Солодке руйнує імунітет: інфекціоніст радить, як відразу поліпшити свої шанси перехворіти легко

3 хв на прочитання05 Лютого 2022, 10:30

До чого доторкнеться «солодка смерть», там і почнеться патологія».

Одна з дієвих порад, як миттєво підняти імунітет, — зменшити вживання цукру. Про це розповів лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Він пояснює, чому солодке руйнує імунітет.

«Невже зайва плитка шоколаду має зв’язок із важкістю перебігу потенційного грипу? Чи дійсно пляшка солодкої води змусить пацієнта заплатити за лікування вітряної віспи, купуючи додаткові ліки, більше, ніж зазвичай?

І на це є чітка відповідь. Наш організм побудований дивовижно. Глюкоза, звісно, надзвичайно важлива сполука, особливо для діяльності нашого мозку. Але в природі так просто цукор не знайти. Тому клітини отримують його шляхом певних біохімічних перетворень. І на це заточена спеціальна робота шлунково-кишкової та ендокринної систем. Проте, якщо отримувати солодощі в занадто простий спосіб та безконтрольно, в організмі поступово починається серйозний збій», — розповідає лікар.

Євген Дубровський пояснює, що після низки складних перетворень при порушенні вуглеводного обміну рано чи пізно настає момент, коли глюкоза в такій кількості буде вже нікому не потрібна. Вона тепер вільно плаває в крові, й організм ніяк на неї не регаує.

«Киньте цвях у склянку води. Що буде? Незабаром він вкриється іржею. Вільна глюкоза для наших білків — те ж саме, що вода для цвяха. Протеїни, зв’язуючись (гліколізуючись) із глюкозою, «іржавіють», втрачаючи свої корисні функції. До чого доторкнеться «солодка смерть», там і почнеться патологія», — розповідає інфекціоніст.

Лікар пояснює, як це працює: гліколізується гемоглобін — почнуться проблеми із транспортом кисню, білки ока — почне падати зір, ниркові протеїни — почнеться розвиток нефропатії, судини — ангіопатії, серце – кардіопатії. Якщо ж «солодка їржа» доторкнеться до імуноглобулінів («а антитіла — це не що інше, як протеїни») чи Т-клітин, почнуться розлади роботи імунної системи.

«Коли всі сили організму напружуються, аби подолати ненависний патоген — нехай це вірус кору, кишкова паличка чи ковідбез боєздатної армії здорових імунних клонів буде кепсько», — застерігає Євген Дубровський.

Цукровий діабет — серйозна причина розвитку імунодепресивних станів, наголошує він.

Лікар упевнений, що відчуття міри та балансу в споживанні глюкози є радикальною турботою про свій імунітет.

«Регулярно вживана зайва пляшка солодкої води чи постійне перебування на столі тістечок — й не треба потім шукати винних, чому одні хворіють легко й непомітно, а інші кожне ГРВІ переживають як серйозне випробування», — підкреслює інфекціоніст.

Він не закликає викинути всі солодощі та їсти одні овочі.

«Але надлишки, зловживання та нерозуміння небезпеки — недопустимо для тих, хто турбується про свій справжній імунітет», — говорить лікар.

Інфекціоніст нагадує, що є й інші чинники, які впливають на тяжкість перебігу інфекційних хвороб: генетика, спосіб життя, шкідливі звички, уникання стресу та тривоги, здорова їжа, рухова активність тощо. Але, починаючи радикально змінювати вже зараз певні недоліки сучасного цивілізаційного життя, ми різко підвищуємо свої шанси на довге та більш здорове життя, повторює Євген Дубровський.

Також ми розповідали, що користь вітамінів не абсолютна: як її посилити.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: