Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • «Розлучіть нас, ваша честь»: юрист радить, як оформити розлучення, коли один з подружжя за кордоном

«Розлучіть нас, ваша честь»: юрист радить, як оформити розлучення, коли один з подружжя за кордоном

За бажання до суду можна звернутись у будь-якому випадку.

2 хв на прочитання19 Листопада 2023, 17:56
Зображення ілюстративне Зображення ілюстративне
Поділитись:

Зараз багато українських сімей, розділених кордоном, руйнуються. Адвокат Олександр Гуміров розповідає, що робити тим, хто, перебуваючи за кордоном, потребує розлучення «віддалено».

Якщо один з подружжя за кордоном, немає спільних дітей і наявна згода обох, можна розлучитися через РАЦС. Це можливо зробити дистанційно, наприклад, таким чином:

  • той, хто за кордоном, оформлює заяву про розлучення, посвідчує її нотаріально в країні перебування і передає поштовим зв'язком тому, хто в Україні;
  • той, хто в Україні, оформлює власну заяву про розлучення в органах РАЦС і додає до неї нотаріальну заяву другого з подружжя.

Органи РАЦС реєструють розірвання шлюбу і видають відповідний документ.

За наявності спільних дітей краще звернутися до суду.

Також до суду можливо звернутись і коли немає дітей або наявна відмова одного з подружжя на розлучення — достатньою підставою є бажання розлучитися саме через суд. Позов до суду можливо оформити онлайн в Електронному суді. Другий з подружжя отримає виклик до суду і подасть відзив на позов. Суд постановить рішення.

Також  можна отримати правову допомогу у адвоката. Адвокат допоможе оформити належним чином заяву чи подати позов, може представляти ваші інтереси в суді (зокрема онлайн), а за потреби може виступити посередником між подружжям.

Місце проживання дітей можливо визначити за згодою батьків або в судовому порядку. Так само можливо оформити і розділ майна та встановити аліменти. Наразі всі ці процеси можливі дистанційно (онлайн).

Якщо один із подружжя не погоджується на розлучення, буде два засідання суду. На першому з'ясують позиції, потім суд дасть випробувальний термін (зазвичай місяць). На другому буде ухвалено рішення. Неявка позивача означає, що розлучатися перехотілося.

Тимчасом що кращий секс у подружньої пари, то вища ймовірність зради в майбутньому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost