Рум'яні здобні булочки смакуватимуть усій родині. Для їх приготування знадобляться звичайні продукти.
Інгредієнти:
молоко тепле — 150 мл;
вода — 100 мл;
яєчний білок — 1 шт.;
масло вершкове (розм'якшене) — 40 г;
дріжджі сухі — 7 г;
борошно пшеничне — приблизно 500 г (+ для роботи з тістом);
цукор — 70 г + 2 ст. ложки для цукрового сиропу;
сіль — 1 ч. ложка;
ванільний цукор — 1 ч. ложка;
жовток (для змащування булочок) — 1 шт.;
вода — 1 ст. ложка.
Приготування.
У мисці змішати тепле молоко, теплу воду, дріжджі, цукор. Якщо ви не впевнені у своїх дріжджах, залиште їх хвилин на 10-15, аби вони запрацювати та вкрилися бульбашками.
Додати яєчний білок, ванільний цукор, добре перемішати.
Додати борошно (450 г, може знадобитися трохи більше), сіль, перемішати ложкою.
Потім додати м'яке вершкове масло і замісити тісто. Вимішувати тісто протягом 7 хвилин. Можна додати ще грам 50 муки, не більше. Тісто еластичне і не липне до рук.
Миску з тістом накрити плівкою і залишити в теплі на 1,5 години, для підйому.
Тісто збільшиться, буде повітряним і пористим.
Злегка присипати стіл борошном і викласти тісто. Обім’яти, розрізати на невеликі шматочки. Сформувати кульки (12 штук).
Прикрити серветкою або плівкою та залишити хвилин на 10.
Кожну кульку тіста розкачати в коржик. Змастити м'яким вершковим маслом.
Згорнути в рулет. Переплести краї рулету між собою, добре скріпити.
Форму змастити олією або застелити пергаментом. Викласти заготовки у форму на невеликій відстані одна від одної.
Накрити серветкою та залишити ще хвилин на 30 для підйому.
Змастити булочки жовтком. Акуратно, щоб вони не опали.
Випікати здобні булочки в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 °С 25-30 хвилин до рум'яності.
Приготувати сироп: у сотейник насипати цукор, додати воду, розмішати, довести до кипіння та зняти з вогню.
Готові булочки дістати з духовки та гарячими змастити цукровим сиропом.
Рум'яні домашні булочки їдять із молоком або чаєм.
Також ми розповідали про сирні булочки на сніданок — дуже простий і швидкий рецепт.