Догори
Дати відгук

Що коїться в інфекційних лікарнях в Україні, розповіли колишні хворі на COVID-19 (відео)

Лікарі почали вирішувати, кому давати кисень

2 хв на прочитання23 Листопада 2020, 21:32
Поділитись:

Коронавірус в Україні продовжує бити рекорди, і все частіше заходить мова про можливості введення нового локдауна. Ввести тотальний карантин можуть вже в грудні. Адже на початку осені в Україні кількість хворих за добу перевищувала 2 тисячі, а зараз ця цифра зросла майже до 15 тисяч. Щотижня були нові рекорди. Повідомляє "ТСН".

Медична система України може дійти до такого стану, коли в реанімації просто не буде місць для важкохворих. Максим Степанов нещодавно озвучив нову цифру для введення локдауна - 30 тисяч нових випадків на добу, а раніше мова йшла про 20 тисяч .

Але вже сьогодні лікарям доводиться робити вибір: кому віддати рятівний кисень - найцінніше для важкохворих.

"Хлопці вночі вирішували, що вони можуть без кисню. Йшли в туалет, в туалеті непритомніли. Мені кричали, кликали, бо всі боялися відійти від кисню. Я біг до них, по підлозі тягнув їх до кисню. А вже сатурації не було, і дихання майже не було", - розповідає В'ячеслав Семененко, колишній пацієнт ковідної лікарні.

В'ячеслав каже, що з 10 палат лікарні, де він лежав, кисень був тільки у двох палатах. Його давали тільки самим важким, та й то, з одного крана дихали по дві людини.

Волонтер Леся Литвинова допомагає хворим коронавірусом з кисневими концентраторами. А на питання, чи легко потрапити в лікарню і там отримати кисень, вона відповідає, що це схоже на жахливий сон.

Литвинова каже, що офіційна цифра вільних місць з доступом до кисню - сильно завищена. Люди тижнями стоять у черзі, щоб потрапити в лікарню, а багатьом і після виписки потрібні кисневі концентратори.

Лікар з Києва Світлана Гук каже, що ситуація погіршується. Пацієнтів, яким критично потрібен кисень, стає більше. Однією з головних проблем є те, що пацієнти намагаються лікуватися вдома.

Але якщо сатурація нижче 92-х і висока температура, терміново викликайте швидку. Виміряти показник кисню в крові допоможе пульсоксиметр.

При цьому, якщо у вас немає тісту на коронавірус, вас спочатку відвезуть в "сортувальне відділення". Тільки потім визначать, в яку лікарню ви поїдете. Це може зайняти кілька днів. Один з пацієнтів каже, що потрапив у таке відділення, де за ними дивився... травматолог.

Але якщо немає кисню, людина з важким задухою з-за коронавіруса, просто приречена. І неважливо, яка кваліфікація лікуючого лікаря.

Нагадаємо, вчені оприлюднили нові вражаючі дані: скільки насправді тих, кому COVID-19 не страшний.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання17 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання57 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost