Догори
Дати відгук

Розумний туалет ставить діагноз і дає поради

Уже наступного року розробка має з’явитися на ринку.

3 хв на прочитання27 Вересня 2021, 10:43
«Живий» туалет. Фото з відкритих джерел «Живий» туалет. Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Дизайн туалету практично не змінився з моменту появи у другій половині ХІХ ст.  Guardian розповідає про розробки розумних туалетів, які «вмітимуть» не лише змивати фекалії.

Насамперед це туалет, який за дев’ять місяців має з’явитися на ринку. У цій технології використовують датчики та штучний інтелект для аналізу відходів.

Соня Грего, професор-дослідник Університету Дюка, переконана, що за допомогою лазерного аналізу можна отримати важливі дані про функції організму.

«Ми вважаємо, що існує неймовірна невикористана можливість отримання даних про стан здоров’я. І ця інформація ігнорується через загальну відразу до випорожнень», — говорить Соня Грего.

У розвиненому світі кожна людина користується туалетом декілька разів на день, і розумний туалет може стати найкращим інструментом моніторингу здоров'я. Грего вважає, що її продукт — який аналізує та відстежує зразки калу та надсилає дані у додаток — надасть «інформацію, пов'язану з раком та багатьма хронічними захворюваннями». Для загальних споживачів це забезпечить душевний спокій, каже вона. Для людей зі специфічними захворюваннями, такими як запальні захворювання кишківника, пристрій може забезпечити корисний контроль для лікарів.

«Дуже важко зрозуміти, коли слід посилити або послабити лікування. Цю інформацію можуть надати біомаркери на основі випорожнень», — переконує Соня Грего.

На її думку, на певному етапі розумний туалет міг би почати давати поради щодо способу життя — він міг би підказати, наприклад, їсти більше клітковини або певних поживних речовин, або визначити, яка їжа викликала неприємний шлунковий епізод.

«Наука про харчування справді рухається в напрямку індивідуального харчування. Наша технологія сприятиме цьому, оскільки у вас є інформація про те, що ви їсте, але ми можемо безперебійно отримувати інформацію про те, що виходить», — каже Грего.

Натомість академічною лабораторією Джошуа Куна, професора хімії та біохімії в Університеті Вісконсін-Медісон, розробляється технологія туалету, орієнтована на сечу, оскільки її простіше відбирати та аналізувати.

У невеликому дослідженні, яке він провів, дві людини зберігали кожен зразок сечі протягом 10 днів. «Виявляється, ви можете виявити сполуки, які є діагностичними для фізичних вправ; ви можете побачити, коли ліки, що відпускаються без рецепта, надходять у систему й очищаються; ви можете бачити молекули, які співвідносяться з тим, наскільки ви добре спали, скільки жирів у вашому раціоні, яке споживання калорій», — розповідає професор.

Дослідження не було проведене для того, щоб подивитися на довгострокове здоров'я, каже він, але наслідки є.

«У поєднанні з медичними записами та даними про спосіб життя багато цих молекул майже напевно могли б корелювати з важливим ризиком захворювання та мати змогу набагато краще передбачити потребу людини у втручанні», — говорить Джошуа Кун.

Нагадаємо також про унітаз, який ставить діагноз: з’явилася нова розробка українських науковців.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання52 хвилини тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання55 хвилин тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання3 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання10 годин тому
Бузок у ландшафтному дизайні: чарівність і краса (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому