У цій казахській закусці на зиму замість кабачків можна використовувати баклажани або брати їх у однакових пропорціях із кабачками.
Інгредієнти (вихід 4-4,5 л):
кабачки — 3 кг;
солодкий перець — 1 кг;
стиглі помідори — 1 кг
петрушка — 200 г;
часник — 2-3 головки;
сіль — 80 г;
цукор — 200 г;
олія — 350 г;
оцет — 100 г;
чорний перець — 6-10 горошин.
Приготування.
Підготувати продукти: кабачки нарізати кубиками (2-3 см), болгарський перець — шматочками (2-3 см), помідори та часник пропустити через м'ясорубку, петрушку дрібно покришити.
До помідорів із часником додати цукор, мелений перець, олію, сіль і болгарський перець. Закип'ятити.
У киплячий маринад покласти кабачки. Варити 45-60 хв — доки кабачки не стануть прозорими.
В кінці додати оцет. Коли прокипить хвилинку, розкласти гарячим у підготовлені банки, закрутити, перевернути до охолодження.
Винести у прохолодне місце на зберігання. Якщо дотримуватися технології, салат зберігатиметься хоч два роки.
Також ми наводили рецепт кетчупу «Язика проковтнеш» — дуже пряний і смачний.