Догори
Дати відгук

Ціни на хліб підуть вгору до кінця року: подорожчання почнеться вже у жовтні

Фактори, які стануть передумовами для росту цін на хліб та хлібобулочні вироби.

2 хв на прочитання03 Жовтня 2023, 13:34
Поділитись:

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) і директор ТОВ «Київ Хліб» Юрій Дученко в коментарі для видання Delo.ua повідомив, що збільшення цін на хліб і хлібобулочні вироби на 5-10% варто очікувати до кінця 2023 року в Україні.

Він наводить галузеву статистику за липень 2023 року, де вказані середні ціни на найбільш популярні хлібобулочні вироби, а саме:  

  • хліб пшеничний з борошна вищого гатунку — 41,9 грн (у Києві — 62,6 грн);
  • хліб житній, житньо-пшеничний — 36 грн (41,1 грн);
  • батон (500 г) — 22,4 грн (22,7 грн). 

За його словами, подорожчання почнеться вже у жовтні й складе приблизно 5%.

«Головними проблемами українських пекарів є збереження високих цін на пшеницю 2-го класу, яка використовується для випікання хліба, а також недостатня її кількість на внутрішньому ринку. Наразі вже можна говорити, що до кінця сезону хлібопекарська галузь може недоотримати майже 1 млн т пшениці 2-го класу», — зазначає Юрій Дученко.

На ціну хліба і хлібобулочних виробів впливатиме здорожчання енергоносіїв і пального через повернення його оподаткування. Крім того, на сьогодні пекарі отримують низькі зарплати, тому можливість їх підвищення є вкрай важливою для збереження кадрового потенціалу хлібопекарської галузі.

Всі ці фактори стануть передумовами для росту цін на хліб та хлібобулочні вироби в межах 5-10% до кінця року, констатував президент ВАП.  

Згідно з даними Держстату, з початку року хліб житньо-пшеничний подорожчав на 2,1%, до 35,83 грн в серпні з 35,06 грн в січні, а батон — на 3,1%, до 22,52 грн з 21,83 грн.

Відомо, з портів Великої Одеси вийшли ще три судна із залізною рудою та агропродукцією.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.