Супутники NASA зафіксували паводок у Сахарі

1 хв на прочитання18 Вересня 2024, 06:32
ФОТО: Пустеля Сахара / NASA

Рясні дощі тимчасово змінили зовнішній вигляд трьох регіонів найбільшої пустелі.

Пустеля Сахара відома безплідними посушливими ландшафтами, які в деяких районах одержують лише кілька десятків міліметрів опадів на рік. Проте, коли в одній із найбільших пустель у світі йде дощ, він, безумовно, може залишити на її поверхні свій слід. Як може видозмінитися пустеля, показали в NASA.

Останнім прикладом цього явища став позатропічний циклон, який пройшов північно-західною частиною Сахари 7 та 8 вересня та затопив великі території Марокко, Алжиру, Тунісу та Лівії — африканських регіонів, де дощі випадають вкрай рідко.

Незважаючи на те, що велика частина дощу випала в малонаселених районах, у ЗМІ повідомлялося, що кілька сіл у Марокко зіткнулися з руйнівними раптовими повенями, пошкодженими дорогами та порушенням електро- та водопостачання.

«Хоча певна кількість опадів у цьому регіоні випадає кожного літа, унікальним у цьому році є позатропічний циклон», - розповів старший викладач Інституту наук про Землю та Єврейського університету Єрусалиму Моше Армон. Система утворилася над Атлантичним океаном і простяглася далеко на південь, тягнучи вологу з екваторіальної Африки в північну Сахару.

Експерти NASA показали знімки затопленого регіону, які зробив супутник Terra, та порівняли їх із фото цієї ж області, зробленими 14 серпня, за півмісяця до шторму.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: