Догори
Дати відгук

Топ-7 небезпечних літніх продуктів

Сезонна і така бажана літня їжа, на жаль, може бути небезпечною для здоров’я і фігури.

4 хв на прочитання16 Червня 2022, 06:50
Поділитись:

Літо – це сезон овочів, ягід та фруктів. Окрім цього, це ще й сезон сонця, адже воно дає нам енергію. Саме тому влітку не потрібно вживати багато важкої та жирної їжі. Насамперед необхідно наситити організм вітамінами, розвантажити його і дати йому вдосталь хорошої та якісної клітковини. Але і тут не все просто, бо є продукти, які можуть бути небезпечними.

Фруктовий лід

Більшість дівчат сприймають фруктовий лід як більш корисну альтернативу пломбіру – і дуже помиляються. У кращому випадку таке морозиво – це фруктовий сік, змішаний з цукром і підсилювачами смаку, в гіршому – підфарбований і штучно ароматизований лід з підсолоджувачем.

Крім різкого стрибка рівня глюкози в крові такі ласощі провокують загострення апетиту і на здачу може викликати харчову алергію. Вже якщо балувати себе морозивом – то справжнім: на вершках, високої жирності і без сумнівних інгредієнтів в складі.

Свіжа зелень

За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, свіжа зелень та салатні листя часто стають причиною харчових отруєнь. У всьому винні бактерії, які активно розмножуються на зелених листочках, якщо не змити з них залишки землі і слиз равликів.

До слова, видалити всі забруднення дійсно складно: в домашніх умовах фахівці рекомендують спочатку замочувати зелень у великій кількості води, міняти її кілька разів, а потім буквально по листочку промивати під проточною водою.

Тартар 

Закуски з сирої яловичини і морепродуктів – хіти на літніх терасах ресторанів. Приємного освіжаючого смаку, легкості і елегантною подачі у тартара не відняти, але якщо подивитися правді в очі, їсти сире м’ясо і рибу на спеці можна тільки в тому випадку, якщо ви на 100% довіряєте корові, її господареві, постачальнику ресторану, шефповару і офіціантові, який мив (а може, й ні) руки перед тим, як взятися за вашу тарілку.

При температурі вище 5 ° С більшість хвороботворних бактерій відчувають себе прекрасно і швидко розмножуються, варто лише мінімально порушити санітарні правила. Якщо ви вагітні, ослаблені після хвороби і в принципі не можете похвалитися ідеальним травленням, з такими закусками однозначно доведеться почекати.

Інжир

Смачний стиглий інжир виявився в списку небезпечних літніх продуктів через високий вміст цукру. Приблизно стільки ж міститься в порції печива, але якщо до випічки більшість з нас ставиться з обережністю, то сезонні ягоди і фрукти сприймаються як безумовно корисні. Вони і правда здатні прикрасити меню вітамінами, мінералами і антиоксидантами, але вимагають поміркованості.

Гарна ідея – поєднувати свіжий інжир з м’яким сиром: разом з білком фрукт буде засвоюватися довше і викликати менші коливання рівня глюкози в крові.

Кукурудза

Гаряча солона кукурудза – класика на пляжі або в парку, встояти перед якою неможливо. Однак сіль і спекотний літній день – не найкращі партнери. Кукурудза легко стане причиною затримки рідини в організмі, набряків і додаткового навантаження на нирки. Більш здоровий вибір – їсти варену або смажену кукурудзу в салатах, де її смак відтіняється іншими овочами і травами.

Шашлик

Найпопулярніший на українських просторах шашлик прийнято готувати зі свинини. Але це м’ясо не випадково знаходиться під релігійною забороною в жарких країнах. Свиня вкрай нерозбірлива в своїх харчових пристрастях, через що її м’ясо часто містить паразитів. Вбити їх може тільки тривала термічна обробка. Цілком можливо, вугілля вашого мангала буде досить жарким, щоб прожарити м’ясо ідеально. Якщо ж шашлик залишиться сируватим, великий ризик харчового отруєння і зараження паразитами.

Друга проблема – готовий, вже замаринований шашлик, який можна купити в магазинах. Нерідко за допомогою оцтових маринадів і солі виробники прагнуть замаскувати м’ясо не першої свіжості.

Диня

На відміну від кавунів, які стимулюють травну систему, диня досить складно засвоюється і погано поєднується з іншими продуктами. Поклавши руку на серце, їсти її безпечно, але краще не змішувати диню ні з м’ясом, ні з іншими фруктами і ягодами, ні тим більше з молочними продуктами. Дієтологи взагалі рекомендують розглядати її як окремий прийом їжі і вичікувати мінімум 2 години між їжею, щоб порадувати себе.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання5 годин тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання6 годин тому
Фото ілюстративне
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Насолодитися ар-деко, стоячи голяка разом з іншими відвідувачами: 10 унікальних лазень з усього світу (ФОТО)
8 хв на прочитанняВчора
«Не худніть так»: 10 порад від лікаря, які дозволять зберегти здоров’я при схудненні
10 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
У річках Буковини підійметься вода до метра
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання43 хвилини тому
На водоймах Одеської області встановлено 1 000 нерестових гнізд
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання2 години тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання3 години тому
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання4 години тому
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання5 годин тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання7 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання7 годин тому