Догори
Дати відгук

Стало відомо на скільки зменшилися посівні площі через воєнне вторгнення

Ключовою проблемою для аграріїв залишається дорога логістика

2 хв на прочитання29 Січня 2023, 15:00
Image by dendoktoor from Pixabay Image by dendoktoor from Pixabay
Поділитись:

Про стан підготовки до весняних польових робіт, ризики для експорту та переробки агропродукції у 2023 році розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на розширеному засіданні Антикризового штабу Правління УСПП (Українська спілка промисловців та підприємців).

Тарас Висоцький відзначив зростання ролі аграрного сектору в економіці країни. Проте, через російське вторгнення галузь зазнала колосальних збитків. Це зменшення посівних площ, скорочення виробництва, падіння експорту, дорога логістика та інше.

Усі ці фактори, а також погодні умови, впливатимуть на весняну посівну кампанію. За попередніми даними структурних підрозділів обласних державних адміністрацій, станом на 30 грудня, очікувана посівна площа всіх категорій господарств на підконтрольній території України під урожай 2023 року має скласти 21,8 млн га, що на 6,8 млн га менше від показника 2021 року (28,6 млн га).

«Якщо ми говоримо про посівну кампанію, то наразі не можемо використовувати приблизно 25% площ через ведення бойових дій або тимчасову окупацію територій. Після деокупації знадобиться багато часу на розмінування та очищення територій. Те, що залишає окупант, потребує як мінімум кількох місяців, а то й до року часу для повернення до виробництва. Ще частину площ не вдалося засіяти через несприятливі погодні умови. Тож, весною потрібно покрити дефіцит не посіяних озимих», - зазначив Тарас Висоцький.

Наразі складно прогнозувати цьогорічні валові збори сільськогосподарських культур, які значно залежатимуть від погодно-кліматичних умов під час проведення комплексів польових робіт, а також фінансового і матеріально-технічного забезпечення конкретного сільськогосподарського товаровиробника. В тому числі - від наявності насіння та добрив. Вже зараз можна спрогнозувати зменшення їх внесення до 50% від науково-обґрунтованих норм через здорожчання. Використання дешевших технологій провокує зменшення виробництва.

Тарас Висоцький резюмував, що ключовою проблемою для аграріїв залишається дорога логістика. Також, за його словами, негативний вплив на агросектор має енергетична криза. Та, попри всі виклики, агросектор продовжує працювати та демонструє адаптивність і стійкість.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання53 хвилини тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання3 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання6 годин тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому