Догори
Дати відгук

Спочатку до ендокринолога, тоді в спортзал: як, дбаючи про здоров’я при цукровому діабеті, не нашкодити собі

Надмірні фізичні навантаження можуть призвести до гіпоглікемії — небезпечного зниження рівня глюкози в крові.

2 хв на прочитання25 Січня 2022, 07:43
Поділитись:

Спорт має бути в графіку кожної людини, навіть якщо у неї цукровий діабет. Тим більше це одна з умов досягнення компенсації діабету, коли рівень глікованого гемоглобіну ≤ 7%. «Діабет. Допоможемо разом» нагадує, що щоденні заняття спортом сприяють природному зниженню рівня цукру в крові, а це є дуже важливим для людей із цукровим діабетом. Проте перш ніж стати на стежку активного способу життя, пацієнт має порадитися з лікарем-ендокринологом. Він допоможе підібрати індивідуальний комплекс спортивних вправ, які будуть ефективними та сприятимуть досягненню цілі лікування.

Займатися спортом при цукровому діабеті можна і треба, але слід врахувати кілька моментів.

  • Виконувати помірні фізичні вправи рекомендується не більше ніж 150 хвилин на тиждень. Важливо розподіляти цей час протягом усього тижня, щоб бути фізично активними щодня та підтримувати рівень цукру на нормальному рівні.
  • Людям із цукровим діабетом рекомендується виконувати кардіотренування: кататися на велосипеді, бігати, плавати чи просто гуляти на вулиці. Навіть 30 хвилин таких вправ сприятимуть зниженню ваги, покращенню здоров’я серцево-судинної системи та поліпшенню емоційного стану.
  • Інтенсивні тренування дозволяється виконувати 25-30 хвилин 3 рази на тиждень, вправи із високою інтенсивністю — 2 рази на тиждень. Проте важливо пам’ятати, що надмірні фізичні навантаження можуть призвести до гіпоглікемії — небезпечного зниження рівня глюкози в крові нижче і включно до 3,9 ммоль/л. При частих випадках гіпоглікемії варто переглянути поточне лікування та використовувати аналогові інсуліни, які завдяки своїй безпіковій дії є більш безпечними та ефективними.
  • Якщо виконуєте вправи вдома, приділіть 10 хвилин розминці перед початком заняття — вона покращує обмін речовин, еластичність м’язів і гнучкість суглобів. Також не забудьте виміряти рівень цукру до, під час та після тренування.

Тож обирайте оптимальне для вас навантаження і вид фізичної активності, аби спорт у комплексі зі здоровим харчуванням та ефективним лікуванням допомагав досягти цілі лікування й уникнути ускладнень від цукрового діабету.

Також ми розповідали про вісім моментів, які слід враховувати, вибираючи взуття при цукровому діабеті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.