Напевно ви їли різне печиво – з начинкою та без неї, чимось посипане, хрустке або м’яке. А як щодо випічки, яка занурюється… не у молоко, як ви могли подумати, а у маковий солоденький соус?
Звучить оригінально, але для наших прапрапоколінь таке печиво було традиційним і називалося шулики або ламанці. Готували його здебільшого на Маковія та на Яблучний Спас і робили пісний варіант, бо тоді починався піст. Хоча з часом ці коржики почали прикрашати буденні столи, а тісто стало щедрим – із додаванням яєць, вершкового масла, сметани чи кефіру. Приготуйте і ви ці хрусткі коржики та подайте з маковою мачанкою до теплих напоїв. Буде смачно і так по-українськи – з душею.
А ще більше про незвичайні та надзвичайні страви ви дізнаєтеся із чудового проєкту Фуд-гід Україною, який відновлює та зберігає пам’ять про нашу нематеріальну спадщину.
Рецепт тіста простий. Не треба чекати, щоб воно підійшло чи довго замішувати. Просто змішайте всі інгредієнти та замісіть однорідне тісто. Єдине, дайте йому трохи відпочити. Це взагалі робіть з будь-яким недріжджовим тістом. Для макового соусу ми використали цукор, але якщо у вас є мед, беріть його. І треба докласти трішки зусиль, щоб з сухого маку при перетиранні виділилося молочко, тому ідеально використати макітру чи ступку. Якщо немає нічого з переліченого, зробіть це у чаші блендера, але пильнуйте за тим, щоб часточки маку не перетворилися на однорідне пюре, нам це не потрібно. А якщо ви любите всіляку випічку, то пропонуємо приготувати й рулет з маком та вишнями, який зачаровує своєю м’якістю та смаком.