Догори
Дати відгук

Скільки коштує вилікуватися від COVID-19

І хто має за це заплатити.

6 хв на прочитання20 Січня 2021, 10:14
Поділитись:

Досить часто людина або взагалі не знає, що перехворіла коронавірусом, або кілька днів потемпературила, полежавши в ліжку й попивши теплого чаю з малиновим варенням.

Але так щастить не всім. Декому діагноз «COVID-19» влітає в копієчку. Хоча чиновники від охорони здоров’я запевняють: держава повністю оплатила лікування тяжкої та середньої форми, тому українці жодних додаткових витрат за це нести не повинні. Скільки ж насправді коштує вилікуватися від коронавірусу та чи можна отримати відшкодування? Відповіді шукає GreenPost.

У соцмережах українцям радять готуватися до коронавірусу фінансово — мовляв, усім, хто ще не перехворів, краще заздалегідь відкласти 20–30 тисяч гривень. Національна служба здоров'я ж на лікування одного випадку в стаціонарі виділяє 14 тисяч гривень. Звісно, це не лише вартість ліків, а й оплата роботи медперсоналу. Але насправді ця сума — як «середня температура по госпіталю» з відомого анекдота. За словами очільниці пресслужби НСЗУ Лілії Гудзь, вартість лікування пацієнта з COVID-19 — приблизно 20 тис. грн, а якщо хворий перебуває на інтенсивній терапії — до 40 тис. грн. А міністр охорони здоров'я Максим Степанов називав ще вищу цифру.

«Якщо ми говоримо про процес лікування одного хворого, у якого важкий перебіг хвороби, то це сума від 45 тис. грн. Лікарські засоби враховані в тарифі — це те, що ми переказуємо безпосередньо лікарям», — сказав він.

«Люди у стаціонарі нічого не мають платити», — переконаний Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації. Проте різницю між 14 тисячами гривень та фактичною вартістю лікування держава не готова взяти на себе. А скільки це може коштувати? Подивімося затверджений МОЗ протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Підтверджений COVID-19: захворювання середнього ступеню. Протокол передбачає симптоматичне лікування із застосуванням жарознижувальних засобів (парацетамол, ібупрофен тощо). «Розгляньте фавіпіравір у перший день — навантажувальна доза по 1600 мг двічі на добу, надалі — по 600 мг двічі на добу протягом 5–14 днів. Розгляньте за необхідності можливість лікування гідроксихлорохіном, якщо немає протипоказань: 400 мг у разі підозри/діагнозу; 400 мг через 12 годин; надалі 200 мг двічі на день до п’яти днів», — ідеться у протоколі.

Однак фавіпіравір лише планується до випуску вітчизняним фармвиробником «МІКРОХІМ» у першому кварталі 2021 р. Про його ціну ще нічого не можна сказати — виробник лише запевняє, що вона точно буде нижчою за вартість російських аналогів, «які вже активно продаються на «чорному ринку» за 2800–3000 грн». В інтернеті ми знайшли упаковку фавіпіравіру на 40 таблеток (200 мг) лише за 5000 грн.

Скріншот оголошення

Тобто одна навантажувальна доза — 16 упаковок — стане в 48–80 тисяч гривень.

Що ж до гідроксихлорохіну (відомого також як плаквеніл), то, якщо дуже постаратися, можна знайти 200-міліграмову упаковку за 525 грн.

Підтверджений COVID-19: тяжкий перебіг. МОЗ рекомендує системні кортикостероїди перорально чи внутрішньовенно — дексаметазон, гідрокортизон, метилпреднізолон або преднізон.

Дозування таке: 6 мг дексаметазону раз на добу або 150 мг гідрокортизону (50 мг кожні 8 годин), 40 мг преднізону, 32 мг метилпреднізолону (8 мг кожні шість годин або 16 мг кожні 12 годин). Тривалість лікування: до 7–10 днів (або до виписки з лікарні, якщо це відбудеться раніше).

Дексаметазон вітчизняного виробництва можна придбати за 13 грн (упаковка 4 мг). Тому навіть 10-денний курс цього препарату — це лише 205 грн.

Гідрокортизоновий еквівалент порівнювати складно, бо цей препарат у таблетках наразі закінчився.

А ось метилпреднізолон набагато дорожчий: упаковка 8 мг коштує від 148 грн, тобто практично 300 грн на день.

Ситуація ж із преднізоном доволі неоднозначна. Найдешевше упаковку 5 мг цього препарату ми знайшли за 2403 грн. Проте є можливість замовити 25 мг за 800 грн, а в ціну включена «вартість оригінальних ліків в аптеці, а також тариф доставки в Україну».

За тяжкого перебігу також розглядають фавіпіравір у такому ж дозуванні, що й у разі захворювання середнього ступеню.

Протокол також пропонує розглянути ремдесивір у перший день — навантажувальна доза 200 мг раз на добу, з другого дня — підтримуюча доза 100 мг раз на добу. Тривалість лікування залежить від того, чи потребує пацієнт ШВЛ, і коливається від 5 до 10 днів.

Флакон ремдесивіру (200 мг) коштує в Україні від 3500 грн. Тобто за найгіршого перебігу це 19 250 грн за курс.

У разі прогресування захворювання призначають тоцилізумаб (4–6 мг/кг, рекомендована доза 400 мг, максимальна курсова доза — три введення).

Флакон тоцилізумабу (він же актемра) для розчину 200 мг можна знайти за 10 714,48 грн. Отже, повний курс — 64 286,88 грн.

Підтверджений COVID-19. Критичний перебіг захворювання. Протокол пропонує таку саму схему лікування, як і за важкого перебігу. Хіба що в разі відсутності ремдесивіру радить розглянути фавіпіравір у перший день — схема дублює ту, що застосовується для лікування захворювання середнього ступеню.

Куди нести чек?

Та навіть якщо випадок лікування у стаціонарі не потребуватиме додаткових витрат, це не гарантує, що нічого купувати не доведеться. Непоодинокі випадки, коли пацієнти докуповували ліки відповідно до протоколу — заклад ці ліки отримував пізніше. Механізму відшкодування таких витрат на сьогодні немає.

Амбулаторне лікування COVID-19 держава також обіцяє оплатити — мовляв, просто звертайтеся з чеками за компенсацією ліків. Справді, якщо ви лікувалися під наглядом сімейного лікаря, виконуючи його приписи, теоретично вам треба просто звернутися до районного управління праці та соцзахисту, подавши заяву, позитивний результат тесту на коронавірус та копію чеків. Щоправда, на практиці зазвичай виявляється, що управління соціального захисту розводять руками: мовляв, конкретних вказівок немає.

Отже, поради відкласти 100 тисяч гривень «на коронавірус» справді не позбавлені раціонального зерна. Можливо, з часом ситуація зміниться: або МОЗ перегляне протокол лікування, або SARS-CoV-2 зрештою мутує в якусь менш небезпечну для здоров’я форму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора