Догори
Дати відгук

Соціальні мережі можуть стати причиною нічних жахіть — дослідження

Ті, хто проводить більше часу в соціальних мережах, більш схильні до розладів сну і дистресу.

4 хв на прочитання09 Серпня 2024, 23:20
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Нещодавнє дослідження пов'язує використання соціальних мереж із поганою якістю сну та більшою поширеністю нічних кошмарів. Про це розповідає National Geographic.

Це останнє з серії досліджень, які пов'язують часте використання підлітками соціальних мереж із тривожними наслідками для психічного здоров'я, і перше, яке зосереджується на негативному психологічному впливі на якість сну та пов'язаних із ним порушеннях сну. Інші тривожні наслідки використання мережевих платформ, таких як TikTok, Instagram, X і Facebook, включають збільшення випадків депресії, посилення самотності й ізоляції, а також вищий ризик кібербулінгу та самогубства.

«Оскільки соціальні мережі все більше переплітаються з нашим життям, їхній вплив може навіть впливати на наші сни, оскільки ми виявили, що люди, які проводять більше часу на платформах під час неспання, більш схильні до нічних жахіть», — говорить Реза Шабаханг, провідний автор дослідження і психолог-дослідник з Університету Фліндерса в Австралії.

Частково це відбувається через те, що контент, який вони там бачать, «про знущання, політичні бої, тривожні новини та соціальні порівняння додає емоційного стресу, що може призвести до поганих снів», каже Шелбі Харріс, клінічний психолог і нейробіолог із Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку.

Отримані результати узгоджуються з іншими дослідженнями якості сну, пов'язаними з платформами соціальних мереж, і показують ще один спосіб, як їх використання може негативно вплинути на загальний стан здоров'я — навіть незважаючи на те, що жахіття, пов'язані з соціальними мережами, все ще вважаються рідкісними, а дослідження має такі обмеження, як самозвітність і перехресне дослідження, що не доводить причинно-наслідковий зв'язок між його висновками.

Нове дослідження проводилося на основі того, що дослідницька група визначила як «шкалу жахіть, пов'язаних із соціальними мережами», яка була розроблена на основі попередніх класифікацій жахіть, відповідної літератури й інших досліджень, які вивчали зовнішні впливи на якість сновидінь.

Використовуючи цю шкалу, 595 учасників дослідження відзначили частоту своєї активності в соціальних мережах і те, наскільки часто й інтенсивно вони відчували жахи, пов'язані з цією технологією. 

Приклади найпоширеніших жахів включали конфлікти з іншими користувачами соціальних мереж, тривожні новини, прокручування вниз, неможливість отримати доступ до свого акаунту в соціальних мережах, а також відчуття віктимізації, безпорадності та втрати контролю. 

Ці жахи, пов'язані з соціальними мережами, «були пов'язані з підвищеною тривожністю, зниженням душевного спокою, погіршенням якості сну та жахіттями-сновидіннями», говорить Асад Хан, провідний автор відповідного дослідження та біостатистик зі Школи охорони здоров'я та реабілітаційних наук Квінслендського університету.

І хоча люди іноді можуть зазнавати таких несприятливих наслідків через інші зовнішні фактори, «новизна цього дослідження полягає в тому, що ці теми розглядаються в конкретному контексті соціальних мереж», каже Памела Ратледж, директорка Дослідницького центру медіапсихології в Каліфорнії.

Вона пояснює, що дослідження є ефективним частково тому, що воно базується на підтвердженій дослідженнями «гіпотезі безперервності сновидінь» — моделі сновидінь, яка стверджує, що те, що ми переживаємо протягом дня, з'являється в наших сновидіннях.

Згідно з цією моделлю, «люди, які більше зосереджуються на соціальних мережах, особливо в тривожному чи негативному сенсі, як очікується, матимуть більше жахіть, пов'язаних із соціальними мережами», каже Дейдра Лі Барретт, дослідниця сновидінь і сну з Гарвардської медичної школи і колишня президентка Міжнародної асоціації з вивчення сновидінь.

Цей фокус є ключовим, оскільки те, як люди використовують ці платформи, ймовірно, безпосередньо впливає на якість сновидінь. Наприклад, Шабаханг зазначає, що люди, які використовують соціальні мережі насамперед для спілкування з родиною та друзями, менш схильні до негативних сновидінь, ніж ті, хто використовує їх нав'язливо, щоби брати участь у суперечливих дебатах в Інтернеті чи стежити за акаунтами, які регулярно висвітлюють тривожні новини.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання13 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання21 година тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання14 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому