Догори
Дати відгук

Свинина стає для українців делікатесом

5 хв на прочитання01 Липня 2020, 15:35
Pixabay Pixabay
Поділитись:

З року в рік українці споживають все менше свинини, налягаючи натомість на курятину. Про це йшлося на форумі MeatForumOnline, де експерти та лідери м’ясної галузі обговорили питання формування цін на свинину, курятину та яловичину в Україні, пише agronews.ua.

Так, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко заявив, що свинина стає делікатесом для українців через високу ціну на неї.

«Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» працюють з усіма видами м’яса. Свинина, курятина, яловичина є обов’язковими елементами для м’ясопереробки. Якщо охарактеризувати виробництво свинини, курятини, яловичини, то загалом яловичини виробляється вдвічі менше ніж свинини, а свинини — вдвічі менше ніж курятини», — прокоментував Бабенко.

Він наголосив на тому, що безумовним лідером серед видів м’яса є курятина. В Україні лише поголів’я птиці майже відновилося до рівня 1991 року. Експорт курятини з України є вдесятеро більшим за експорт яловичини. А свинини експортується вдесятеро менше за яловичину.

«Є нестабільна ситуація з яловичиною, яка обумовлена різними факторами. На жаль, збільшилися об’єми імпорту свинини, що є ознакою неконкурентоспроможності українського свинарства. Про програш свинини свідчить і низьке її споживання в інших сусідніх країнах. В Україні споживання цього виду м’яса на одну особу зменшилося до 15 кг  —  це при тому, що в сусідніх країнах воно становить: у Росії — 30 кг, у Білорусі — 38 кг, у Польщі — 41 кг», — підкреслив Бабенко.

За словами виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі», баланс цих видів м’яса такий. Лідером є курятина, її собівартість низька, вона конкурентоздатна на внутрішньому та на зовнішньому ринках. Є яловичина, доступна за ціною, але її споживання в Україні є традиційно  меншим. Є свинина, яка поступається курятині, як в ефективності вирощування, собівартості, так і, відповідно, ціні.

Саме свинина програє у поставках на внутрішній  і зовнішній ринки, не скориставшись можливістю, яка зараз відкрита свинарям усього світу через світовий дефіцит свинини в розмірі 10 млн тонн. Українські свинарі на цьому не заробляють і свинину не експортують, більше того — росте імпорт.

Андрій Науменко, засновник «ТМ Skott Smeat», керівник «Лубним’ясо», також вважає, що ситуація плачевна. Адже яловичина та свинина можуть зникнути в Україні.

«Якщо хтось активно почне їсти українську яловичину або свинину за кордоном, то, наприклад, китайці з’їдять українську свинину за два тижні, а українці змушені будуть купувати м’ясо за кордоном. Тому що в Україні свиней майже бракує, поголів’я становить менше 4 млн голів на свинокомплексах. Те саме стосується яловичини, адже поголів’я 3,7 млн для країни — це мало, бо ми його можемо вибити за рік чи за два, і не буде української яловичини. Тому потрібна підтримка держави», — прокоментував Науменко.

Він підкреслив, що в Україні не було культури споживання яловичини. Ситуація почала змінюватися з 2007 року, коли завозили яловичину з Америки та з Австралії.

Виконавчий директор Асоціації «М’ясної Галузі» Микола Бабенко охарактеризував стан закупівельних цін на курятину, яловичину та свинину:

«Безумовно, купівельна спроможність грає свою ключову роль. Ми побачили, що споживання свинини раптово впало на третину після спекулятивного підняття цін на живих свиней на початку карантину з 45 до 52 грн/кг, і свинину замінила курятина, тому що вона більш маневрена і в собівартості, і в ціні», — сказав Бабенко.

Бабенко розповів, що під час карантину роздрібна ціна на тушку курки зменшилась до 40 грн/кг. Це дешевше, ніж коштували свині живою вагою для  м’ясопереробних підприємств. Зменшення купівельної спроможності населення працює не на користь виробників свинини. Проблема у високій ціні, а висока ціна обумовлена високою собівартістю вирощування свиней і перевитратами 8 млрд грн на корми та ліки у свинарстві.

Він наголосив, що в Євросоюзі ціни на свинину за 2019 рік піднялися на 48 %, але навіть після цього імпортована свинина в напівтушах для м’ясопереробних підприємств коштує на 17 % дешевше: з ПДВ це — 58 грн. Вартість свинини у напівтушах свиней українських свинокомплексів становить 68 грн.

«Якщо зробити перерахунок на живу вагу, то можна сказати, що європейська свинина у живій вазі зараз коштує 38 грн, а українські переробні підприємства платять за українських свиней у середньому за рік по 45 грн. Висока собівартість і ціна стримує споживання свинини та фактично розвиток галузі. Таким  чином,  свинина стає делікатесом для українців», — підсумував Бабенко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
 Великодній кошик символізм продуктів які несуть на освячення
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання50 хвилин тому
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання3 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання13 годин тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора