Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Росію масово атакували безпілотниками: які дрони брали участь в атаці та про що це може свідчити

Росію масово атакували безпілотниками: які дрони брали участь в атаці та про що це може свідчити

ЗСУ зможуть відправляти на важливі об'єкти Росії цілі загони безпілотників, проти яких не надто корисні системи ППО?

11 хв на прочитання03 Березня 2023, 01:06
Дрон Ukrjet UJ-22 Airborne. Фото: mil.in.ua Дрон Ukrjet UJ-22 Airborne. Фото: mil.in.ua
Поділитись:

Удар безпілотниками по російських об'єктах, розташованих за сотні кілометрів один від одного, став наймасовішим (і фактично першим таким) з початку війни. БПЛА атакували нафтобази та пункти ФСБ. У «Дзеркалі» розбиралися, про що це може свідчити, і розповіли, які дрони використовувалися, а також у чому їхні особливості.

28 лютого відразу в кількох російських регіонах упали дрони. Частина безпілотників завдала збитків будинкам та інфраструктурі, частина просто впала на землю. При цьому географія нальотів виявилася надзвичайно широкою: БПЛА атакували чи намагалися атакувати цілі від Підмосков'я до Кавказу (і, можливо, навіть у Ленінградській області).

Один із дронів упав у Московській області — шкоди він не завдав, але безпілотник знайшли поблизу газової компресорної станції під містом Коломна. Згодом повідомлялося, що співробітники ФСБ Росії виявили на дроні «дві вибухівки С-4 та чотири заряди до РПГ-7». Цього ж дня над Санкт-Петербургом закрили повітряний простір під приводом навчань — при цьому в місті запровадили план «Килим», який зазвичай оголошується при незаконному перетині кордону.

Ще три дрони в ніч на 28 лютого атакували південь Росії: один із них упав у селищі Новий у Гіагінському районі Республіки Адигея (один із суб'єктів РФ, розташований на Північному Кавказі), розташованому за 90 км від Краснодара та за 160 км від міста Туапсе. Другий і третій долетіли вже до самого Туапсе й атакували нафтобазу, розташовану там.

Цього разу атака виявилася вдалішою — безпілотники потрапили в нафтобазу, і вибухами було зруйновано одну з будівель (щоправда, не саме нафтосховище — найважливіша частина нафтобази — а будівлю бойлерної). Стверджується, що всього за 30 м від місця вибухів розташована казарма Міністерства оборони Росії.

На день раніше, 27 лютого, ударів зазнали прикордонні з Україною російські регіони — Білгородська та Брянська області. Спочатку вважалося, що в Білгороді впало три дрони, потім з'ясувалося, що чотири — один із них звалився на дах супермаркету, викликавши спалах. Повідомлялося, що безпілотники вдалося придушити системами радіоелектронної боротьби (РЕБ), а ймовірною ціллю була одна з електропідстанцій.

У Брянській області також зафіксовано чотири БПЛА: один був збитий, а троє атакували вишку технічного спостереження, яку використовують прикордонники.

Україна факт атаки не визнавала. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у своєму твіттері назвав удари дронами «внутрішніми атаками» і додав, що «Україна не завдає ударів по територї Росії. Україна веде оборонну війну для деокупації всіх своїх територій. Це аксіома...».

Пізно ввечері 28 лютого вибухи пролунали на військовому аеродромі в Єйську Краснодарського краю. Місцева влада спочатку повідомила про тактичні навчання, що проводяться в районі, але пізніше з'явилися відомості про те, що об'єкт був атакований дронами.

1 березня представники Міноборони Росії заявили, що запобігли «масованій атакі» українських безпілотників на об'єкти в Криму, в якій брало участь 10 дронів. З них шість нібито збила ППО, а чотири придушили системи радіоелектронної боротьби. Щоправда, місцеві пабліки повідомляли, що близько 2.30 ночі гучний вибух чули в районі Євпаторії, а у селищі Чорноморське вибухи лунали «всю ніч до початку 5-ї ранку».

Чим атакували російські об'єкти?

Щонайменше частину об'єктів була атакована безпілотниками радянського виробництва Ту-141 «Стриж». Про них відомо давно: схоже, саме такі атакували аеродроми стратегічної авіації Росії у Дягілєві й Енгельсі на початку грудня минулого року.

Схоже, саме такий апарат упав і в Адигеї: у мережі з'явилися фото уламків БПЛА, в яких вдалося впізнати частину цього БПЛА, а саме рульову машину РМ-100-3. Цей механізм використовується якраз у Ту-141.

Рульова машина безпілотника Ту-141, який упав у Адигеї. Фото: t.me/m0sc0wcalling

Можливо, «Стриж» використовувався і при атаці на нафтосховище в Туапсі: керівник розслідувальної групи Conflict Intelligence Team Руслан Левієв зазначав, що на відео атаки чути не лише вибух, а й звук реактивного двигуна. БПЛА з такою силовою установкою у світі досить мало, і з початку війни відомо про використання лише реактивних «Стрижів».

А ось безпілотник, що долетів до Підмосков'я, набагато цікавіший. У мережі є фото дрона, що впав під Коломною, — в ньому можна безпомилково впізнати машину українського виробництва Ukrjet UJ-22 Airborne.

Уламки безпілотника, який упав у Підмосков'ї. 28 лютого 2023 року. Фото: t.me/mozhemobyasnit

Цей дрон вперше був представлений компанією Ukrjet, що випускає різні БПЛА, на виставці «Зброя та безпека-2021» у Києві. За своєю суттю це багатоцільовий безпілотний літак, зроблений із композитів і приблизно аналогічний за російським класом «Орлану-10». Такі дрони оснащуються не електричними (як комерційні квадрокоптери чи FPV-дрони), а бензиновими двигунами: це дозволяє проводити в повітрі не лічені хвилини, а дуже довгий час і відлітати на величезні відстані.

Дрон Ukrjet UJ-22 Airborne на виставці «Зброя та безпека-2021». Фото: mil.in.ua

Так, виробник вказує, що в повітрі апарат може проводити до семи годин і за крейсерської швидкості 120 км/год (максимальна — до 160) відлітати на відстань до 800 км. Дрон літає на висотах від 50 до 6000 м.

При цьому БПЛА може працювати і розвідником, і як ударна машина. Для ефективної розвідки на нього може встановлюватись оптико-електронна станція та фотоапарат. А якщо потрібно завдати удару по противнику, то замість обладнання для стеження апарат може брати на борт бойову частину масою до 20 кг.

Спеціалізованих ракет або бомб для UJ-22, зважаючи на все, не розробляли. Хоча безпілотник не кустарний, його засоби враження перероблені з наявних. Для знищення живої сили противника він може використати міни до 82-міліметрового міномета (такі дуже поширені на пострадянському просторі). Якщо потрібно вражати техніку, то БПЛА бере на борт кумулятивні гранати до протитанкового гранатомета РПГ-7, яким розробники додали оперення, щоб точніше влучали.

Протитанкові (ліворуч) і протипіхотні «бомби» безпілотника UJ-22, виставка «Зброя та безпека-2021». Фото: mil.in.ua

Крім імпровізованих бомб, безпілотник може використовуватися і як носій баражувального боєприпасу (дрона-камікадзе) UJ-31 Zlyva. Цей безпілотник повітряного базування має бойову частину ПГ-7ВМ (ту саму гранату від РПГ-7).

БПЛА UJ-22 здатний доставити дрон-камікадзе на відстань 150-200 км від точки зльоту, після чого той може пролетіти ще до 60 км самостійно.

Баражувальний боєприпас Zlyva на виставці «Зброя та безпека-2021». Фото: mil.in.ua

Дроном UJ-22 Airborne управляє команда операторів із наземної станції (виробник поставляє її разом із дроном). Однак можливий і автоматичний політ з корекцією GPS. Ба більше, на дальності до 800 км UJ-22 може летіти тільки в автоматичному режимі: безпілотники з керуванням не супутником, а з землі (навіть знаменитий «Байрактар») не можуть керуватися людиною на дистанції більше 150-200 км: кривизна Землі не дасть радіосигналам зі станції дійти до дрона.

Сама компанія-виробник UJ-22 повідомляє, що передача даних із дрона можлива лише на відстані до 100 км. Схоже, що і керувати машиною в неавтоматичному режимі можна на такій відстані. На сайті Ukrjet вказано, що безпілотний літак може літати у простих і складних метеоумовах, у будь-яку пору року, а також в умовах активного використання противником засобів радіоелектронної боротьби.

Зазначається, що машина не потребує спеціалізованої інфраструктури для зльоту-посадки, а її підготовка до застосування триває не більше 10 хвилин. Команда, яка керує безпілотником, складається з чотирьох осіб.

Про що може свідчити ця атака?

Той факт, що «Ейрборни» успішно долетіли до цілого ряду міст Росії аж до Підмосков'я, означає одне: Україна отримала одночасно дуже просту і далекобійну зброю для вражання цілей на величезних відстанях. Підвісивши під дрон боєприпаси, можна підняти його у повітря, дати координати цілі та відправити у політ в один кінець.

При цьому можна використовувати й інші засоби поразки (нагадаємо, на дроні, що впав під Коломною, співробітники ФСБ виявили те, що назвали С-4 — це американський термін, яким часто узагальнено називають будь-яку пластичну вибухівку незалежно від марки). Оскільки дрон може брати на борт до 20 кг, це досить серйозний показник — куди більше, ніж у комерційних коптерів.

Дрон невеликих розмірів і зроблений не з металу, а з композитів — це робить його дуже складною для радарів ціллю, на екранах «Ейрборн» майже непомітний. Збити його, щоправда, дещо простіше, ніж комерційні коптери, — бензиновий двигун випромінює тепло, і в БПЛА можна пустити ракету з інфрачервоною головкою самонаведення. Однак для цього машину спочатку потрібно помітити, що може бути вкрай тяжко, особливо вночі.

Один із засобів радіоелектронної боротьби Росії, станція перешкод Р-330Ж «Житель». Фото: Vitaly V. Кузмін. vitalykuzmin.net, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

У компанії Ukrjet вказують, що безпілотник може працювати в умовах радіоелектронної боротьби, проте деякі апарати, за твердженнями російської сторони, були «пригнічені РЕБ». Найімовірніше, йшлося про заміну сигналів супутникової навігації — перехоплювати управління дронами не було в кого, оскільки політ відбувався в автоматичному режимі. Саме це могло спричинити падіння безпілотника під Коломною.

Проте варто зазначити, що навіть якщо українські БПЛА були пригнічені РЕБ, їх повністю прошляпила ППО. Не дивно: як ми писали вище, помітити зроблений з композитів невеликий дрон вкрай непросто. Виходить, що не лише реактивний «Стриж», а й тихохідні безпілотні літаки можуть спокійно «мандрувати» Росією на сотні кілометрів, і завадити їм можуть (якщо можуть) лише засоби радіоелектронної боротьби.

Щоправда, вибухівки UJ-22 може нести значно менше, ніж «Стриж», який є чималенькою крилатою ракетою. З іншого боку, 20 кг вибухової речовини — це також чимало, відомі іранські «Шахед-136», які принесли Україні багато горя, несуть порівнянну бойову частину в 50 кг. Натомість, на відміну від радянських «Стрижів», яких свідомо скінченне число (їх давно не виробляють), якщо Україна зможе виробляти у себе «Ейрборни» у великій кількості, то удари по об'єктах у Росії можуть стати постійними. При цьому кожну більш-менш важливу ціль буде важко захистити засобами РЕБ.

У даному випадку головне питання у тому, скільки нових дронів українська оборонна промисловість зможе виробляти. Якщо її можливості виявляться великі, то ЗСУ зможуть відправляти на важливі об'єкти Росії (ті ж аеродроми) цілі загони безпілотників, проти яких не надто корисні системи ППО. А якщо з UJ-22 будуть використовувати баражувальні боєприпаси, то точність таких ударів може стати ще вищою.

Довгий час масовані нальоти ракет і дронів проводилися виключно Росією з українських об'єктів. У січні 2023 року волонтер і телеведучий Сергій Притула й активіст Сергій Стерненко оголосили результати збору на дрони з дальністю 800 км.

«Росіяни, в цю гру можна гратися вдвох», — сказав тоді Притула, маючи на увазі атаки РФ з цивільної інфраструктури іранськими безпілотниками.

Принагідно нагадаємо, що удару по аеродрому в Енгельсі було завдано безпілотником радянського виробництва (ФОТО).

Окрім того, копійчаний камікадзе, що знищує будь-яку техніку: ЗСУ почали масово використовувати на фронті FPV-дрони (ФОТО, ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Комахи Укуси та свербіж Антигістамінні препарати Лікарі попереджають
Киян масово атакують рої мошок: є ризик летальних наслідків
1 хв на прочитаннягодина тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання3 години тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання4 години тому
Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я
2 хв на прочитання5 годин тому
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання6 годин тому
Неврологи виявили, що цілісність білої речовини мозку у людей похилого віку не погіршується — це пояснює гостру пам'ять
2 хв на прочитання8 годин тому
Користь їжі без солі: секрети довголіття і здорового способу життя
3 хв на прочитання9 годин тому