Догори
Дати відгук

Щоб шашлик вийшов не лише смачний, а й корисний: лайфхаки від лікаря

Оптимальну порцію м'яса можна визначити за розміром долоні.

3 хв на прочитання13 Травня 2023, 12:47
Поділитись:

Шашлик не є дієтичною стравою, тому що це смажена та жирна їжа. Однак якщо їсти шашлик у розумних кількостях і вибирати хороше м'ясо, то не буде шкоди. Як цього досягти — розповіла лікар Олександра Литкіна.

При купівлі м'яса пам'ятайте, що у свіжого шматка рівномірний відтінок, тому огляньте його з різних боків. У несвіжого м'яса жир виглядає матовим, а на дотик він липкий. Дуже погано, якщо жир із сіро-жовтим відтінком. Хороша яловичина та баранина має бути кольору малини і не темнішою. Свиняча шийка має бути блідо-рожевою. М'яса повинне мати приємний парний аромат. Якщо запах хоч чимось вас бентежить, не купуйте. Якщо м'ясо сухе та пружне, то можете брати. Не купуйте шматок, що ковзає в руках. Це означає, що в м'ясі багато рідини — воно прострочене. Є ще такий тест: натисніть пальцем на шматок — з'явиться невелика ямка. Щойно приберете палець, м'ясо набуде колишньої форми. Значить, вам трапився добрий шматок.

Кілька позитивних аргументів на користь шашлику:

  • Шашлик готується на вогні, але не вимагає додавання олії, тому що для виготовлення використовується власний натуральний жир м'яса. Це означає, що шашлик — менш калорійна їжа, ніж приготована, наприклад, на сковороді в олії.
  • Шашлик — це білкова страва, джерело повноцінного тваринного білка з усіма незамінними амінокислотами, життєво необхідного для будівництва клітин в організмі, роботи всіх систем, зокрема імунної; у шашлику багато жиророзчинних вітамінів А, Е, Д та вітамінів групи В.
  • Залізо, що міститься в шашлику з червоних сортів м'яса, перешкоджає анемії та допомагає забезпечити повноцінне дихання тканин.
  • Корисні жирні кислоти, що містяться в шашлику з риби, сприяють нормалізації холестерину.

Звичайно, варто пам'ятати і про шкоду цієї страви:

  • Жирний шашлик важко засвоюється. Процес засвоєння м'яса залежить від вмісту насичених жирів. Якщо розташувати види м'яса за вмістом насичених жирних кислот, то на першому місці опиниться баранина, потім яловичина та свинина. Якщо переїсти шашлику, то можуть з'явитися неприємні відчуття, тяжкість, почуття розпирання у шлунку та нудота.
  • Шашлик у великих кількостях може бути небезпечним, якщо людина, наприклад, довгий час виключала м'ясні продукти з раціону. Солідна порція смаженого на вугіллі м'яса з незвички виявиться для організму шоком, що може призвести до харчового отруєння.
  • Шашлик у великих кількостях протипоказаний людям із подагрою, гострими та хронічними захворюваннями травної системи, із серцево-судинними захворюваннями, а також людям із високим холестерином.
  • Шашлик шкідливий, якщо приготувати його надто близько до вугілля, тому що м'ясо обгорить. Вийде продукт обвуглювання білка — скоринка, що містить канцерогени. Горілу скоринку на м'ясі їсти не рекомендується.

Додайте до шашлику продукти, багаті на клітковину, — овочі та крупи. Наприклад, моркву, капусту, огірки, помідори, салати та зелень. Оптимальну порцію м'яса можна визначити за розміром долоні. Шматок м'яса для шашлику має бути таким, щоб він вмістився на долоні і був завтовшки 1 см. Дітям до 7–8 років шашлик краще не давати. У них може бути ще незріла травна система, що не звикла до надмірної напруги, наприклад до перетравлення цільного шматка м'яса, що містить велику кількість сполучної тканини, тобто м'ясних прожилок.

Ми вже писали про вихідні з шашликами: лікар розповідає про те, що слід враховувати при виборі м’яса.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора