Догори
Дати відгук

Сучасні люди на 50 % більше вдихають вуглекислого газу, ніж 200 років тому — дослідження

Максимум вуглецю у повітря досягаться кожного травня безпосередньо перед цвітінням рослин.

1 хв на прочитання09 Червня 2021, 16:37
Фото: Винахідник і раціоналізатор Фото: Винахідник і раціоналізатор
Поділитись:

Вчені Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) дослідили, що рівень вуглекислого газу (СО2) в повітрі у світі на 50 % вищий, ніж на початку індустріальної епохи. Про це повідомляє Phys.org. 

Як зазначається, середній рівень вуглекислого газу у травні цього року становив 419,13 частин на мільйон.

За словами кліматолога NOAA Пітера Танса, це на 1,82 частини на мільйон вище, ніж у травні минулого року, та на 50 % вище, ніж стабільний доіндустріальний рівень — 280 частин на мільйон.

Зазначається, що рівень вуглекислого газу досягає максимуму кожного травня безпосередньо перед цвітінням рослин у Північній півкулі, які абсорбують частину вуглецю з атмосфери у квіти, листя, насіння та стебла.

Водночас, оскільки викиди вуглекислого газу від спалювання вугілля, нафти та природного газу для транспортування й електроенергії набагато перевищують обсяги, які можуть абсорбувати рослини, рівень парникових газів щорічно підіймається до нових рекордів.

«Досягнення на 50 % вищого рівня вуглекислого газу ніж під час доіндустріальної епохи, справді є новим стандартом, і це не в хорошому сенсі», — заявила кліматолог з Університету Корнуола Наталі Маховальд.

Нагадаємо, що для кліматичної нейтральності Україні знадобиться 40–50 років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко