Спека наражає на особливий ризик дітей і вагітних жінок: від чого застерігає ЮНІСЕФ

2 хв на прочитання16 Серпня 2024, 21:48
Зображення згенеровано ШІ

Екстремальні температури також негативно позначаються на освітніх можливостях — це довгостроковий негативний вплив.

За даними ЮНІСЕФ, високі температури становлять особливу загрозу для дітей і вагітних жінок. Кожна п'ята дитина у світі живе в регіоні, де щороку буває щонайменше вдвічі більше надзвичайно спекотних днів, ніж 60 років тому. Такими є результати аналізу, проведеного Дитячим фондом ООН, розповідає Die Zeit.

Найбільше страждають хлопчики та дівчатка в африканських країнах, особливо в Малі, Нігері, Сенегалі та Судані. 123 млн молодих людей там відчувають температуру понад 35 °С у середньому протягом третини року. Багато дітей у Латинській Америці та Карибському басейні також страждають від посилення спеки.

За даними ЮНІСЕФ, екстремальні температури підвищують ризик теплових і сонячних ударів. Існують також докази неврологічних наслідків і впливу на психічне здоров'я. Виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел вказала на небезпеку для дітей. Немовлята, наприклад, особливо чутливі до підвищення температури через прискорене серцебиття.

«Молоді тіла нагріваються швидше й охолоджуються повільніше», — наголосила вона.

Вагітні жінки також перебувають у групі ризику. Надмірна спека пов'язана з ускладненнями під час вагітності й може спричинити передчасні пологи чи мертвонародження.

Екстремальна спека також призводить до закриття шкіл, труднощів із концентрацією уваги та погіршення сну. Згідно з аналізом ЮНІСЕФ, це також має довгостроковий негативний вплив на освіту дітей і молоді.

Організація попередила про швидкість, із якою зростає кількість спекотних днів із температурою понад 35 °С. Рассел закликала глав держав та урядів відреагувати на цю ситуацію національними планами захисту клімату. Нові заходи в рамках Паризької кліматичної угоди повинні враховувати добробут дітей і майбутніх поколінь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: