Догори
Дати відгук

Таїланд звинувачують у використанні примусової праці мавп для збирання кокосів — тварин б'ють і утримують у бруді

Деякі компанії відмовляються від закупівель кокосового молока з країни.

4 хв на прочитання18 Березня 2023, 20:17
Мавпу навчають збору кокосів на фермі у місті Сураттхані на півдні Таїланду
SOPA Images / Alamy / Vida Press Мавпу навчають збору кокосів на фермі у місті Сураттхані на півдні Таїланду SOPA Images / Alamy / Vida Press
Поділитись:

Німецький виробник наборів для приготування їжі HelloFresh оголосив, що перестане використовувати кокосове молоко з Таїланду. Таке рішення компанія ухвалила після нової доповіді організації «Люди за етичне поводження з тваринами» (PETA), в якій стверджується, що в Таїланді продовжують використовувати примусову працю мавп для збирання кокосів. Про це розповідає «Медуза» з посиланням на  The New York Times та The Guardian.

Прес-секретар HelloFresh Еббі Дреєр уточнила, що «з міркувань обережності» компанія перестане купувати кокосове молоко з Таїланду з кінця 2023 року.

Великі торговельні мережі ще кілька років тому почали відмовлятися від продажу продуктів, для збирання яких використовували працю підневільних мавп. Наприклад, у 2020 році деякі британські мережеві супермаркети заявили, що припиняють продаж товарів, у виробництві яких задіяна примусова праця мавп.

Про такі ж рішення оголошували і американські мережі. У червні 2022 року найбільша торгова мережа Walmart повідомила, що припиняє продаж кокосового молока тайської компанії Chaokoh через звинувачення у використанні праці мавп. Axios зазначав, що на сайті виробника є звіт тайського підрозділу компанії із сертифікації Bureau Veritas за 2020 рік, в якому йшлося про перевірку 64 із 817 ферм виробника. Згідно з документом, для збирання кокосових горіхів мавпи там не використовувалися.

PETA розпочала розслідування щодо можливої експлуатації тварин у грудні 2019 року. Захисники тварин вимагають від магазинів припинити продаж кокосового молока, виготовленого з кокосових горіхів, для збирання яких використовують мавп.

Pictures From History / Universal Images Group / Getty Images

У 2019 році представники PETA Asia відвідали вісім ферм Chaokoh. За словами захисників тварин, там змушують свинохвостих макак збирати кокоси. Також було виявлено кілька об'єктів для дресирування мавп і проведення змагань зі швидкісного збирання кокосів. За даними зоозахисників, дорослий самець може збирати за день до тисячі горіхів. При цьому людина збирає у кращому разі 80.

«Тварини, багато хто з яких був незаконно спійманий ще дитинчам, демонструють стереотипну поведінку, яка свідчить про тяжкий стрес. Мавп приковували ланцюгами до автомобільних шин або замикали в клітках, в яких вони ледь можуть повернутися», — говорили представники PETA.

Експерти PETA вирішили знову перевірити ферми Таїланду в 2020 році після заяв виробників і уряду Таїланду про те, що мавпи більше не використовуються для збору продукції, що експортується. Однак представники організації заявили, що макак досі використовують для збирання горіхів, а компанія Chaokoh — за підтримки посла Таїланду в США — говорить про некоректну систему аудиту, щоб увести в оману компанії та споживачів масштаби експлуатації тварин.

У листопаді 2022 року PETA представила новий звіт за підсумками восьмимісячного розслідування і заявила, що «повальне насильство» над мавпами продовжується, а їхню працю в ланцюжку поставок приховують.

Захисники тварин опублікували фото та відео, на яких знято мавп, прикутих залізними ланцюгами. Розслідувачі розповіли, що один із постачальників тримав мавп на ланцюгу на землі серед бруду та сміття. За словами працівника ферми, мавп змушують збирати кокоси протягом 10 років, перш ніж їх відправлять на пенсію. У звіті також йдеться про те, що під час тренувань їх залякують для підпорядкування. Захисники тварин стали свідками того, як один із тренерів б'є мавпу, смикає її за шию, а потім б'є повідком.

Активісти організації PETA на акції проти компанії Chaokoh, яку звинувачують у використанні примусової праці мавп для збирання кокосів. Лос-Анджелес, 11 лютого 2021 року Ronen Tivony / Sipa USA / Vida Press

За даними PETA, майже 40 тисяч продуктових магазинів у всьому світі відмовилися від постачання Chaokoh та інших брендів.

«Але замість того, щоб працювати над переходом до методів збирання врожаю без мавп — наприклад, до посадки нижчих дерев, кокоси з яких легше збирати, — ферми, брокери, виробники та уряд Таїланду працюють на те, щоб ввести споживачів в оману», — йдеться у публікації.

The New York Times звернулася за коментарем до уряду Таїланду та компанії Chaokoh, але вони не відповіли на запит журналістів.

Тимчасом UAnimals подає заяву в поліцію на одесита, який переїхав собаку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 годин тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання8 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання9 годин тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому
Більше з GreenPost
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання48 хвилин тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання3 години тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання5 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання10 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання15 годин тому
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитанняВчора