Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Розбиває уявлення про еволюцію стародавніх людей як про лінійний процес: можливо, науковці відкрили новий вид доісторичної людини

Розбиває уявлення про еволюцію стародавніх людей як про лінійний процес: можливо, науковці відкрили новий вид доісторичної людини

«Ні на що не схожий».

3 хв на прочитання11 Серпня 2023, 11:16
HLD 6. Ілюстрація: Xiujie Wu / National Research Center on Human Evolution HLD 6. Ілюстрація: Xiujie Wu / National Research Center on Human Evolution
Поділитись:

Антропологи з Китаю й Іспанії вперше провели детальний морфологічний аналіз черепа доісторичної людини віком 300 тисяч років, який знайшли у східнокитайській печері Хуалун у 2015 році. Результати, опубліковані у виданні Journal of Human Evolution, показали, що він відрізняється від усіх будь-коли знайдених останків гомінідів. Можливо, йдеться про відкриття раніше невідомої еволюційної лінії людей, йдеться у дослідженні.

Череп, складений із двох великих фрагментів і позначений вченими як HLD 6, становить особливий інтерес через будову нижньої щелепи. На ній відсутня справжнє підборіддя, хоча є помірковано розвинений трикутник підборіддя.

При цьому щелепа поєднує в собі як архаїчні риси, так і ті, що властиві сучасній людині, — це дослідники назвали «несподіваним».

За формою кістка схожа на нижню щелепу Homo sapiens, нашого сучасного людського вигляду, що походить від Homo erectus. Але він також має спільні характеристики з іншою гілкою, яка походить від Homo erectus — вимерлою денисівською людиною. HLD 6 не має підборіддя, як і денисівці.

Подібний «мозаїчний візерунок» ніколи раніше не фіксували в інших скам'янілих останках гомінідів Південно-Східної Азії, що належать до того ж періоду пізнього плейстоцену. (Геологічну епоху плейстоцену 2,58 млн — 11,7 тис. років тому неформально називають льодовиковим періодом.)

Антропологи раніше визначили черепом HLD 6 приблизний вік його власника — приблизно 12-13 років. Вони припускали, що унікальна будова нижньої щелепи могла бути пов'язана з «незрілістю» особи. Проте детальний порівняльний аналіз спростував цю теорію.

Багато інших скам'янілостей плейстоцену, які знаходили в Китаї, було також важко класифікувати, їх вважали аномаліями. Нинішнє відкриття поряд з іншими недавніми дослідженнями змінює сучасні уявлення про еволюційну модель доісторичної епохи, пише CNN.

Це зокрема розбиває уявлення про еволюцію стародавніх людей як про лінійний процес, йдеться в інструкції до дослідження. Якщо раніше деякі науковці намагалися уявити «аномалії» як проміжні ланки між різними ступенями еволюції, то тепер ідеться радше про окремі гілки генеалогічного дерева людини.

«Цілком імовірно, що в цей період співіснувало кілька ліній або таксонів гомінідів, але тільки деякі з них можна вважати гаданими предками сучасного Homo sapiens», — зазначають автори аналізу.

Вважається, що Homo sapiens (людина розумна) з'явився в Китаї близько 120 тис. років тому. Тепер дослідники припускають, що характеристики сучасної людини могли бути вже 300 000 років тому — до появи сучасних людей у Східній Азії. HLD 6, на їхню думку, має належати до нової класифікації, якої ще не дали назви.

У червні палеонтологи також виявили у ПАР найстаріше у світі поховання з останками далеких предків сучасних людей — представників виду Homo Naledi. Кістки було знайдено на глибині близько 30 метрів у системі печер під назвою «Колиска людства» — об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розташований неподалік Йоганнесбурга.

«Коли науковці знаходять сліди діяльності давніх людей, то порівнюють їх із сучасною людиною, або з мавпами. Наприклад, австралопітек за розміром мозку ближчі до мавп: знарядь не робив. Ранні представники лазили по деревах, пізніші — ходили по землі. А ось Homo sapiens виготовляв кам'яні знаряддя, щоразу різні. Це ознака того, що у них працювало мислення. Тим більше, що вони полювали, бувши початково рослиноїдними, тобто надійшли хитріші за хижаків»,пояснює лікар Олександра Литкіна.

Раніше ми також писали, що археологи розгадали таємницю тисячі «болотних людей», знайдених у Європі (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.