Догори
Дати відгук

Сьогодні День збереження мангрових екосистем

 Мангри ефективно поглинають вуглець з атмосфери, допомагаючи боротися зі змінами клімату.

3 хв на прочитання26 Липня 2024, 11:32
26 липня свято Світ відзначає День збереження мангрових екосистем 26 липня свято Світ відзначає День збереження мангрових екосистем
Поділитись:

 26 липня світ відзначає День збереження мангрових екосистем. Цей день був заснований ЮНЕСКО у 2015 році з метою привернути увагу до важливості мангрових лісів для екосистеми нашої планети та необхідності їх збереження. Мангри зустрічаються виключно у субтропіках і тропіках уздовж морських узбереж, де є припливи і відпливи, а значить — ґрунт або осадкові відклади, перенасичені водою чи сольовим розчином або водою змінної солоності.

Ареал мангрових лісів у світі — це біом солоних берегових екосистем, які відіграють ключову роль у збереженні біорізноманіття та стабілізації клімату. Мангрові ліси ростуть на узбережжях, де, в місцях, захищених від енергії хвиль, скупчуються дрібнодисперсні осадові відклади, часто з високим вмістом органіки. Це дуже різноманітна група, що змогла пристосуватися до літоральних місць існування завдяки тому, що виробила низку фізіологічних адаптацій для вирішення проблем низького вмісту кисню, високої солоності води і частого затоплення припливами. У кожного виду — свої особливі способи вирішення цих проблем, хоча конвенгертна еволюція привела до того, що ці способи дуже подібні.

У місцях існування мангрів налічується багато різноманітних видів рослин, але «справжніми» манграми (які зустрічаються лише в місцях існування мангрових лісів і рідко деінде) є близько 54 видів 20 родів, що належать до 16 родин.

Мангрові екосистеми забезпечують засоби до існування для багатьох місцевих громад, зокрема, через рибальство, збір меду та туризм, а також діють як природний бар'єр проти штормових хвиль та цунамі (буфер), захищаючи узбережні громади від руйнувань. 

У Вʼєтнамі, Індії, Таїланді та на Філіпінах мангри часто вирощують на прибережних ділянках штучно, аби розводити в них рибу, однак навіть така практика не рятує мангри від зникнення — їх вже на 55% відсотків менше, аніж на початку 20 століття. 

 Мангри ефективно поглинають вуглець з атмосфери, допомагаючи боротися зі змінами клімату є середовищем проживання для багатьох видів риб, птахів та інших організмів, що робить їх важливими для підтримки екологічного балансу.

Попри їхню важливість, мангрові ліси стикаються з численними загрозами:

  • Вирубка лісів для розширення сільськогосподарських угідь, зокрема плантацій пальмової олії та аквакультур.
  • Забруднення води хімічними речовинами та відходами, що негативно впливає на екосистеми.
  • Кліматичні зміни і підвищення рівня моря, які знищують мангрові території.
  • Незаконна забудова узбережжя та неконтрольований туризм.

Захист мангрових екосистем вимагає комплексного підходу, повʼязаного з посиленням законодавчої заборони до вирубки лісів, освітнім процесом для молоді з екологічних тем, міжнародною глобальною співпрацею з екологічними організаціями та підвищенням інформованості людей в усьому світі. Одним з можливих варіантів збереження мангрів, може стати більш кращий розвиток екологічного туризму.  Цей вид туризму сприяє поширенню екологічної освіти, сприяє сталому розвитку екосистем і пропагує відповідальне ставлення до природи, зменшуючи екологічний слід туристів та допомагаючи зберігати природні та культурні цінності регіонів, а також залучати місцеві громади до підтримки чистоти власного довкілля, щоб екотуристи продовжували прибувати і витрачати свої гроші в їх місцевості. 

День збереження мангрових екосистем нагадує нам про важливість цих унікальних лісів для нашої планети і їх захист є невід'ємною частиною збереження біорізноманіття та боротьби зі змінами клімату.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.