Догори
Дати відгук

Щонайменше 20 % дитячих щеплень існують лише на папері — вакцинолог

Хоча точний відсоток фіктивних довідок про вакцинацію встановити неможливо

2 хв на прочитання11 Серпня 2020, 10:56
Поділитись:

Відомий імунолог-вакцинолог Андрій Волянський у своєму інтерв’ю GreenPost сказав, що нічого не знає про тезу «не вакцинована дитина = хвора дитина», яка зараз всіляко просувається в інформаційному просторі з подачі Міністерства охорони здоров'я.

«Якщо це справді так – бо я не бачив цієї тези – то це незрозуміло. Адже нещеплена дитина іноді може отримати захист через контакти з хворими і при цьому не мати звичайних проявів», – сказав   Волянський.

Вакцинолог не вірить у здійсненність наміру МОЗ не допускати в дитячі колективи нещеплених дітей – адже для цього би довелося міняти законодавство. Наразі воно дозволяє нещепленим дітям відвідувати дитячі заклади при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів.

«Я розумію, що дуже важко отримати цей висновок лікарського консиліуму, бо в нашій країні існує владна вертикаль... Коли був спалах кору в Україні, то справді не допускали нещеплених дітей до відвідування шкіл і садочків. Це веде до дуже поганого варіанту, коли батьки змушені купувати фіктивну довідку про щеплення», – сказав він.

Андрій Волянський вважає, що в Україні щонайменше 20% щеплень існують лише на папері – у вигляді запису в медичній картці або довідки.

«Точний відсоток ми не можемо встановити, тому що соціологічні опитування не дадуть нам чіткої цифри – адже не всі батьки будуть відверто про це розповідати», – говорить імнулог.

Раніше ми розповідали про ініціативу МОЗ не допускати в дитячі колективи нещеплених дітей.

Також ми писали про те, що, на думку вакцинолога, треба фіксувати смерті й виплачувати компенсацію померлим від вакцин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.