Курятина — один із найбільш схильних до зараження сальмонелою продуктів, але мити куряче м’ясо перед приготуванням небезпечно. Про це Eat This, Not That розповіли лікар і спеціаліст із харчової безпеки Джеймс Кінчелоу та Сара Соршер, заступник директора з регуляторних питань Центру науки в суспільних інтересах (некомерційна група, яка займається безпечнішою та здоровою їжею).
Проте від сальмонели можна уберегтися, якщо вжити заходів. Експерти перерахували, що можна зробити, щоби захистити себе.
✔ Замість миття курку можна протерти паперовими рушниками. Тільки не торкайтеся кришки відра для сміття, якщо ви ще не вимили руки водою з милом.
✔ Ретельно відваріть курку. Хоча деякі продукти можна їсти недовареними, курка до них не належить. Зазвичай готувати курку радять при 165-175 °С всередині, але при 180 °С вона смачніша. Краще використовувати якісний термометр, щоб бути в безпеці.
✔ Тримайте все окремо. Щоб уникнути проблем із перехресним забрудненням, краще зберігати окремо продукти, спеції, контейнери, такі як друшляк і обробні дошки. Наприклад, не ріжте салат на тій же обробній дошці, на якій готували курячі грудки.
✔ Мікрохвильові губки. Якщо ви миєте посуд однією і тією ж губкою протягом кількох тижнів або місяців, то, сподіваюся, ви час від часу кидаєте їх у мікрохвильову піч, щоб знищити всі мікроби, особливо якщо ви миєте щось, у чому раніше була сира курка.
Окрім того, ніколи не мийте курячого м’яса — спеціаліст із харчової безпеки.