Догори
Дати відгук

Свинина стає для українців делікатесом

5 хв на прочитання01 Липня 2020, 15:35
Pixabay Pixabay
Поділитись:

З року в рік українці споживають все менше свинини, налягаючи натомість на курятину. Про це йшлося на форумі MeatForumOnline, де експерти та лідери м’ясної галузі обговорили питання формування цін на свинину, курятину та яловичину в Україні, пише agronews.ua.

Так, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко заявив, що свинина стає делікатесом для українців через високу ціну на неї.

«Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» працюють з усіма видами м’яса. Свинина, курятина, яловичина є обов’язковими елементами для м’ясопереробки. Якщо охарактеризувати виробництво свинини, курятини, яловичини, то загалом яловичини виробляється вдвічі менше ніж свинини, а свинини — вдвічі менше ніж курятини», — прокоментував Бабенко.

Він наголосив на тому, що безумовним лідером серед видів м’яса є курятина. В Україні лише поголів’я птиці майже відновилося до рівня 1991 року. Експорт курятини з України є вдесятеро більшим за експорт яловичини. А свинини експортується вдесятеро менше за яловичину.

«Є нестабільна ситуація з яловичиною, яка обумовлена різними факторами. На жаль, збільшилися об’єми імпорту свинини, що є ознакою неконкурентоспроможності українського свинарства. Про програш свинини свідчить і низьке її споживання в інших сусідніх країнах. В Україні споживання цього виду м’яса на одну особу зменшилося до 15 кг  —  це при тому, що в сусідніх країнах воно становить: у Росії — 30 кг, у Білорусі — 38 кг, у Польщі — 41 кг», — підкреслив Бабенко.

За словами виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі», баланс цих видів м’яса такий. Лідером є курятина, її собівартість низька, вона конкурентоздатна на внутрішньому та на зовнішньому ринках. Є яловичина, доступна за ціною, але її споживання в Україні є традиційно  меншим. Є свинина, яка поступається курятині, як в ефективності вирощування, собівартості, так і, відповідно, ціні.

Саме свинина програє у поставках на внутрішній  і зовнішній ринки, не скориставшись можливістю, яка зараз відкрита свинарям усього світу через світовий дефіцит свинини в розмірі 10 млн тонн. Українські свинарі на цьому не заробляють і свинину не експортують, більше того — росте імпорт.

Андрій Науменко, засновник «ТМ Skott Smeat», керівник «Лубним’ясо», також вважає, що ситуація плачевна. Адже яловичина та свинина можуть зникнути в Україні.

«Якщо хтось активно почне їсти українську яловичину або свинину за кордоном, то, наприклад, китайці з’їдять українську свинину за два тижні, а українці змушені будуть купувати м’ясо за кордоном. Тому що в Україні свиней майже бракує, поголів’я становить менше 4 млн голів на свинокомплексах. Те саме стосується яловичини, адже поголів’я 3,7 млн для країни — це мало, бо ми його можемо вибити за рік чи за два, і не буде української яловичини. Тому потрібна підтримка держави», — прокоментував Науменко.

Він підкреслив, що в Україні не було культури споживання яловичини. Ситуація почала змінюватися з 2007 року, коли завозили яловичину з Америки та з Австралії.

Виконавчий директор Асоціації «М’ясної Галузі» Микола Бабенко охарактеризував стан закупівельних цін на курятину, яловичину та свинину:

«Безумовно, купівельна спроможність грає свою ключову роль. Ми побачили, що споживання свинини раптово впало на третину після спекулятивного підняття цін на живих свиней на початку карантину з 45 до 52 грн/кг, і свинину замінила курятина, тому що вона більш маневрена і в собівартості, і в ціні», — сказав Бабенко.

Бабенко розповів, що під час карантину роздрібна ціна на тушку курки зменшилась до 40 грн/кг. Це дешевше, ніж коштували свині живою вагою для  м’ясопереробних підприємств. Зменшення купівельної спроможності населення працює не на користь виробників свинини. Проблема у високій ціні, а висока ціна обумовлена високою собівартістю вирощування свиней і перевитратами 8 млрд грн на корми та ліки у свинарстві.

Він наголосив, що в Євросоюзі ціни на свинину за 2019 рік піднялися на 48 %, але навіть після цього імпортована свинина в напівтушах для м’ясопереробних підприємств коштує на 17 % дешевше: з ПДВ це — 58 грн. Вартість свинини у напівтушах свиней українських свинокомплексів становить 68 грн.

«Якщо зробити перерахунок на живу вагу, то можна сказати, що європейська свинина у живій вазі зараз коштує 38 грн, а українські переробні підприємства платять за українських свиней у середньому за рік по 45 грн. Висока собівартість і ціна стримує споживання свинини та фактично розвиток галузі. Таким  чином,  свинина стає делікатесом для українців», — підсумував Бабенко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Як правильно обрізати кущі малини наприкінці листопада для щедрого врожаю
Як правильно обрізати кущі малини наприкінці листопада для щедрого врожаю
1 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
1 хв на прочитання26 Листопада 2025
Фото ілюстративне
Заборона ЗЗР може обвалити український агросектор на $4,3 млрд
3 хв на прочитання26 Листопада 2025
Фото з відкритих джерел
Одеська область відродить видобуток солі: завод за $2,8 млн почне роботу на початку 2026 року
2 хв на прочитання26 Листопада 2025
26 листопада — Всесвітній день оливкового дерева: стародавнє дерево, яке несе мир, здоров’я і сталість
2 хв на прочитання26 Листопада 2025
Повний перелік причин анулювання 4-ї групи ЄП: перехід агропідприємства на загальну систему
2 хв на прочитання25 Листопада 2025
Від сировини до продукту: презентовано каталог українського обладнання для агропереробки
2 хв на прочитання25 Листопада 2025
Мобільні зерносховища: поставлено обладнання на 1,5 млн тонн для Півдня та Сходу
2 хв на прочитання25 Листопада 2025
Більше з GreenPost
Фото: суспільне Одеса
Нічна атака на Одещину: Безпілотник пошкодив кінно-спортивний клуб
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Корупція у відновленні Донеччини: викрито розкрадання понад 140 млн грн на опаленні та воді
2 хв на прочитанняВчора
На Львівщині мати змушувала 5-річну доньку продавати наркотики
На Львівщині мати змушувала 5-річну доньку продавати наркотики
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Місячний календар стрижок на грудень 2025: сприятливі дні для стрижки та фарбування волосся
2 хв на прочитанняВчора
Неприємний побічний ефект Мounjaro: чому виникає діарея та як її контролювати
3 хв на прочитанняВчора
Пункт про амністію вилучено з плану Трампа, щоб не заблокувати відповідальність Росії за воєнні злочини
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на п'ятницю, 28 листопада 2025 року
4 хв на прочитанняВчора
Прикордонники Чернівецького загону виявили велику партію акумуляторів для електромобілів
1 хв на прочитанняВчора