Догори
Дати відгук

Три прості дії для боротьби з мародерами: поради експертів

Мародери менше загрожують приватним помешканням, і комендантська година ускладнює їхню діяльність.

3 хв на прочитання23 Березня 2022, 20:26
Поділитись:

Багато людей виїхали з зони ведення бойових дій, зробивши свої оселі привабливими для потенційних мародерів. Проте злочинність впала — цьому сприяло як роздавання зброї населенню, так і запровадження комендантської години, в яку злочинному елементу важче пересуватися. Про це розповідав GreenPost, наводячи поради експертів щодо боротьби з мародерами.

Експерт із безпеки Руслан Форостяк вважає, що мародери загрожують не так приватним помешканням, як будівлям, де справді є чим поживитися.

Однак мародери можуть бути й більш організованими. Наприклад, можуть ходити по квартирах, видаючи себе за тероборону чи поліцію (навіть показують у вічко липові посвідчення) і говорити, що принесли пам’ятку з номерами екстрених телефонів тощо.

У таких випадках потрібно не відчиняти їм і дзвонити у справжню поліцію — вона приїжджає на виклики та спрацювання сигналізації.

Але часто доводиться розраховувати лише на власні сили. Що ж можна зробити за таких обставин?

1) «Нестихійні» мародери за можливості спочатку розвідують місцевість. Зазвичай у двері вставляють дрібні монетки, візитівки, сірники тощо. «Останній писк моди» — скотч, бо його менше помітно: заклеюють замковий отвір, і якщо за добу скотч залишається на місці, значить, тут нема кому захищати майно.

Олена Білецька, очільниця ГО «Українська жіноча варта», пояснила в коментарі GreenPost, що для того, аби протистояти мародерам, по-перше, треба об’єднуватися з сусідами. Обов’язково влаштувати чергування  кожні дві години, щоб відстежувати і прибирати помітки.

2) Контролювати вхід і вихід із помешкання, якщо це багатоповерхівка. Для цього Олена Білецька радить ставити контрольну групу — «тероборона цим не може займатися, тільки об’єднано самі жителі будинку».

3) Не вступати в перемовини.

«Там нема з ким балакати. Тим більше доки ви будете з’ясовувати, хто він, можуть напасти. Що при ньому є — ви не знаєте. Стоїть питання безпеки вашої та ваших рідних. Якщо є можливість, мародера треба знищити відразу. Мародери зазвичай придумують різні історії на кшталт «ми заблукали», але не майте ніяких ілюзій. Серед них є й ті, які надають інформацію ворогові, тому краще відразу передавати у відповідні структури (оскільки поліція може бути зайнята, то в місцеве ТрО), а ті вже вирішуватимуть, що з ними робити», — радить Олена Білецька.

Вона застерігає щодо самосуду, але вважає, що можна зробити показово кілька знімків і викласти інформацію в мережі, «щоб бачили, хто це і як відбувається». Руслан Форостяк також упевнений, що такі фото і відео мають вплив. Потенційні мародери мають чітко побачити свої перспективи.

Також ми розповідали, що можна робити з мародерами (ФОТО, ВІДЕО) за законами воєнного часу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023