Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Хвилі спеки в Європі стають дедалі небезпечнішими — туристи нарікають, це може змінити їхній підхід до відпустки

Хвилі спеки в Європі стають дедалі небезпечнішими — туристи нарікають, це може змінити їхній підхід до відпустки

Та дехто виграє від цієї ситуації.

6 хв на прочитання01 Липня 2024, 08:24
Поділитись:

Дедалі більше туристів до південної Європи потерпає від екстремальної спеки. Ця тенденція останніх кількох років уже почала позначатися на економіці країн, що залежать від туризму, розповідає CNN.

Спричинені кліматичною кризою задушливі літа в Європі — це реальність, у якій прокидається багато туристів. Інтерес до відвідування спекотних середземноморських країн впав у 2023 році на тлі рекордної спеки та лісових пожеж, а більш помірні напрямки стають дедалі популярнішими, кажуть експерти.

Нещодавні смерті та зникнення через спеку в Греції можуть ще більше підштовхнути цей зсув на північ, оскільки випадки екстремальної спеки впливають на рішення про відпустку.

Ступінь, до якого туристична індустрія і туристи можуть адаптуватися до зростаючої хвилі кліматичних змін, стає все більшою проблемою для країн Південної Європи, багато з яких покладаються на туризм як на джерело розвитку своєї економіки.

Нічна зміна

Нещодавні високі температури поставили кліматичну кризу в центр уваги деяких європейських відпочивальників.

Понад 30 млн туристів відвідують Венецію, яка займає площу 5 на 3,5 км, щороку, і жителі міста побоюються, що воно більше не може впоратися з такою кількістю відвідувачів. Надходять скарги на погану поведінку туристів, включаючи селфі в місцях, де фотографувати заборонено, вештання на мостах, купання в каналі та пікніки в громадських місцях, за що тепер передбачено штраф. Намагаючись уникнути внесення Венеції до списку культурних цінностей, що перебувають під загрозою зникнення ЮНЕСКО, місто оголосило про нові заходи зі збереження та захисту міста.

Тимчасом влада Греції неодноразово попереджала туристів, щоб вони не недооцінювали сильну спеку, особливо в середині дня. Піші прогулянки при високій температурі є спільною ниткою, що пов'язує нещодавні смерті в країні.

За прогнозами метеорологів, протягом наступних кількох тижнів температура в Греції становитиме понад 30 °С, що на кілька градусів вище середньої літньої температури, за винятком одного-двох днів, коли прогнозуються дощі, які знижуватимуть температуру.

Стефанос Сідіропулос, який керує найбільшою в Греції туристичною агенцією, що спеціалізується на активному відпочинку, каже, що туристам не варто одразу поринати в активний відпочинок.

«Людям, які приїжджають з Північної Європи або з Канади, з місць із холоднішими температурами, складніше. Їм потрібен час, щоб адаптуватися до цих умов», — сказав він.

Туристична агенція Сідіропулоса тепер пропонує деякі заходи, коли температура нижча, наприклад, під час сходу та заходу сонця або вночі, зі смолоскипами.

Підсіли на туризм

Вплив зміни клімату на те, де туристи проводять свою відпустку, матиме серйозні наслідки для деяких країн, що залежать від доходів від мандрівників.

За даними Всесвітньої ради з подорожей та туризму, у Греції туризм приносить майже 38 млрд євро — близько 20 % всієї економіки країни.

В Італії, де нещодавно для міст Рим, Перуджа та Палермо було оголошено найвищий рівень спеки, туризм становить 10 % економіки країни, згідно з останніми даними, а кожне восьме робоче місце пов'язане з цією галуззю.

Туристам на півдні Європи радять акліматизуватися, перш ніж розпочинати будь-які активні дії у спеку.

Після літньої спеки 2023 року в Європі, коли тисячі людей рятувалися від лісових пожеж на грецькому острові Родос, за даними Європейської туристичної комісії (ETC), некомерційної асоціації, що відповідає за просування Європи як туристичного напрямку, кількість занепокоєнь щодо зміни клімату серед європейських мандрівників зросла на 7 %.

Це сталося після зниження інтересу до південного Середземномор'я в період між літами 2022 і 2023 років, коли привабливішими стали більш прохолодні напрямки, такі як Чеська Республіка, Болгарія і Данія, повідомила ЄКР.

«Мандрівники все більше усвідомлюють екстремальні погодні явища та їхній потенційний вплив на їхню відпустку», — сказав Едуардо Сантандер, генеральний директор ETC, додавши, що в майбутньому це може призвести до того, що більше мандрівників відвідуватимуть Південну Європу навесні та наприкінці осені, а не в спекотні літні місяці.

Наразі, за словами Сантандера, занепокоєння туристів щодо зміни клімату, як правило, відносно короткочасне.

«Мандрівники занепокоєні після літа, але, як правило, забувають про ці події під час бронювання наступної відпустки навесні», — сказав він.

Того літа рекордні температури по всьому світу були спричинені поєднанням антропогенної зміни клімату та поверненням природного явища Ель-Ніньйо, яке призводить до потепління глобальної температури.

Ця комбінація підняла температуру до рекордних рівнів у деяких частинах Європи —континенту, що найшвидше нагрівається на планеті.

Але навіть коли вплив Ель-Ніньйо зменшується, експерти кажуть, що довгострокова тенденція глобального потепління збережеться.

«Зміна клімату схиляє шанси на користь того, що екстремальні події відбуватимуться частіше, а потім стануть більш суворими», — сказала Ребекка Картер, директор з питань кліматичної адаптації та стійкості в Інституті світових ресурсів.

Вона додала, що велика кількість туристів у деяких регіонах Європи створює тиск на місцеву владу, яка і без того перебуває у скрутному становищі, оскільки їй доводиться жонглювати між необхідністю захистити мешканців від спеки та захистити відвідувачів.

Картер зазначила, що туристична галузь повинна розглянути питання адаптації до зміни клімату.

«Я не думаю, що туристична індустрія замислюється над цим питанням настільки, наскільки це потрібно», — сказала вона, додавши, що правила бронювання, наприклад, авіаквитків і готелів, можна було б зробити більш гнучкими. Адже коли люди планують такі подорожі, вони роблять це за кілька тижнів чи місяців наперед, і неможливо передбачити, коли в конкретному місці буде екстремальна спека.

За словами Картер, деякі туристи — наприклад, батьки, діти яких навчаються в школі — мають менше можливостей для планування подорожей. За таких обставин, за її словами, планування є ключовим

«Що б ви робили, якби настала сильна спека, а електрику вимкнули? Чи можете ви заздалегідь скласти карту, куди б ви пішли за допомогою?» — питає вона.

Сідіропулос також хотів би, щоб відвідувачі все ж таки змогли вибратися і насолодитися красою грецької культури і природи.

«Я завжди кажу людям, які подорожують: "Не залишайтеся в готелі і робіть класичні речі, наприклад, ходіть у ресторан. У вас є можливість побачити природу... й автентичну сторону нашої країни"», — сказав він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Сьогодні 3 липня Всесвітній день без поліетиленових пакетів
Всесвітній день без поліетиленових пакетів: екологічна свідомість в дії
2 хв на прочитаннягодина тому
Досвідчені дачники Попелиця Боротьба з Шкідниками
Досвідчені дачники розповіли про засоби, які завжди врятують грядки від попелиці
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Сад каменів — незвичайне рішення для ландшафтного дизайну
1 хв на прочитання9 годин тому
Досвід Німеччини у протидії незаконному викиданню відходів
За кинутий недопалок - штраф 50 євро: досвід Німеччини у протидії незаконному викиданню відходів
2 хв на прочитанняВчора
Затоплення с/г угіддь та сходження селевих потоків: ДСНС попереджає про зміну гідрологічної ситуації
2 хв на прочитанняВчора
Червоний список видів, що зникають, збільшився на 6000 позицій
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині у повітря потрапило понад 240 тисяч тонн забруднюючих речовин
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині бджолярі зазнали катастрофічних втрат через місцевих аграріїв
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Домашній кетчуп Рецепт Соусу з Помідорів Як приготувати кетчуп
Буде смачніший магазинного: як приготувати домашній кетчуп з помідорів
1 хв на прочитання19 хвилин тому
Експорт зерна Вантажі Укрзалізниця Перевезення
«Укрзалізниця» збільшила експорт зерна на 43%: за останні півроку перевезено більше 90 млн тонн вантажів
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Яку вагу і скільки піднімати, щоб росли м'язи: поради від фітнес-тренера
3 хв на прочитання2 години тому
Ризик раку Небезпечні продукти Смажене м'ясо
Руйнує ДНК і підвищує ризик раку: вчені назвали небезпеку популярного виду м’яса
1 хв на прочитання3 години тому
Лимонний сорбет — літній десерт лише з трьох інгредієнтів
2 хв на прочитання9 годин тому
Може вплинути на маршрути міграцій птахів та тварин: магнітні бурі на середу, 3 липня
1 хв на прочитанняВчора
Польська пара зайнялася сексом на борту літака на очах у інших пасажирів
1 хв на прочитанняВчора
Не викидайте більше ялинку - приготуйте хвойне омолодження
2 хв на прочитанняВчора