Догори
Дати відгук

Сумські студенти розробили біоупаковку, яку можна їсти (фото)

Біоупаковку назвали FoodWastePack

2 хв на прочитання01 Червня 2021, 22:12
Фото: Тетяна Ярмош Фото: Тетяна Ярмош
Поділитись:

У Сумському національному аграрному університеті розробили технологію створення біоупаковки для продуктів, при виготовленні якої використовують харчові відходи та біополімери. Про це Укрінформу розповів викладач Сумського національного аграрного університету, співзасновник та директор ТОВ «FoodBIOPack» Дмитро Бідюк.

«Ми із студенткою 5-го курсу кафедри технології харчування Тетяною Ярмош створили біоупаковку, яку назвали FoodWastePack, що означає пакування з харчових відходів. Вона використовується для харчової продукції», - розповів Бідюк.

За його словами, така упаковка складається на 50% з харчових відходів, які використовуються як наповнювачі – подрібнені залишки овочів, фруктів, шкаралупи горіхів, яєць та інші, а ще 50% – це зв’язуючі компоненти, а саме біополімери, які можна отримувати з кісток тварин і риби.

Фото: Тетяна Ярмош

Ярмош зауважує, що така упаковка одноразова і може бути їстівною. Біоупаковка ще й водорозчинна, тому в ній можна зберігати каву з цукром, які для приготування напою достатньо залити кип’яченою водою. Крім того, розробники експериментували зі зберіганням у ній пасерованих в олії овочів для приготування супів. Таке пакування також можна додати з концентратом в окріп, де воно повністю розчиниться.

Якщо біоупаковку виробляють з відходів овочів та фруктів, її можна навіть з’їсти. Ту, де є шкаралупи горів і яєць, не варто вживати, а компостувати та отримувати добрива.

Окрім біопакування в університеті експериментують зі створенням етикеток для пластикових пляшок за аналогічною технологією. Такі упаковки та етикетки безпечні для довкілля, а для їх фарбування використовують натуральні барвники.

Нагадаємо, що Рада підтримала законопроєкт, який посилює вимоги до харчової упаковки.

Фото: Тетяна Ярмош

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
ФОТО: PxHere
Переміщення диких тварин будуть моніторити через бездротові технології
1 хв на прочитання56 хвилин тому
ФОТО: ілюстративне
Погода здивує: синоптики прогнозують аномальний грудень
1 хв на прочитання3 години тому
ФОТО: Україна й Азербайджан підписали Меморандум про співпрацю у питаннях захисту довкілля / Міндовкілля
Україна та Азербайджан поглиблюють співпрацю у питаннях захисту довкілля
1 хв на прочитання4 години тому
Каспійський тюлень. Зображення згенеровано ШІ
На берег Каспійського моря викинуло майже 2 000 мертвих тюленів — ось що відомо про причини смерті
1 хв на прочитання5 годин тому
День гуманного суспільства: що передбачає ініціатива?
4 хв на прочитання6 годин тому
Міндовкілля відновить систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
2 хв на прочитання6 годин тому
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання7 годин тому
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Спонсор кампанії Трампа хоче купити «Північний потік-2», аби дати США важелі впливу на переговори щодо долі України
1 хв на прочитання8 хвилин тому
ФОТО: ілюстративне
У США можуть заборонити поширені ліки проти застуди
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне / Вікіпедія
У Молдові фермерам дозволили вирощувати промислові коноплі
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання8 годин тому
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання9 годин тому
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання10 годин тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання16 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання16 годин тому