- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Святковий стіл за мінімум часу: топ швидких і смачних рецептів
Святковий стіл за мінімум часу: топ швидких і смачних рецептів
А також кілька лайфхаків для економії часу.
Не дуже уявляєте, як встигнути 31 грудня і на роботу сходити, і стіл новорічний приготувати? А ще й себе хотілося б привести до ладу... Як, готуючись до святкової ночі, менше часу провести на кухні, а більше приділити собі? «Здорові люди» зробили добірку ситних, смачних, а головне, швидких у приготуванні страв, а також поділилися лайфхаками для економії часу.
Корисні поради
✔ Звісно, одна справа приготувати святковий стіл на двох, і зовсім інша — на десятьох. Обов'язково складіть список гостей, аби можна було розрахувати кількість продуктів і купити їх заздалегідь.
✔ Деякі овочі (наприклад, цибулю чи моркву) можна почистити й порізати за день-два до свята, потім покласти в лоток, що щільно закривається, і прибрати в холодильник.
✔ Значно заощадять час куповані тісто та лаваш, а також спреди, які можна використовувати для тарталеток.
✔ Складіть план — у якому порядку готувати страви на новорічний стіл.
✔ Заздалегідь замаринуйте потрібні інгредієнти, зваріть яйця чи овочі, за необхідності дістаньте продукти, що розморожуються.
✔ Зайнятися десертом можна під час приготування салатів і закусок, поки ті випікаються в духовці чи остигають.
✔ Гаряче — залежно від рецепту — можна зібрати та прибрати в холодильник, а поставити в духовку вже ближче до необхідного часу.
✔ Салати краще змішувати в останній момент, оскільки рідина, що виділяється з овочів, змінить їх смак і зовнішній вигляд.
Швидкі холодні закуски
Сирна тарілка
Найшвидший і найпростіший варіант страви для святкового столу — сирна тарілка. Для неї достатньо взяти 4-5 сортів сиру — наприклад, м'який (рикота, фета, моцарела), пікантний (брі, камамбер), твердий солодкий (маасдам, ементаль), напівм'який нейтральний (гауда, едам, тильзітер, європейський, голландський), із пліснявою (горгонзола, рокфор, дорблю).
Сири круглої форми чи напівм'які рекомендується нарізати невеликими трикутниками, сири із блакитною пліснявою — квадратними, прямокутними чи трикутними шматочками. Напівтверді сири — різними кубиками чи тонкими скибочками. А тверді зазвичай ламають на довільні шматочки.
Розмістити сир по колу на тарелі, додати горіхи (мигдаль або волоські), виноград, курагу, мед і джем у невеликій розетці. Можна прикрасити листям м'яти чи базиліка.
Карпачо з печериць
Для карпачо знадобляться свіжі великі печериці. Мити гриби не потрібно — достатньо протерти вологим паперовим рушником або очистити тонку верхню плівку. Святкове новорічне карпачо готується дуже швидко і просто — потрібно 10 хвилин.
Інгредієнти:
великі печериці — 2 шт.;
скибочка лимона — 1 шт.;
сіль — за смаком;
перець мелений — за смаком;
олія.
Приготування.
Нарізати печериці дуже тонко — прозорими скибочками. Після нарізання розкласти на таріль і вичавити на них сік із лимона.
Посолити великою сіллю, поперчити й полити олією.
Готувати карпачо за 15 хвилин до подачі. Однак нарізати гриби можна заздалегідь, а потім накрити харчовою плівкою, а заправити перед подачею.
Тарталетки з оселедцем
Для приготування тарталеток можна залучити дітей чи гостей. Основне завдання полягає в тому, щоб компоненти були дрібно порізані. Загалом підготовка тарталеток займе близько 20 хвилин.
Інгредієнти:
філе оселедця — 1 шт.;
напівтвердий сир — 100 г;
яйця — 3 шт.;
яблуко (краще кисле) — 1 шт.;
морква — 1 маленька;
часник — 2 зубчики;
майонез — 2 ст. л.;
петрушка — пучок;
гірчиця — 1 ч. л.;
лимонний сік — за смаком;
сіль, мелений чорний перець — за смаком;
чорний хліб — за бажанням.
Приготування.
Хліб порізати невеликими шматочками (можна скористатися формочкою для печива) і поставити на 5 хвилин у духовку при 220 ℃.
У цей час яйця відварити круто, охолодити та почистити.
Яблуко нарізати якомога дрібніше. Збризкати шматочки невеликою кількістю лимонного соку, перемішати.
Яйця, моркву та сир натерти на тертці, зелень подрібнити. Викласти все в миску з яблуками.
Часник почистити й вичавити в миску з овочами. Додати майонез, хрін і добре перемішати. Приправити сіллю та перцем до смаку.
На кожен шматочок хліба покласти овочеву масу, зверху — по шматочку оселедця.
Швидкі гарячі закуски
Прості піца-роли
Знадобиться заморожене листкове тісто, яке потрібно дістати з холодильника заздалегідь. На страву (без урахування часу випічки) знадобиться близько 20 хвилин.
Інгредієнти:
заморожене листкове тісто — 1 упаковка;
шинка — 150 г;
ферментований сир — 150 г;
томатне пюре — 4 ст. л.
Приготування.
Шинку та сир тонко порізати.
Розморожене тісто розкачати в пласт завтовшки 2-3 мм, змастити томатним пюре.
Викласти на тісто скибочки шинки та сиру та згорнути рулетиком. Порізати поперек шайбочками 2 см.
Розкласти шайбочки на деку, застеленому папером для випікання, й випікати в розігрітій до 190 ℃ духовці 15-20 хвилин.
Запечений у духовці сир
Інгредієнти:
сир «Камамбер» (приблизно 150 г) — 1 шт.;
виноград — 1 жменя;
печериці — 5 шт.;
розмарин — 2 гілочки;
мед — 1 ст. л.;
олія — за смаком;
сіль, перець — до смаку;
багет.
Приготування.
Розігріти духовку до 190 °C.
Гриби порізати пластинками, виноград — навпіл.
Викласти гриби, виноград і гілочку розмарину у форму для запікання, приправити сіллю та перцем, збризкати олією і прибрати на 10 хвилин у духовку.
Форму дістати, помістити сир на гриби та виноград, зверху змастити медом, олією та знову поставити в духовку на 7-10 хвилин.
Подавати з порізаними скибочками багетом.
Пиріжки з листкового тіста з яловичим фаршем
Тісто до приготування потрібно розморозити.
Інгредієнти:
яловичий фарш — 300 г;
печериці — 300 г;
листкове тісто — 500 г;
цибуля — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
яйце — 1 шт.;
сіль, перець — за смаком.
Приготування.
Моркву, цибулю та часник почистити. Цибулю та часник дрібно нарізати, моркву натерти на буряковій тертці.
Гриби нарізати тонкими пластинками.
У розігрітій олії на сковороді обсмажити яловичий фарш, цибулю, гриби, моркву та часник. Приправити сіллю та меленим перцем. Дати начинці охолонути.
Листи розмороженого тіста розкачати, розрізати на шматочки і змастити береги водою.
На кожен викласти по великій ложці начинки. Загнути куточком і стиснути, щоб начинка не випала.
Змастити пиріжки збитим яйцем і випікати у розігрітій до 180 ℃ духовці близько 20 хвилин.
Швидкі салати з доступних продуктів
Салат із пекінської капусти й апельсинів
Дуже простий, освіжаючий і незвичайний салат. На приготування потрібно 10 хвилин.
Інгредієнти:
невелика пекінська капуста — 1 шт.;
солодкі апельсини — 2 шт.;
лимонний сік — 1 ч. л.;
винний оцет — 1 ч. л.;
гарбузове насіння (чищене) — за смаком.
Приготування.
Капусту нарізати тонкими смужками.
Очистити апельсини та нарізати їх скибочками.
Викласти в салатницю пекінську капусту, апельсини та гарбузове насіння.
Змішати оцет і лимонний сік, полити салат та акуратно перемішати.
Салат із крабових паличок
На приготування смачного салату знадобиться 15 хвилин.
Інгредієнти:
крабові палички — 300 г;
яйця — 2 шт.;
селера — 100 г;
солодкий перець — 1 шт.;
кисле яблуко — 1 шт.;
майонез — 2 ст.;
зелена цибуля — 4-5 пер;
лимонний сік — 1 ст.;
сіль, мелений чорний перець — до смаку.
Приготування.
Яйця відварити, охолодити та почистити. Дрібно накришити.
Крабові палички та селеру дрібно порізати.
У перцю видалити плодоніжку, насіння та внутрішні перемички. Нарізати дрібними шматочками.
Цибулю покришити. Яблуко нарізати дрібними кубиками та збризкати лимонним соком, аби не потемніло.
Викласти всі інгредієнти в миску, заправити майонезом, додати сіль і перець до смаку, перемішати.
Швидкий салат «Цезар»
Цезар із куркою готується швидко. Процес можна ще прискорити, якщо використовувати заздалегідь приготовлені чи куплені сухарики з пшеничного хліба й узяти готову курячу грудку.
Інгредієнти:
куряче філе — 300 г;
салат ромен — 1 качанчик;
твердий сир (типу пармезан) — 150 г;
майонез — 4 ст.;
часник —1 зубчик;
гірчиця — 1 ч. л.;
лимонний сік — 1 ст.;
вустерський соус — 1 ч. л.;
олія;
сіль, перець;
багет.
Приготування.
Розрізати курячу грудку вздовж, аби вийшли тонкі стейки. Збризкати їх олією, приправити сіллю та перцем. За можливості залишити на 10-15 хвилин промаринуватися.
Розігріти сковороду (краще використовувати сковороду гриль) та підсмажити стейки з кожного боку приблизно по 4 хвилини. М'ясо має бути готовим, але при цьому залишитися соковитим усередині. Прибрати убік до остигання, потім порізати скибочками.
Багет нарізати невеликими кубиками. Обсмажити грінки (можна на тій сковороді, де було філе, додавши ще трохи олії) до рум'яного кольору.
Часник подрібнити, викласти в миску, додавши лимонний сік, гірчицю, ложку олії, вустерський соус і майонез, ретельно перемішати до однорідності.
Сир натерти.
Салат вимити й обсушити, нарвати великими шматками. Перекласти у велику миску та полити часниковим соусом.
Акуратно перемішати (бажано руками), щоб усе листя було вкрите соусом. Розкласти на тарілки.
На салат викласти грінки, посипати тертим сиром. Розмістити зверху скибочки курки та подавати.
Гарячі страви
Простий шашличок із лосося
Інгредієнти:
лосось — 400 г;
лимони — 2 шт.;
часник — 3 зубчики;
олія — 2 ст.;
лимонний сік — 2 ст.;
діжонська гірчиця — 1 ч. л.;
петрушка;
сіль, перець.
Приготування.
Нарізати філе лосося невеликими шматочками, лимони тонкими скибочками.
Нанизати поперемінно лосося й лимон на шпажки.
Часник і петрушку подрібнити. Змішати з олією, гірчицею й лимонним соком.
Полити шашличок часниковим маринадом і залишити на 10 хвилин.
Запікати шашличок у розігрітій до 210 ℃ духовці близько 20 хвилин, поки лосось не підрум'яниться.
Хрусткі курячі стейки із солоними огірками та сиром
Інгредієнти:
курячі грудки — 500 г;
картопляний крохмаль — 1 ст.;
яйце — 1 шт.;
олія — 1 ч. л.;
меленa копчена або солодка паприка — 1 ч. л.;
часниковий порошок — 1 ч. л.;
сушений орегано — 1 ч. л.;
сіль, мелений чорний перець.
кукурудзяні пластівці (несолодкі) — 150 г;
порошок паприки — 1 ч. л.;
часниковий порошок — 0,5 ч. л.;
сир моцарела (або ферментований сир) — 100 г;
солоні огірочки — 4 шт.;
майонез — 2 ст.
Приготування.
У миску розбити яйце, додати борошно, майонез, сіль, перець, копчену паприку, часниковий порошок, орегано й добре перемішати.
Курячі грудки розрізати вздовж навпіл, трохи відбити і викласти в майонезну масу. Обмазати, щоб шматочки були повністю покриті. Курку можна залишити маринуватися на 30 хвилин, але якщо немає часу, можна запікати відразу.
Покласти кукурудзяні пластівці в пакет і розкришити їх качалкою до дрібних шматочків (але не на борошно). Змішати із порошком паприки, часниковим порошком і сіллю.
Добре обваляти скибочки курячої грудки в кукурудзяній суміші.
Викласти курку на решітку і поставити в розігріту до 200 ℃ духовку (під нею варто розмістити порожнє деко, оскільки панування може злегка обсипатися). Випікати близько 20 хвилин.
Поки курка готується, можна зробити соус.
Для цього огірки та моцарелу натерти на великій тертці, змішати з майонезом.
Нанести масу на кожен шматочок курки і запікати в духовці ще 5-10 хвилин (поки сир не розплавиться, а курка не приготується). Для зарум'янювання можна протягом останніх 3-5 хвилин ввімкнути режим гриля.
Запечена свиняча шия
Інгредієнти:
свиняча шия — 0,8–1 кг;
жирний бекон — 180 г;
твердий сир (типу пармезан) — 100 г;
морква — 1 шт.;
цибулини — 3 шт.;
вода або бульйон — 50 г;
часник — 3 зубці;
олія — 2 ст.;
гілочка розмарину — 1 шт.;
спеції для м'яса — за смаком;
сіль — за смаком.
Приготування.
М'ясо промити, добре обсушити. Зробити впоперек надрізи «гармошкою» таким чином, аби до кінця залишалося не прорізане приблизно по 1 см.
Часник почистити й вичавити.
У миску налити олію, додати спеції для м'яса, часник і перемішати. Отриманою сумішшю натерти м'ясо зовні й у прорізах.
Бекон і сир порізати пластинками та розкласти у прорізи.
Цибулю та моркву почистити й нарізати скибочками.
Змастити форму для запікання олією, викласти цибулю та моркву, а також розмарин. Зверху помістити шию, додати води у форму і закрити фольгою.
Випікати у розігрітій до 200 ℃ духовці 1 год.
Потім прибрати фольгу, температуру знизити до 180 – 190 ℃ і залишити в духовці на 15 хвилин. Після цього полити м'ясо отриманою рідиною й запікати ще 15 хвилин до зарум'янювання.
Яловичина в солоній скоринці
Для цього простої, але дуже смачної страви використовується тільки велика сіль, оскільки дрібна надмірно вбиратиметься в м'ясо.
Інгредієнти:
яловичина (ростбіф) — 700 г;
сіль великого помелу — 2 кг;
розмарин — 5 г;
лавровий лист — 5 г;
чебрець — 5 г;
вода — 50 мл.
Приготування.
Ароматні трави промити та просушити, потім дрібно накришити та змішати.
З яловичини зрізати зайвий жир і плівки. Залежно від обраного м'яса шматочок можна обв'язати харчовим шпагатом, аби надати йому компактнішої форми (але це не обов'язково).
М'ясо обмазати травами, розтерши їх по всій поверхні, щоби трави приклеїлися з усіх боків.
На деко чи у форму з високими берегами (вона має бути ширшою за м'ясо щонайменше на кілька сантиметрів) насипати шар солі приблизно в 2 см. Розрівняти та зверху розмістити м'ясо.
Сіль, що залишилася, злегка змочити водою, щоб вона затверділа під час запікання, і засипати яловичину зверху, створюючи з кожного боку шар приблизно по 2 см.
Випікати в розігрітій духовці при температурі 200 °C протягом 25 хвилин. Під час приготування духовку краще не відчиняти, щоб температура не знизилася.
Після закінчення часу дістати форму з духовки і дати постояти 10 хвилин при кімнатній температурі. Потім ложкою чи ножем видалити велику сіль, акуратно зішкрібаючи її.
Ростбіф розкласти на обробній дошці та нарізати. Усередині м'ясо має вийти рожевим.
Якщо хочеться більш просмаженого м'яса, можна збільшити час у духовці на 5 хвилин.
Простий журавлинний пиріг
Інгредієнти:
пшеничне борошно — 300 г;
цукор — 100 г для тіста + 50 г для начинки;
яйця — 2 шт.;
вершкове масло (пряжене) — 170 г;
порошок для випічки — 1 ч. л.;
екстракт ванілі — 0,5 ч. л.;
журавлина — 250 г (можна заморожену);
горіхи — 50 г (волоські, мигдаль або інші);
сіль — дрібка.
Приготування.
Горіхи подрібнити ножем і викласти в миску. Додати цукор і злегка придушену журавлину, перемішати і залишити постояти, поки готуватиметься тісто.
Вершкове масло розтопити.
Яйця розбити в чашу міксера, додати цукор, сіль і ваніль.
Продовжуючи збивати, влити розтоплене вершкове масло.
В іншій посудині змішати борошно з розпушувачем. Влити в неї яєчну масу й добре розмішати — тісто має вийти густим.
Додати в тісто журавлинно-горіхову суміш і ретельно, проте обережно перемішати.
Форму застелити папером для випікання чи змастити олією. Вилити тісто й розрівняти поверхню лопаткою.
Випікати у розігрітій до 180 ℃ духовці 45–50 хв.
Готовий пиріг дістати з духовки та дати охолонути.
Більше новин читайте на GreenPost.