Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Секрети неандертальської кухні: науковці відтворили напрочуд точні рецепти наших далеких предків

Секрети неандертальської кухні: науковці відтворили напрочуд точні рецепти наших далеких предків

«Смаження птахів на вугіллі вимагало підтримання постійної температури й ретельного контролю тривалості приготування».

2 хв на прочитання27 Липня 2024, 21:26
Науковець патрає одного з птахів. Фото: Мар'яна Набайс Науковець патрає одного з птахів. Фото: Мар'яна Набайс
Поділитись:

Хоча практика полювання неандертальців на велику дичину добре відома, їхнє споживання птахів не дуже добре вивчене через нечисленні археологічні сліди. Археологи реконструювали технології приготування їжі неандертальців. Про це повідомляє The Independent.

У новому дослідженні науковці за допомогою крем'яного знаряддя розрізали двох мертвих ворон, двох нашийних голубів і лісового голуба, яких неандертальці вживали в їжу.

Обробивши птахів вручну, вони обрали методи оброблення та приготування їжі на основі археологічних даних.

Ворону і голуба розрізали сирими, використовуючи крем'яні відщепи, в той час як інших трьох птахів смажили на розпеченому вугіллі до готовності, а потім зарізали.

Науковці виявили, що використання крем'яного кресала для розрубування вимагало «значної точності і зусиль», які не були до кінця зрозумілі до початку дослідження. За словами дослідників, це вимагало «обережного поводження», щоб робити точні розрізи, не травмуючи власні пальці.

«Ці практичні експерименти підкреслили практичні виклики, пов'язані з обробкою та приготуванням їжі неандертальцями, забезпечуючи відчутний зв'язок з їхнім повсякденним життям і стратегіями виживання. Смаження птахів на вугіллі вимагало підтримання постійної температури і ретельного контролю тривалості приготування, щоб уникнути пересмажування м'яса», — сказала Мар'яна Набаїс, провідний автор дослідження.

Після оброблення птахів науковці дослідили їх під мікроскопом на предмет порізів, переломів та опіків. Вони змогли побачити, які сліди залишає на кістках м'ясорубка з використанням кремінних інструментів, і як ці сліди порівнюються з пошкодженнями, спричиненими природними процесами чи діями інших тварин.

За словами науковців, у той час, як розрізи, якими розрізали сиру птицю, не залишали слідів на кістках, розрізи, націлені на сухожилля, залишали сліди, схожі на ті, що були на птахах, знайдених на археологічних розкопках.

Також було виявлено, що крем'яні відщепи після використання мали невеликі напівмісячні шрами на краю.

З іншого боку, кістки від смажених птахів були крихкими і роздробленими, коли їх розрубували за допомогою кремінного інструменту.

Дослідники виявили чорні плями всередині деяких оброблених таким чином пташиних кісток, що свідчить про те, що вміст внутрішньої кісткової порожнини був спалений.

Ці знахідки можуть допомогти археологам шукати видимі ознаки приготування їжі неандертальцями в минулих записах.

Однак, оскільки дослідження складалося лише з п'яти зразків птахів, науковці закликали до подальших досліджень із більшими зразками, різноманітними видами та більш різноманітними експериментальними умовами.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитаннягодина тому
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне / poradnica.com.ua
Батькам дітей із особливими потребами компенсуватимуть витрати на асистента: у Львові затверджено новий порядок
1 хв на прочитання5 годин тому
Система оповіщення для бджолярів
У ДАР з'явиться система оповіщення для бджолярів - Мінагро
1 хв на прочитання7 годин тому
МОЗ закликає українців вживати антибіотики тільки за призначенням лікаря
1 хв на прочитання11 годин тому
Запорізька АЕС вдруге за тиждень на межі блекауту
1 хв на прочитання12 годин тому
Укргідрометцентр: 21 листопада і до кінця доби на дорогах ожеледиця
1 хв на прочитання12 годин тому
На ВДНГ вже відкрили "Різдвяну фабрику мрій"
1 хв на прочитання13 годин тому