Догори
Дати відгук

Сім "здорових" продуктів, які насправді шкідливіші за цукерки

Акцент на "здоров'ї" часто може бути просто корисною маркетинговою тактикою.

4 хв на прочитання26 Липня 2024, 18:00
Шкідливі Продукти Попереджають лікарі Фітнес Схднення Шкідливі Продукти Попереджають лікарі Фітнес Схднення
Поділитись:

У сучасному світі безліч видів їжі продається з маркуванням "здорова" й багато людей просто вірять такій наклейці, не заглиблюються в інформацію й вважають, що справді споживають здорову їжу, а не "всякі ваші цукерки і макдональдси". Багато з цих продуктів мають відчутні переваги для способу життя та містять вітаміни, мінерали та інші позитивні поживні речовини (як і загалом більшість продуктів), але при цьому мають й шкідливі сторони та набагато корисніші аналоги.

Популярні "здорові" продукти, які насправді шкідливіші за цукерки

Сухофрукти

Можливо, ви ніколи не думали, що фрукти можуть бути для вас гіршими, ніж цукерки. Проте сухофрукти створюють низку проблем, особливо якщо порівнювати їх із чимось на зразок твердих фруктових цукерок.

Хоча фрукти зазвичай вважаються здоровою їжею, сухофрукти часто мають високий вміст цукру та калорій. Вони також зазвичай менші за розміром, тому їх легко з’їсти більше, ніж свіжих фруктів, що може сприяти збільшенню ваги. Замість того, щоб звертатися до сухофруктів, вибирайте такі ж зручні цілі фрукти, наприклад, яблука та банани. Не потрібно повністю відмовлятися від сухофруктів, але просто споживайте їх у помірних кількостях.

Гранола

Коли ви думаєте про корисні зернові продукти, швидше за все, на думку спадає гранола. Хоча багато компаній хочуть, щоб ви розглядали цю їжу як корисну альтернативу іншим солодким пластівцям для сніданку, багато видів граноли використовують різні олії для зв’язування зерен, які потім підсолоджуються цукром.

Експерти зазначають, що гранола часто продається як здоровий продукт, але в ній може бути багато цукру та нездорових жирів. Важливо читати етикетку та вибирати гранолу з меншим вмістом цукру, яка виготовлена ​​з цільного зерна та містить корисні жири.

Енергетичні батончики

Енергетичні батончики знайшли свою нішу серед людей, які піклуються про здоров’я, частково завдяки їхнім рекламним кампаніям із зображеннями спортсменів. Хоча багато хто вважає, що активний і здоровий спосіб життя та енергетичні батончики йдуть в комплекті, але ця їжа має темну поживну основу. Коли ви подивитесь на етикетку і прочитаєте інформацію про поживну цінність, ви можете бути шоковані, побачивши неймовірно високий відсоток вуглеводів і жиру.

Дієтологи зазначають, що багато різновидів енергетичних батончиків містять багато цукру та калорій, так само як і цукерки. Важливо вибирати енергетичні батончики, виготовлені з цільного зерна та з мінімальним вмістом цукру.

Злакові батончики

Пластівці мають доволі спірну репутацію, адже багато версій цього основного продукту для сніданку постачаються з цукром. Хоча певні цільнозернові злаки можуть не завдати такої ж харчової шкоди, як цукерки, але ви, мабуть, не побачите їх у формі зернових батончиків. Пропоновані як здорові сніданки на ходу, деякі злакові еволюціонували до окремо запакованих батончиків. Хоча реклама таких злакових батончиків виглядає досить здоровою, не обманюйте себе. Багато з них містять більше цукру, ніж шоколадні батончики, й часто мають так само мало клітковини.

Заморожений йогурт

Якщо вам потрібно подати гостям здоровий десерт і доводиться вибирати між цукерками та замороженим йогуртом, заморожений йогурт здається очевидним вибором. Хоча в Україні цей продукт не надто популярний, на Заході маркетинг навколо цього кондитерського виробу робить його схожим на здорову альтернативу десерту, попри велику кількість цукру та жиру в кожній порції.

Дієтологи зазначають, що багато видів замороженого йогурту містять багато цукру. Часто більше, ніж цукерки та звичайне морозиво. Й деякі люди думають: "ну раз це йогурт, то можна з'їсти більшу порцію, він же корисніший за морозиво".

Консервований суп

За останні роки у світі з’явилося багато типів "здорових" консервованих супів, але не кожен бренд на ринку зміг підтвердити такі заяви й виправдати очікування споживачів. Через надзвичайно високий вміст натрію, майже без протеїну чи клітковини, високий вміст цукру та пакування з вмістом BPA (Бісфенол-А – хімічна речовина, шкідлива для людей), багатьом було б корисніше з'їсти жменю цукерок з мигдалем, ніж суп у банці.

Знежирена заправка для салату

На жаль, багато нежирних заправок для салатів компенсують різницю смаку коштом високого вмісту цукру та низькоякісного жиру. Зазвичай основним інгредієнтом цього продукту є рослинна олія, яка містить велику кількість омега-6 жирних кислот, що можуть призвести до хронічного запалення в організмі. Такі заправки можуть містити більше цукру, ніж шоколадний батончик Milky Way великого розміру.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost