- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Розвантажувальний день: що можна приготувати з доступних продуктів
Розвантажувальний день: що можна приготувати з доступних продуктів
Як скоротити час на кухні та смачно позбутися кількох зайвих кілограмів із користю для здоров’я.
Розвантажувальний день зовсім не обов’язково передбачає радикальну відмову від їжі. «Здорові люди» розповідають, що один день на овочах і фруктах — гарне розвантаження після свят, і зовсім нескладно зробити так, щоб така їжа приносила задоволення.
Овочеві дні мають багато переваг: вони допомагають боротися з набряками, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, знижують рівень холестерину, підтримують печінку. Овочі містять багато вітамінів. При цьому час, проведений на кухні, можна скоротити — адже більшість овочів і фруктів їдять у сирому вигляді. Крім того, розвантажувальне меню дозволяє позбавитися кількох зайвих кілограмів. Але варто пам'ятати, що в інші дні раціон не можна обмежувати лише овочами та фруктами.
Салати
Пікантний салат із курки з селерою
Інгредієнти:
куряче філе — 300 г;
селера — 1 стебло;
салат зелений — 300 г;
оливки — жменя;
паприка копчена — дрібка;
кунжут — дрібка;
кунжутна олія;
сіль, перець — до смаку.
Приготування.
Куряче філе відварити в підсоленій воді, остудити і нарізати на дрібні шматочки.
Селера порізати тонкими шматочками, оливки — навпіл.
Салат нарвати в миску, додати курку, селеру й оливки. Заправити кунжутною олією та копченою паприкою, сіллю та перцем.
Під час подачі посипати зернами кунжуту.
Теплий салат із броколі
Броколі — дуже корисний овоч, до того ж виглядає яскраво та красиво.
Інгредієнти:
броколі — 1 качанчик;
часник — 3-4 зубчики;
цибуля зелена — 50 г;
олія — 1 ст. л.;
соєвий соус — 2 ст.;
лимонний сік (винний оцет);
сіль, перець.
Приготування.
Броколі розділити на суцвіття та відварювати у підсоленій воді кілька хвилин. Потім викласти на паперові серветки, щоби стекла вода.
У цей час на сухій гарячій сковороді обсмажити кунжут до світло-коричневого кольору.
Часник почистити, порізати пластинками й обсмажити в гарячій олії, доки стане золотистим. Потім його швидко дістати. Додати в олію від часнику винний оцет або лимонний сік і соєвий соус. Перемішати.
Броколі викласти на тарілку, посипати кунжутом і полити соусом, що вийшов.
Овочевий салат
Класичний салат для очищення травного тракту після днів із рясним харчуванням.
Інгредієнти:
капуста — 300 г;
буряк — 200 г;
морква — 200 г;
лимон — 0,5 шт.;
сіль — до смаку;
олія.
Приготування.
Всі овочі використовуються у сирому вигляді. Їх слід ретельно помити й обсушити. Буряк і моркву очистити від шкірки, з капусти прибрати верхнє листя.
Капусту дрібно нашаткувати, викласти в миску, злегка посолити й добре розім'яти руками, щоб вона пом'якшала й дала сік.
За допомогою великої тертки подрібнити моркву та буряк.
Овочі викласти в миску та полити соком лимона. За бажання можна додати олію, але не обов'язково, сіль теж.
При подачі посипати салат дрібно накришеною свіжою зеленню.
Гарячі страви
Овочевий суп
Продукти, що використовуються у складі супу, варіюються. У нього можна покласти і трохи вареного коричневого рису.
Інгредієнти:
капуста (білокачанна) — 300 г;
помідор — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
перець зелений — 1 шт.;
цибулини — 2 шт.;
перець чорний мелений, сіль до смаку;
зелень — пучок;
вода (бульйон).
Приготування.
Овочі помити та видалити непотрібні частини.
Капусту нашаткувати невеликими шматками. Цибулю, помідор і перець порізати невеликими шматками.
Цибулю обсмажити до золотистого кольору, влити кілька ложок води та тушкувати близько 10 хв. Перекласти його в каструльку, додавши до нього овочі, й залити водою так, щоб вона повністю покривала овочі. Довести до кипіння та накрити кришкою.
Варити близько 10-15 хвилин, потім вимкнути. Посолити та залишити на деякий час дійти. При подачі посипати суп дрібно накришеною зеленню.
Суп-пюре з кореня селери та грибів
Овочевий суп для розвантажувального дня підійде для всіх, хто стежить за фігурою та калоріями у будь-який час.
Інгредієнти:
печериці — 200 г;
корінь селери — 200 г;
цибуля — 2 шт.;
морква — 1 шт.;
зубчик часнику — 1 шт.;
зелень, сіль, спеції — до смаку;
олія (краще оливкова).
Приготування.
Гриби очистити, помити й нарізати шматочками.
Цибулю почистити та довільно нарізати.
Овочі почистити та нарізати кубиками. Викласти в каструльку, залити невеликою кількістю гарячої води та варити до розм'якшення.
Селеру варити до розм'якшення.
Злити бульйон, овочі перебити блендером.
У готову масу покласти сіль і спеції, перемішати та залишити настоятися.
Гострі тушковані овочі
Овочі готуються як у воді, так і на легкому бульйоні. Особливо їх поцінують любителі гострих страв. За бажання туди можна покласти й м'ясо.
Інгредієнти:
морква — 4 шт.;
перець солодкий (краще різних кольорів) — 2 шт.;
квасоля стручкова — 50 г;
бульйон (вода) — 150 мл;
цибуля червона — 2 шт.;
помідори у власному соку — 500 г;
зубчики часнику — 3 шт.;
стручок гострого перцю — 1 шт.;
кмин — 1 ч. л.;
орегано — 1 ч. л.;
соус табаско — ½ ч. л.;
олія — 2 ст. л.;
в'ялені томати — 5-6 шт.;
сіль, перець — до смаку.
Приготування.
Моркву очистити, нарізати часточками.
У перцю видалити плодоніжки та насіння. Солодкий нарізати середніми шматочками, гострий дрібно накришити.
Часник та цибулю почистити, дрібно покришити.
На глибокій сковороді обсмажити цибулю (можна без олії).
Додати часник, солодкий перець та обсмажувати на сильному вогні близько 2 хв.
Коли перець трохи пом'якшиться, покласти гострий перець, помідори та в'ялені томати.
Влити бульйон і додати квасолю (можна використовувати морожену). Довести до кипіння та тримати на середньому вогні близько 5 хв.
Тушковані овочі особливо смачні з фетою чи смаженим сиром.
Овочеве рагу
Кількість компонентів для рагу може змінюватись залежно від переваг.
Інгредієнти:
морква — 1 шт.;
цибуля ріпчаста — 2 шт.;
гриби — 10 шт.;
баклажан — 1 шт.;
часник — 3 зубки;
кабачки (маленькі) — 2 шт.;
перець солодкий червоний — 1 шт.;
корінь селери — ½ шт.;
помідори — 3 шт.;
вода (бульйон) — 1 л;
рослинна олія.
Приготування.
Моркву, цибулю та часник почистити, дрібно нарізати.
Гриби (печериці чи якісь інші, зокрема морожені) порізати дрібно.
У нагріту на сковороді олію додати цибулю, за хвилину — моркву. Обсмажувати 2-3 хвилини.
Покласти гриби і, постійно помішуючи, смажити ще 5 хвилин.
Баклажани порізати й обсмажити з часником приблизно 2-3 хвилини.
Викласти обсмажені овочі в каструлю, де готуватиметься рагу.
Кабачки, помідори, корінь селери та перець нарізати невеликими шматочками покласти до баклажанів. Залити гарячим бульйоном (або водою). Додати сіль, перець, чебрець, розмарин і тушкувати на слабкому вогні близько 30 хвилин.
Посолити та поперчити, при подачі посипати дрібно нарубаною зеленню.
Овочі у власному соку
Рагу готується без олії й може бути як самостійною стравою, так і гарніром, наприклад, до відвареної курячої грудки.
Інгредієнти:
кабачок (невеликий) — 1 шт.;
цибулина (середнього розміру) — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
перець болгарський — 1 шт.;
капуста пекінська — 3 листи;
часник — 1 зубчик;
петрушка, кріп.
Приготування.
Моркву та цибулю дрібно нарізати. У перцю видалити плодоніжку та насіння, порізати кубиками.
Кабачок, якщо шкірка жорстка, почистити й порізати невеликими шматочками.
У листі капусти відокремити ніжнішу частину від волокнистої. Останню нарізати довільно, але не великими шматками.
Викласти в каструлю чи сотейник овочі, додати кілька ложок води чи бульйону.
Поставити на слабкий вогонь — незабаром із овочів виділиться рідина, в якій вони й тушкуватимуться.
У цей час дрібно покришити часник і нарізати ніжнішу частину листя капусти. Через 15 хвилин додати їх до овочів та готувати приблизно 10 хвилин. За бажання можна овочі посолити.
При подачі посипати рагу дрібно накришеною зеленню.
Квасоля з овочами
Страва готується лише 15-20 хвилин. Вона дуже смачна як у холодному, так і в гарячому вигляді.
Інгредієнти:
морква — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
квасоля (консервована) — 0,5 банки;
томати у власному соку — 0,5 банки;
бульйон (вода);
шпинат — жменя;
сіль, перець — до смаку.
Приготування.
Моркву та цибулю почистити та нарізати кубиками, потім злегка обсмажити.
Коли овочі стануть м'якими, додати квасолю та порізані помідори. Потім влити гарячий бульйон.
Залишити сковороду на вогні приблизно на 10 хвилин, поки бульйон майже не випарується. Овочі можна приправити сіллю та перцем, якщо хочеться гострішого — ще й гострим меленим гострим перцем.
Наприкінці додати шпинат (можна використовувати заморожений) і добре перемішати.
Фруктово-овочеві коктейлі
Коктейль із селери
Корисний коктейль багатий на калій, кальцій, марганець, вітаміни групи B, A, C, K, E.
Інгредієнти:
селера — 2-3 стебла;
кефір (нежирний) — 200 мл;
свіжа зелень (кріп, петрушка, рукола);
оливкова олія — 1 ч. л.
Приготування.
Зелень і стебла селери подрібнити у блендері.
В отриману суміш додати кефір та олію, потім знову збити.
Готовий коктейль прикрасити гілочками зелені.
Коктейль із грейпфрута
Чудовий тонізуючий засіб із повним комплексом вітамінів, органічних кислот, мінеральних солей, пектину й інших речовин.
Інгредієнти:
грейпфрут — 1 шт.;
апельсин — 1 шт.;
натуральний йогурт (1 % жирності без добавок) — 1 склянка.
Приготування.
Фрукти почистити та нарізати невеликими шматочками. Подрібнити у блендері.
Додати до фруктової суміші йогурт, потім знову збити.
Якщо подобається пікантний смак цедри цитрусових, у напій можна покласти невеликі шматочки, потім ще раз збити коктейль до однорідної маси.
Готовий коктейль розлити красивими келихами.
Коктейль із ківі
Інгредієнти:
ківі — 2 шт.;
вівсянка — 2 ст. л.;
йогурт (1 % жирності без добавок) — 1 склянка.
Приготування.
Змішати йогурт із вівсянкою й залишити на 10-15 хвилин до набухання.
Ківі почистити та нарізати на довільні шматочки. Викласти в блендер і збити.
Додати в суміш йогурт із вівсяними пластівцями, збити до отримання однорідної маси.
Кефірно-яблучний коктейль
У коктейль можна додати будь-які фрукти та ягоди.
Інгредієнти:
яблука — 5 шт.;
кефір — 300 г;
кориця.
Приготування.
Яблука почистити та видалити кісточки. Натерти на тертці та змішати з кефіром.
Всипати в коктейль корицю та збити блендером або міксером.
Коктейль із бананом і сироваткою
Інгредієнти:
банан — 1 шт.;
помело — 14 шт.;
сироватка — 150-200 мл;
вівсяні пластівці — 2 ст. л.
Приготування.
Пластівці відварити в окропі.
Фрукти очистити, нарізати на довільні шматочки. Додати вівсянку та збити блендером.
Влити сироватку та знову збити.
Коктейль з імбиру і буряків
Інгредієнти:
буряк 1 шт.;
імбир — 1 ч. л.;
яблучний сік (або яблуко);
шпинат — жменя;
мед;
вода.
Приготування.
Яблуко очистити від шкірки та нарізати шматочками.
Буряк та імбир також почистити та натерти на тертці — буряк на великій, імбир на дрібній.
Інгредієнти збивати в блендері, вливаючи воду невеликими порціями до отримання густого пюре.
Більше новин читайте на GreenPost.