Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Складна ціль і дуже небезпечна зброя: чому ППО безсиле проти ракет «Онікс», якими б'ють по Одесі, і як це можна виправити

Складна ціль і дуже небезпечна зброя: чому ППО безсиле проти ракет «Онікс», якими б'ють по Одесі, і як це можна виправити

Звісно, навчаться збивати і їх, як збивають «Кинджали», але до того часу ці ракети можуть накоїти дуже багато лиха.

7 хв на прочитання27 Липня 2023, 01:35
Ракета «Онікс». Фото: wikimedia.org Ракета «Онікс». Фото: wikimedia.org
Поділитись:

Росія продовжує завдавати ракетних ударів по українських портах на Чорному морі, й основна частина ударів припадає на порт Одеси та прилеглі квартали. Росіяни використовують весь арсенал ракетного озброєння – «Калібри», «Іскандери», дрони-«Шахеди» та ракети авіаційного базування типу Х-22 та Х-59, а також почали

використовувати протикорабельні ракети «Онікс». Ізраїльський військовий експерт Сергій Ауслендер розповів, чому застосування «Оніксів» стало такою подію з моменту початку повномасштабного вторгнення та чому українському ППО досить складно з ними справлятися.

Чому «Онікс» — страшна зброя

Розробка цієї ракети почалася ще в 70-х роках у Радянському Союзі. Пізніше вона ще пройшла модернізацію — у неї були суттєво покращено деякі характеристики, зокрема дальність зросла з 300 до 800 км.

Спочатку «Онікс» розроблялася як крилата протикорабельна ракета четвертого покоління. Вона має певний набір характеристик, які роблять її складною ціллю і дуже небезпечною зброєю, пояснює експерт.

«У чому проблема вразити корабель, який перебуває в морі? По-перше, це рухома ціль, що маневрує, й іноді досить швидко. Крім того сучасні кораблі мають досить широкий набір протиповітряного протиракетного озброєння та набір засобів для радіоелектронної боротьби. Все це змушує конструкторів протикорабельних ракет постійно

покращувати їхні характеристики. «Онікс» у цьому сенсі у наборі російського озброєння є таким свого роду топом для протикорабельних ракет», — говорить Ауслендер.

Експерт пояснює, що «Онікс» надзвичайно складно виявити і  перехопити через дуже низьку висоту польоту —  15-20 м над рівнем води (так звана підстилаюча поверхня). Тобто засікти його можна хіба що на підльоті, коли він уже підійшов до цілі досить близько. Друга проблема, ще більша — те, що він на всіх ділянках польоту має надзвукову швидкість. Окрім того, «Онікс» має горизонтну дальність стрільби 800 км, тобто пускати його умовно по порту Одеси можна буквально з будь-якої точки Криму.

Також слід враховувати, що корабель у морі може ухилитися від ракети, поставити перешкоди тощо, а якщо йдеться про такий об'єкт, як порт, то зрозуміло, що вразити його простіше. Адже дуже малий час реакції від виявлення до ухвалення рішення про пуск протиракети.

«Точність у них, судячи з результатів нальотів на ту саму Одесу, досить низька — +- 200-400 м. Але враховуючи те, що порт — це об'єкт величезний, там не має значення, куди ти влучив. А на те, що при цьому потерпають житлові квартали, розташовані навколо, росіянам, зрозуміло, зовсім наплювати — що більше людей загине, то краще, у них такий підхід», — нагадує Ауслендер.

Він розповідає, що ракета «Онікс» і проти бойових кораблів ніколи не застосовувалася — вона ніколи не використовувалася у реальних бойових умовах війни на морі, тому немає власне досвіду ураження кораблів цією ракетою. Та й проти наземних цілей «Онікси практично не використовувалася — були пуски в Сирії по об'єктах опозиції або Ісламської держави, але ні Ісламська держава, ні сирійська опозиція не володіють розвиненою системою ППО. Й українська ППО при всьому її багатому бойовому досвіді не має досвіду ураження таких ракет через те, що його в принципі немає, наголошує експерт.

Також ситуацію погіршує те, що Одеса не настільки захищена ППО, як Київ. Тому збити таку ціль, як «Онікс», доволі проблематично, констатує експерт.

«Складно» не означає «неможливо»

Проте і такі ракети можна збивати, говорить Ауслендер.

На кораблях проти крилатих ракет, що йдуть на низькій висоті, зазвичай використовують не протиракети, не зенітні ракети, а скорострільні гармати з радарним наведенням. Принцип роботи скорострільні гармати — вона не стріляє точно в ціль (це неможливо, враховуючи швидкості), а випускає величезну кількість снарядів, — пояснює він.

«Там просто гігантська скорострільність у деяких корабельних гармат — вона може сягати вже майже 10000 пострілів у хвилину. Тобто вона випускає таку хмару снарядів, влетівши в яку, ракета неодмінно буде одним-двома-трьома вражена, вибухне і впаде», — розповідає експерт.

Проте корабель — це достатньо маленький об'єкт, який сам на собі несе свою зброю, а прикрити таке велике місто, як Одеса, досить проблематично, підкреслює експерт.

Він розповідає, що оскільки «Онікси» розроблялися в 70-і роки, то в тому ж НАТО повинні були враховувати ці погрози та відповідно вигадувати якісь заходи протидії їм. Західна технічна думка створила багато різної зброї, здатної збивати в тому числі і такі ракети. Є певні розробки — наприклад, американські та німецькі гармати з радарним наведенням — здатні вражати такі об'єкти, як «Онікс».

Експерт підкреслює, що єдина проблема при цьому — потрібно знати, звідки приблизно буде підходити ракета, або робити ці системи більш мобільними чи поставити дуже багато таких установок, щоби прикрити узбережжя Одеси чи той же порт. Тому очевидно, що українцям разом із західними союзниками доведеться цю проблему якимось чином вирішувати, додає він. Можливо, навчаться не збивати «Онікси», а збивати їх з курсу засобами радіоелектронної боротьби — в цьому напрямку західна технічна думка просунулася дуже далеко, повторює він.

«Я впевнений у тому, що українці навчаться справлятися і з «Оніксами». Зрештою, почали збивати «Кинджали», збивають «Калібри», збивають «Іскандери», збивають практично всі балістичні ракети, які, вважалося, не збиваються — нібито гіперзвукові ракети (хоча вони такими не є). Коротше кажучи, доведеться навчитися і цього теж, бо очевидно, що Росія свій ракетний терор не припинить. Удари ракетами по мирному місту, по цивільних об'єктах — це свідомо військовий злочин, але досить безглуздо на росіян за це ображатися чи обурюватися цим: терористи поводяться так, як повинні поводитися терористи, і в цьому немає нічого дивовижного — вони не можуть вразити військові об'єкти, вони будуть

вражати цивільні. Просто потрібно вчитися їх захищати», — вважає Ауслендер.

Він висловлює жаль, що поки Україна не має такої розвиненої системи ППО, яка би могла захистити кожне конкретне окреме місто.

«Раніше обстрілювали Київ, тепер обстрілюють Одесу та Миколаїв, до цього обстрілювали (і продовжують, до речі) Харків і так далі. Щоби прикрити таку кількість великих міст, потрібно дуже багато систем ППО. Союзники над цим працюють, Україна над цим працює. Швидко це, на жаль, не вийде. Такі реалії цієї війни, з цим нічого не вдієш», — наголошує Ауслендер.

Також ми розповідали, що «удар високоточною зброєю по об'єктах, де готувалися терористичні акти проти РФ» російськими ракетами неможливий — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Великий піст закінчився: нутриціолог радить, як розговітися правильно
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чебрець може створити на ділянці щільний килим, а також наповнити її відчуттям затишку і теплим пряним запахом (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Добриво для Кімнатних квітів Як приготувати
“Секретне” добриво для кімнатних квітів: готується за 1 хвилину
1 хв на прочитанняВчора
Судитимуть депутата Незаконно придбаний бурштин Волинь
На Волині судитимуть депутата , який перевозив незаконно придбаний бурштин на 800 тисяч гривень
1 хв на прочитанняВчора
Робимо зі звичайного масла смачну намазку для бутербродів: рецепт закуски
1 хв на прочитанняВчора
Штучні квіти на кладовищах: думка екологів та шкода довкіллю
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині визначили локації для будівництва чотирьох сміттєпереробних заводів
1 хв на прочитанняВчора
Для реалізації закону про медичний канабіс буде запущено два електронні інструменти
1 хв на прочитанняВчора