Догори
Дати відгук

Що робити з опалим листям восени: поради від еколога

Традиційно восени та навесні на полях і приватних подвір’ях люди спалюють суху рослинність. Це шкодить довкіллю.

3 хв на прочитання30 Жовтня 2023, 13:52
Що робити з опалим листям восени: поради від еколога Що робити з опалим листям восени: поради від еколога
Поділитись:

Чому не можна спалювати листя, що зазвичай і роблять восени? Передусім, тому що законодавство України забороняє це робити, адже його згорання загрожує  здоров’ю населення, а також забруднює повітря, водойми та  ґрунт.

За порушення закону про паління листя та залишків сухої рослинності (за статтями 77-1 КУпАП та 82 КУпАП) можна отримати значний штраф до 6120 грн.

З тлійного листя виділяється дим з отруйною сумішшю оксиду азоту, пилу, важких металів, чадного газу, діоксанів і діоксинів, які пригнічують імунну систему та стають причиною розвитку раку.

Чому не можна спалювати опале листя

Єкологи радять альтернативи таким діям, а саме: 

Компост. Оптимальним способом утилізації опалого листя та сухої трави завідувач кафедри екології Полтавського аграрного університету Павло Писаренко вважає компостування. 

Компостування може бути за допомогою дощових черв’яків чи каліфорнійських, або за допомогою пробіотичних чи біодинамчних препаратів. Пробіотичних препаратів на ринку багато. Або мікробіотичні препарати, так звані "деструктори", використовують у сільському господарстві.

Перед тим, як додати в компостну купу чи спеціальну яму, його необхідно подрібнити. Зробити це можна вручну або за допомогою приладдя. Щоб отримати максимальну користь, перекладайте листя з перегноєм (або звичайним ґрунтом) шарами. Спочатку — товстий шар із подрібненого опалого листя (не менше 30 см), потім перегній і так далі. Через рік ви отримаєте якісний та натуральний компост.

Суха рослинність як "ковдра". Інший варіант використання опалого листя та сухої трави – вкривати рослинні культури, які зимують.

Наприклад, виноград на присадибній ділянці. Садівники їздять в ліс по хвою, щоб вкривати квіти. Для чого це робити, якщо є листя та трава. Різниці немає. Якщо виноград кримський, його можна обрізати, притулити до землі скобами, вкрити агроволокном, а зверху можна насипати листя. Виноградарі це знають, але в такий спосіб можна усі рослини, що зимують, вкривати.

Можна збирати листя та присипати клумби. Його ж прибирати потім не треба буде, воно усе перегниє. Навесні вилізуть черв’ячки, позабирають його назад у землю. Це поліпшує структуру ґрунту та збагатить його органічною речовиною.

Є також не такі популярні варіанти переробки. Наприклад, можна робити папір чи пелети для опалення приміщень. За словами еколога, через складність цих процесів їх рідко використовують у домогосподарствах.

Як бонус: Опале листя може підійти для оформлення дитячих осінніх композицій в садок чи школу. Використовуйте природні матеріали для розвитку моторики та уяви дитини, створюючи аплікації чи інші вироби разом зі своєю малечею. Такі заняття подобаються дітям будь-якого віку. А ще з яскравого листя оригінальної форми виходять цікаві декоративні композиції, букети та вінки, які прекрасно впишуться в осінній інтер’єр будинку чи квартири.

А тим часом, РФ перетворює родючі ґрунти на попіл. Відновлення може зайняти до 100 років

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.