Стане як нова: як очистити будь-яку сковорідку без хімії від нагару і жиру

6 хв на прочитання30 Листопада 2022, 00:28

Сковорідок багато не буває. А ось для того, щоб підтримувати їх в ідеальному стані, доведеться докласти чимало зусиль.

Незважаючи на те, що після кожного використання сковороди ми її обов'язково відмиваємо, через деякий час помічаємо, що на зовнішній стороні утворився щільний наліт жиру і сажі. Як його позбутися?

Сковорода потребує індивідуального догляду

В арсеналі гарної господині є сковорідки з різних матеріалів. Слід знати, що чавунну сковороду можна чистити одним способом, а керамічну — зовсім інакше. Розглянемо основні види посуду для смаження, передає Ukr.Media.

Сковороди з антипригарним покриттям — зручні і легкі, але разом із тим і дуже чутливі до механічного впливу. Скористатися для її чищення металевою губкою значить безнадійно зіпсувати хорошу річ.

Чавунні — одні з найбільш надійних і улюблених. У магазинах зараз знайти сковороду з цього «радянського» чавуну практично неможливо. Вони передаються з покоління в покоління, справно несучи свою службу.

Сковорідки з керамічним покриттям чудові за своїми властивостями, тільки поводитися з ними потрібно дуже дбайливо.

Сковороди емальовані надійні, служать довго, тільки випуск їх практично припинений.

Сковорідка з нержавійки з обважненим дном — гарний сучасний варіант. Добре виглядають, зручні для готування, прості у догляді.

Алюмінієві сковороди поступово поступаються своїми позиціями іншим видам, але все ще часто зустрічаються серед кухонного начиння.

Дюралюмінієві багато в чому схожі за своїми властивостями на чавунні, при цьому мають меншу вагу і не такі міцні.

Чому, незважаючи на постійний догляд за посудом, на сковорідках утворюється нагар? При готуванні нагрітий жир розтікається по стінках, потрапляє на зовнішню сторону, «прикипає» до її поверхні під впливом температури.

Поступово і непомітно він наростає щільним і досить товстим шаром, видалити який не виходить простим засобом для миття посуду і губкою.

Сучасна хімія пропонує масу сильних засобів, які можуть упоратися з цим завданням досить легко. Однак хімічні речовини, які видаляють жирові відкладення зі стінок посуду, не зовсім безпечні. Змити їх повністю не вийде, значить, вони потраплять в їжу.

Господині, які піклуються про здоров'я своїх домочадців, не стануть застосовувати цю хімію. Вони скористаються надійними і перевіреними рецептами наших бабусь.

Догляд за тефлоновими і керамічними сковорідками

Якщо йдеться про сковорідки з антипригарним покриттям, вибір засобів із догляду за ними невеликий. М'яка губка й екологічний миючий засіб — це все, що підійде.

Навіть звичайна харчова сода в цьому випадку не годиться — ви пошкодите шар покриття і посуд буде непридатний для подальшого використання.

Тому єдиний вихід — не залишати її надовго з залишками їжі, а відразу після приготування акуратно і дбайливо промити за допомогою серветки чи губки.

Для миття керамічної можна використовувати харчову соду, але також відразу після використання і дуже акуратно.

Якщо потрібна більш кардинальна чистка, то можна порекомендувати кип'ятіння в насиченому розчині з кальцинованої соди і звичайного миючого засобу. На 3 л води потрібно склянку миючого засобу і 3-5 столових ложок кальцинованої соди. В теплий розчин поміщаємо сковорідку і кип'ятимо 25-30 хвилин. Після кип'ятіння її потрібно добре прополоскати під струменем гарячої води — стане як нова.

Чистимо сковороди з нержавіючої сталі і емальовані за допомогою народних засобів

Цей посуд відрізняється більшою стійкістю, і варіантів ефективного очищення від нагару тут набагато більше. Розглянемо найбільш популярні з них.

Сіль, оцет і вода. Спочатку сіль насипається тонким шаром на дно і заливається 9 % столовим оцтом. Ставимо сковороду на вогонь і чекаємо закипання рідини, після чого додаємо кілька столових ложок харчової соди і зменшуємо температуру нагрівання. Хвилин за 20, коли практично вся рідина випарується, знімаємо посуд з плити і добре промиваємо гарячою водою.

Деревна зола. Старий і перевірений спосіб механічної чистки, надзвичайно ефективний. Ідеальний для тих, хто користується пічним опаленням.

На змочену ганчірочку насипаємо трохи золи і ретельно протираємо посуд цим складом. При великому ступені забруднення потрібно багато зусиль і терпіння. Після очищення миємо звичайним способом.

Активоване вугілля. Потрібно подрібнити на порошок таблетки, які продаються в аптеках, і на проблемні ділянки нанести порошок, злегка розведений водою. За 15 хвилин змиваємо за допомогою звичайної губки.

Харчова сода. Просто наносимо порошок на вологу губку і чистимо. Сильно забруднені ділянки попередньо витримуємо деякий час із нанесеним шаром вологої соди, а потім відтираємо ганчірочкою або губкою.

Кухонна сіль. Сіль знадобиться для очищення посуду з залишками пригорілої їжі. Необхідно насипати її на дно посуду і почекати, поки вона розм'якшить нагар, а потім почистити за допомогою губки. М'які металеві губки полегшать процес.

Чистка чавунних сковорідок від товстого шару жиру

Чавун — міцний і довговічний метал. Посуд із нього служить не один десяток років. А способів очищення для нього також багато. Розглянемо найбільш ефективні і цікаві.

Очисна сила вогню. Є декілька способів чищення за допомогою вогню. До них належать випал у полум'ї паяльної лампи з подальшим чищенням металевою щіткою і промиванням та випал на розжареному вугіллі.

У другому випадку ваша сковорода стане як нова, тільки потрібно уважно стежити за процесом. Метод випалу можна застосувати і до дюралюмінієвого посуду, правда, при цьому є небезпека не встежити за процесом, і тоді він розплавитися.

Цікавий спосіб очищення з допомогою звичайного піску і вогню. Наповнюємо піском сковороду і ставимо на вогонь, не надто сильний.

Пісок повинен добре прожаритися, на що піде 2-3 години. Тепер знімаємо посуд із вогню, звільняємо від піску і добре простукуємо дерев'яним молоточком. Весь нагар осиплеться, а вам залишиться тільки промити сковороду.

Очищення сковорідок силікатним клеєм. Це чудовий спосіб відомий давно, але успішно застосовується і в наші дні. У великий бак, у якому легко поміститься наша сковорода, наливаємо воду, виливаємо стандартний 100-грамовий флакон силікатного клею, половину натертого бруска господарського мила і пачки кальцинованої соди.

Ставимо бак на вогонь, зануривши в нього нашу закопчену сковороду, і кип'ятимо протягом години на повільному вогні.

Знявши з вогню і злегка остудивши, виймаємо посуд і споліскуємо чистою водою.

Ефективність такого «варіння» просто вражає — посуд отримає нове життя, а від забруднень не залишиться ніяких слідів.

Також ми розповідали, як реанімувати улюблену сковороду: поради для посуду з різних матеріалів.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: