Догори
Дати відгук

Тотальна втома має причини: дієтолог розповідає про прості способи поліпшити ситуацію

Соматоформна вегетативна дисфункція маскується під різні захворювання, але лікарі тут безсилі.

2 хв на прочитання29 Січня 2022, 00:40
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповідає, що робити, коли всі новорічні свята позаду, а тіло накрила якась тотальна втома — «не хочеться нічого, енергії — нуль, розумом розумієш, що треба щось змінювати, збадьоритися, «взятися за себе», ну хоча б зарядку зранку зробити».

Лікар говорить, що багато людей узагалі почуваються «ніби не хворі, а болить то тут, то там». І на додачу новини — «суцільний стрес і паніка».

«Затяжні стресові ситуації (коли їси не так і не те, емоційно переживаєш, не рухаєшся, недосипаєш тощо) є однією з причин так званої соматоформної вегетативної дисфункції. Її прояви настільки широкі і так часто маскуються під захворювання, що пацієнти переходять від одного лікаря до іншого, доходять до дорогої діагностики рідкісних захворювань, хоча загалом усі показники здоров'я в нормі. Тривале перебування в такому стані може не лише погіршити самопочуття, а й справді сприяти розладам органів травлення, ослабити роботу імунної системи, погіршити сон тощо», — пояснює дієтолог.

Оксана Скиталінська запевняє, що, доки ми ще перебуваємо у стані післяноворічної втоми, яку навіть так і називають «синдром післясвят», можна змінити ситуацію на краще, «не дати полум'ю розгорітися».

Прості речі і надзвичайно ефективні дії рятують ситуацію — це правильний підхід до харчування, занять спортом і відпочинку.

  • Баланс продуктів на тарілці, без крайнощів: якщо каша, то білкова страва й овочі, а не лише щось одне.
  • Якщо важко в животі, дискомфорт, декілька днів вживаємо не сирі овочі та фрукти, а термічно оброблені: пюре із запечених/варених овочів, каші-розмазні, парові тефтельки.
  • Максимально глибокий сон: чашку чаю з ромашки чи м'яти, можна з невеликою ложечкою меду, тепла ванна або теплий душ за 2 години до сну.
  • Релаксуючий масаж тіла.
  • Прогулянки на свіжому повітрі.
  • Медитація.

Також ми розповідали про втому від сну: як це можливо і що з цим робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost