Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Серцеві напади, гіпертонічні кризи та інфаркти: погода у прямому сенсі вбиває, застерігають науковці

Серцеві напади, гіпертонічні кризи та інфаркти: погода у прямому сенсі вбиває, застерігають науковці

70 % серцевих нападів, гіпертонічних кризів та інфарктів відбувається під час підвищеної геомагнітної активності.

2 хв на прочитання31 Жовтня 2023, 07:32
Магнітна буря Магнітна буря
Поділитись:

Погода вбиває нас у прямому сенсі, розповідає лікар Олександра Литкіна. Серед природних факторів на здоров'я сильно впливає геомагнітна активність, тобто зміни магнітного поля Землі під впливом сонячного вітру. До найяскравіших її проявів належать магнітні бурі та суббурі. У середньому спостерігаються 7–8 магнітних бур на рік, про які синоптики завжди попереджають. Найпотужніший удар вони завдають по серцево-судинній системі, а їх жертвами часто стають люди з гіпертонією та хворобами серця. Приблизно 70 % серцевих нападів, гіпертонічних кризів та інфарктів відбувається під час підвищеної геомагнітної активності.

Коливання геомагнітної активності можуть порушувати капілярний кровообіг і провокувати гіпоксію тканин, що проявляється головними болями, зниженням працездатності, безсонням. Остання може бути пов'язана зі зниженням під час магнітних бурь рівня мелатоніну — головного регулювальника циркадних ритмів.

Багато кліматичних показників (температура повітря, вологість, атмосферний тиск, кількість сонячного годинника, сила та напрям вітру) пов'язані з частотою серцево-судинних подій . Найбільш значущим визнано різке зниження температури повітря. Холод впливає на серце та судини за допомогою кількох механізмів. Один із них — активізація шкірних терморецепторів, що призводить до вироблення катехоламінів. Гіперпродукція цих гормонів провокує звуження судин, підвищення артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, підвищує потребу серця в кисні. За наявності серцево-судинних захворювань ці зміни стають причиною гіпертонічних кризів.

Кожне зниження середньої температури на 1 °C збільшує щоденну кількість екстрених госпіталізацій щодо серцевої недостатності на 7,83 %. Ризик раптової серцевої смерті значною мірою пов'язаний з похолоданням, а найбільше випадків зупинки серця спостерігається при температурі від 0 до -10 °C. Також є дослідження, що підтверджує, що найсильніший метеофактор, що провокує підвищення артеріального тиску, — температура повітря нижче -10 °С.

Інше дослідження виявило тригери метеотропних реакцій у пацієнтів із захворюваннями суглобів (артрит, артроз). 72 % метеозалежних пацієнтів реагували на перепади атмосферного тиску, 80 % — на гіпоксичний тип погоди. Крім загострення артриту/артрозу, у 65,6% пацієнтів були ознаки іпохондрії, депресивного розладу та психастенії.

Також ми розповідали, чим небезпечні магнітні бурі: можуть не лише погіршити самопочуття метеочутливих людей, а й заблокувати роботу супутників.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost