Pfizer або Moderna.

З моменту заснування Схеми виплат за шкоду від вакцин (VDPS) у 1979 році було подано близько 16 000 заявок, але переважну більшість позовів було подано щодо вакцини проти коронавірусу.

Відомо, що попри попередження і зростаючу кількість випадків тромбоутворення, уряд Великої Британії продовжував рекомендувати вакцину AstraZeneca, попри те, що до березня 2021 року вакцинація вже була припинена в Німеччині, Італії, Франції, Іспанії, Данії, Норвегії, Нідерландах, Швеції та Латвії.

Ті, хто виграє справу, отримують одноразову виплату в розмірі 120 000 фунтів стерлінгів, але поки що уряд здійснив виплати лише у 175 випадках, тобто менш як 2 % від загальної кількості людей, які подали заяви.

Понад 5500 заяв було відхилено, а ще 519 — до проведення медичного огляду. Майже 1 000 осіб звернулися з проханням переглянути їхні справи, та лише 12 отримали повідомлення про те, що їхнє рішення було скасовано й вони отримають виплату.

Майже 350 позовів було відхилено, оскільки, хоча експерти визнали, що вакцина завдала шкоди, вони постановили, що вона не «спричинила серйозної інвалідності». Згідно з правилами, заявники повинні мати 60-відсоткову втрату працездатності, щоб претендувати на виплати.

Британський уряд наполягає на тому, що виплата VDPS не є компенсаційною схемою, а гроші можуть бути використані для того, щоб допомогти позивачам відшкодувати збитки в суді.

Однак багато хто стверджує, що виплати VDPS достатньо, щоб подати позов до суду на великі фармацевтичні компанії чи компенсувати втрату близьких.

Багато мільйонів людей отримали вакцину без ускладнень, і моделювання показало, що вакцина могла врятувати 1,5 млн життів у Європі, а без щеплень кількість смертей могла б сягнути 4 млн.

Торік AstraZeneca офіційно визнала, що в деяких випадках вакцина може викликати ВІТТ, і в травні почала відкликання вакцини по всьому світу, стверджуючи, що вона більше не є найефективнішою, оскільки новіші вакцини були адаптовані для боротьби з варіантами COVID-19.

Однак AstraZeneca отримала юридичну компенсацію на початку пандемії, тож навіть у разі виграшу цивільного позову компенсацію доведеться виплачувати британським платникам податків.

Кількість позовів сягла такого рівня, що минулого року кількість адміністративного персоналу, який опрацьовує позови, було збільшено з чотирьох до 80 осіб. Понад 700 осіб вже більше року чекають на рішення.

Про це повідомив представник Управління бізнес-послуг NHS, яке керує VDPS.

«Департамент охорони здоров'я і соціальної допомоги (DHSC) відповідає за політику і законодавство, яке регулює VDPS, в тому числі за критерії, що стосуються ступеня тяжкості інвалідності. З моменту прийняття управління схемою в 2021 році спеціальна команда NHSBSA з питань VDPS докладає всіх зусиль, щоб зробити все можливе для підтримки заявників та активно вдосконалювати процес подання заяв на виплати. Ми постійно переглядаємо наші процеси для подальшого розвитку способу управління претензіями та надання кращого сервісу для заявників», — сказав він.

Прес-секретар AstraZeneca висловив співчуття всім, хто втратив близьких або повідомив про проблеми зі здоров'ям.

«Безпека пацієнтів є нашим найвищим пріоритетом. Докази клінічних випробувань та реальні дані свідчать про те, що вакцина Oxford-AstraZeneca має прийнятний профіль безпеки, а регуляторні органи в усьому світі постійно заявляють, що користь від вакцинації переважає ризики надзвичайно рідкісних потенційних побічних ефектів. Ми неймовірно пишаємося тією роллю, яку Оксфорд-АстраЗенека відіграла у припиненні глобальної пандемії. За незалежними оцінками, лише за перший рік застосування вакцини було врятовано понад 6 млн життів і поставлено понад 3 млрд доз по всьому світу. Наші зусилля були визнані урядами в усьому світі та широко розглядаються як важливий компонент припинення глобальної пандемії», — додали в компанії.

Своєю чергою представник Pfizer заявив, що безпека пацієнтів має компанії першорядне значення, і вона дуже серйозно ставиться до будь-яких повідомлень про небажані явища.

«Повідомлення про несприятливі події не означають причинно-наслідкового зв'язку, і в контексті вакцинації такі події можуть бути не пов'язані з введенням вакцини.

Сотні мільйонів доз вакцини проти COVID-19 компанії Pfizer-BioNTech були введені в усьому світі, і профіль співвідношення користь-ризик вакцини залишається позитивним для всіх дозволених показань та вікових груп. Як і у випадку з кожним лікарським засобом та вакциною, включаючи вакцину Pfizer-BioNTech проти COVID-19, компанія Pfizer має надійні процеси для виконання своїх регуляторних зобов'язань щодо ретельного моніторингу, звітування й аналізу всіх небажаних явищ, а також збору відповідної інформації для оцінки будь-яких нових потенційних ризиків для безпеки, які можуть бути пов'язані з вакциною проти COVID-19. На додаток до наших зусиль із фармаконагляду та дотримання регуляторних вимог щодо якості та безпеки, ми також співпрацюємо з регуляторними органами по всьому світу, оскільки вони здійснюють незалежний моніторинг профілю безпеки нашої вакцини», — запевнив він.

Представник уряду сказав, що поріг у 60 % втрати працездатності відповідає визначенню «тяжкої інвалідності», що узгоджується з визначенням Департаменту праці та пенсійного забезпечення щодо виплати допомоги з інвалідності внаслідок виробничої травми. У випадку, якщо заяву особи відхилено на підставі порогу інвалідності, заявники мають можливість оскаржити це рішення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Вихідні роблять вас товстими: експерт дає прості й ефективні поради, як цьому запобігти
4 хв на прочитання20 хвилин тому
Зображення створено ШІ
У людей і тварин раніше не зустрічався: у Китаї виявили новий кліщовий вірус, що вражає мозок
4 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
Уряд ухвалив рішення у сфері агровиробництва та лісокористування
2 хв на прочитання4 години тому
Шляхи зараження гарячкою Західного Нілу
В Україні зростає кількість захворілих на гарячку Західного Нілу: Голубовська розповідає, що робити лікарям та пацієнтам
3 хв на прочитання6 годин тому
Комахи з власним "тепловізором": як комарі шукають здобич
1 хв на прочитання11 годин тому
Може виникнути навіть через використання катетерів під час медичних процедур: що слід знати про септичний шок
2 хв на прочитання12 годин тому
Афтершоки складних днів: магнітна буря затяглася
1 хв на прочитання16 годин тому
Від людини до людини? Що відомо про шляхи поширення пташиного грипу (і перспективи нової пандемії)
4 хв на прочитання21 година тому
Більше з GreenPost
ФОТО: Тарас Висоцький, перший заступник міністра агрополітики і продовольства України
Висоцький: посуха глобально не вплинула на врожай та ціни на продукти
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
Київводоканал: станом на 13 вересня якість водопровідної води відповідає нормам
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
Укренерго: Україна залучила аварійне постачання електроенергії з трьох країн ЄС
1 хв на прочитання3 години тому
Тиктаалік (Tiktaalik roseae) — вимерла лопатепериста риба з пізнього девону Канади, що вважається одним з найдавніших прикладів наземних хребетних тварин. Зображення згенеровано ШІ
Старші за динозаврів: ці дві «незламні» наземні тварини пережили чотири масові вимирання на Землі
4 хв на прочитання4 години тому
Міндовкілля: якість води у Сеймі покращується, у Десні рух забруднення сповільнюється
2 хв на прочитання5 годин тому
В. о. голови правління Укренерго призначено Олексія Брехта
1 хв на прочитання7 годин тому
В Іспанії відкрили раніше невідомий вид динозаврів — ось як кумедно його назвали
2 хв на прочитання7 годин тому
Всесвітній день прибирання: українці масово долучаються до очищення довкілля
1 хв на прочитання8 годин тому