Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Копійчаний камікадзе, що знищує будь-яку техніку: ЗСУ почали масово використовувати на фронті FPV-дрони (ФОТО, ВІДЕО)

Копійчаний камікадзе, що знищує будь-яку техніку: ЗСУ почали масово використовувати на фронті FPV-дрони (ФОТО, ВІДЕО)

Перед нами майбутнє сучасних конфліктів.

10 хв на прочитання26 Лютого 2023, 01:11
Поділитись:

У мережі з'являється все більше відео, на яких саморобні дрони-камікадзе вражають бронетехніку, а інколи й окремих військовослужбовців. Називаються такі безпілотники FPV-дронами, і вони, можливо, найефективніша «саморобка» цієї війни. «Дзеркало» розповідає про ці безпілотники і те, наскільки вони грізні.

Наприкінці грудня 2022 року на українських каналах почали з'являтись ролики, на яких російська бронетехніка уражається дронами, причому відео знято від першої особи. Зазвичай на кадрах видно, як безпілотник стрімко наближається до бойової машини, після чого зображення пропадає — вибух, і БПЛА знищується. 28 грудня Національна гвардія України опублікувала ролик знищення бійцями спецпідрозділу «Омега» одразу семи одиниць бойової техніки під Авдіївкою на Донбасі (згадано також, що було ліквідовано понад півсотні російських військових).

Здебільшого удари завдавалися БМП. Частина машин у момент ураження безпілотниками стояла, частина рухалася, проте результат був один: дрон підлітав до цілі на високій швидкості — і був вибух (частина відео знята з інших безпілотників, які в атаці не брали участі, обмежуючись спостереженням).

В іншому випадку влучним ударом була вражена вантажівка з боєприпасами — якщо вірити підпису, це сталося на лівобережжі Дніпра в Херсонській області.

Визнавали проблему й самі росіяни. Наприкінці грудня-початку січня російські джерела почали скаржитися, що українці використовують на війні перегонові дрони з виглядом від першої особи, полюючи за технікою. Один з відомих пропагандистів РФ Максим Фомін розповів, що в одному з підрозділів російської армії, який штурмував укріпрайон ЗСУ, внаслідок застосування нової зброї (яку спікер помилково назвав VPN-дронами, але мав на увазі очевидно FPV-безпілотники) закінчилися всі бойові машини піхоти.

Що таке FPV-дрон

FPV — це абревіатура від First Person View («вигляд від першої особи»). Головна відмінність таких безпілотників від решти — це спосіб керування ними. Якщо звичайний коптер оператор контролює, дивлячись на екран планшета, смартфона чи іншого гаджета, то для польотів FPV потрібні спеціальні окуляри з приймачем відеосигналу. Передавач розташований на самому дроні, і для керування оператор одягає окуляри та спостерігає все, що «бачить» камера безпілотника.

Такий підхід дозволяє реагувати на зміну положення БПЛА в просторі набагато швидше, ніж у разі стеження за екраном планшета, і літати навіть складними траєкторіями з високою швидкістю. Управляючи безпілотником за допомогою джойстика, можна з ювелірною точністю облітати перешкоди, і тому FPV-дрони виявилися потрібними як перегонові — змагання з польотів таких коптерів організовуються по всьому світу.

В принципі, FPV-передавач можна прикрутити до будь-якого дрона. Однак зазвичай перегонові моделі все ж таки робляться з набором певних характеристик: камера на безпілотнику зазвичай досить слабка за якістю, зате двигуни потужніші, щоб рухатися швидше. До недоліків будь-якої FPV-моделі можна віднести малий час у повітрі — зазвичай близько 10 хвилин, на більше акумулятора не вистачає.

FPV-дрон із ручною гранатою. Фото: t.me/m0sc0wcalling

Обмежена і дальність польоту – причому не лише малою ємністю батареї, а й необхідністю передавати відеосигнал із камери дрону на окуляри. Залежно від моделі безпілотника максимальна відстань, на яку він може відлетіти, відрізняється, проте реально варто розраховувати приблизно на 5 км.

Навіщо перегоновий дрон на війні?

З початку війни в Україні недорогі комерційні дрони використовувалися як саморобні маленькі бомбардувальники. Достатньо підвісити під апаратом ту чи іншу бомбу (наприклад, ручну гранату чи постріл для підствольного гранатомета) із пристроєм для скидання, зависнути над ціллю та відпустити вантаж. Якщо пощастить, ворог зазнає втрат. Минулої весни держТВ Білорусі навіть звинуватило українців, що таким безпілотником атакували білоруську територію — щоправда, пропагандисти показали на відео три різні дрони та гранату, яка не може вибухнути.

При всій простоті й ефективності цього методу він не позбавлений недоліків. Коптеру потрібно зависнути над супротивником і точно впустити гранату на техніку чи бійців, при цьому він помітний і чутний у небі, його можна спробувати збити чи приземлити силами радіоелектронної боротьби.

Зовсім інша річ, коли гоночний дрон перетворюється на камікадзе, несе бойову частину і на величезній швидкості влітає у ворожу машину. Час, який займає атака, обчислюється ліченими секундами. Роль прицілу виконує камера самого безпілотника — ворожу техніку в неї добре видно, і залишається джойстиком коригувати коптер, що летить. Ні збити, ні придушити дрон за час польоту, найімовірніше, не вдасться. Наприклад, один із БПЛА «Омеги» на відео вразив БМП, на броні якої їхало двоє озброєних людей. На кадрах вони очевидно помічають наближення безпілотника і намагаються збити його — але він усе одно долітає до машини, після чого сигнал обривається.

Коштують FPV-дрони, які зазвичай використовуються для розваги, недорого — менше тисячі доларів за штуку. Це не дивно: у безпілотнику немає нічого дорогого. Оскільки давати чітку картинку з великої відстані дрону не потрібно (це камікадзе, а не розвідник), камеру на нього можна ставити зовсім недорогу.

Бойова частина може бути дуже невеликою і легкою (наприклад, постріл ВОГ-17 для підствольного гранатомета важить не більше 300 г). Утім, оптимальною «бомбою» для дрона є кумулятивна граната для РПГ-7, яка при попаданні зверху може пробити навіть танк — але для такої будуть потрібні порівняно великі коптери з вантажопідйомністю від 2 кг (такі, як на фото внизу).

Далеко і довго дрону літати не доведеться — дізнавшись про техніку ворога поблизу, оператор піднімає FPV-машину в повітря і керує нею до моменту атаки — вона займе, як уже говорилося, зовсім небагато часу.

Наявність у відділенні чи взводі оператора FPV-дронів може різко підвищити смертоносність підрозділу: він стає небезпечним для будь-якої піхоти чи бронетехніки ворога (включаючи навіть танки — коптер літає, а значить, може атакувати машини згори, та й узагалі з будь-якого боку, вибираючи місце, де броня тонша). Приблизно такий ефект очікувався, коли США почали постачати Україні дрони-камікадзе Switchblade 600, проте вони особливої ролі поки що не зіграли, і відео з них поширення не отримали — чи то безпілотників поставили замало, чи виявилися несподівані проблеми з ефективністю.

Це якась нова ідея?

Ні. Про те, щоб використовувати дрони з виглядом від першої особи як баражувальні боєприпаси, щонайменше в Росії замислювалися ще позаторік (також зустрічалися згадки про використання таких БПЛА ЗСУ ще у 2016 році). При цьому зброя з самого початку оцінювалася як потенційно дуже ефективна — перед нами майбутнє сучасних конфліктів. Щоправда, наголошувалося, що російських силовиків ця система особливо не цікавить, оскільки вони «не можуть усвідомити всіх плюсів використання цих технологій, тому й не хочуть вкладатися у стартапи».

На фронті нинішньої війни FPV-дрони почали застосовувати обидві сторону влітку 2022 року. Один із воєнкорів Росії 22 червня показав удари неназваних безпілотників-камікадзе по позиціях ЗСУ — за якістю картинки ясно, що використовується саме FPV-дрон, хоча прямо про це не йдеться. У центрі зображення набагато краще, ніж по берегах — коли якість сигналу падає через віддалення передавача від приймача апаратура зменшує обсяг передачі в одиницю часу (бітрейт), розмиваючи картинку з обох боків, але зберігаючи чіткість у центрі, щоб оператору було видно, куди летить дрон.

Український військовий портал «Мiлiтарний» 30 липня того ж року показав перше застосування FPV-дрону по цілі. На відео безпілотник вражає не техніку, а якусь ціль у будинку — у приміщення він влітає через двері.

Увага! У відео звучить нецензурна лексика

До осені 2022 року ЗСУ, зважаючи на все, остаточно оцінили перспективність застосування перегонових дронів — 11 жовтня командир одного з найвідоміших підрозділів аеророзвідки української армії Роберт «Мадяр» Бровді розповів, що його підлеглі почали освоювати тонкощі управління FPV-дроном за допомогою симулятора.

При цьому він оголосив про збір грошей на 300 «народних дронів», який було закрито вже за три дні (тобто було прийнято цілком логічне рішення використати камікадзе-саморобки масово). До кінця жовтня «Птахи Мадяра» (так називається підрозділ) почали тренуватися вже на справжніх безпілотниках, тоді ж командир озвучив, що БПЛА перших партій оснащується 450-грамовою бойовою частиною (майже вдвічі більше за гранати від підствольного гранатомета).

До грудня система у ЗСУ почала працювати. Почали масово з'являтися відео із ураженням бронетехніки росіян і навіть окремих бійців.

«Як я казав, це ПЕКЛО», — прокоментував ролик із ураженням безпілотником російського солдата один проросійський Телеграм-канал.

Серед військових вакансій, які публікує Міноборони України, у грудні з'явилися й оператори FPV-дронів. Головне управління розвідки України вже в січні оголосило збір на 1000 таких безпілотників. Схоже, новинка «прописалася» у ЗСУ надовго — якщо росіяни швидко не знайдуть їй протидії, що дуже важко.

У Росії із впровадженням таких безпілотників виникли проблеми.

«Справедливості заради FPV-дрони використовують обидві сторони… Але інформації щодо подібних дронів, які застосовують російська сторона, буквально на пальці однієї руки перерахувати, на відміну від української сторони», — писав у лютому 2023 року відомий російський військовий блог.

Це справді ефективна зброя?

Так, у цьому не можна сумніватися. По суті, сам по собі перегоновий дрон із виглядом від першої особи — ідеальна «личинка» безпілотника-камікадзе. Він має всі необхідні переваги, необхідні для ефективного ураження цілей: швидкістю, маневреністю, вантажопідйомністю, достатньою для того, щоб носити забійну бойову частину, достатньою для ефективного управління камерою. Залежно від типу цілей можна просто змінювати смертоносний вантаж — кумулятивна бойова частина для техніки, осколково-фугасна проти живої сили. З'являлася навіть інформація про розробку FPV-дронів для перехоплення іранських безпілотників Shahed-136.

Проблема безпілотника одна, але значна: він складний в управлінні. Для того, щоб літати і влучати куди потрібно, а не куди вийде, доведеться провести в тренуваннях години, а то й десятки годин (будь-який охочий може придбати контролер і спробувати свої сили в симуляторі). Тому високоточною зброєю, подібною до Javelin або дронів-камікадзе з головкою самонаведення (на кшталт російських «Ланцетів») FPV-дрон не є. Натомість він дуже недорого коштує, а тренування в симуляторі хоч і займають час, зате не вимагають дорогого обладнання. І, судячи з реакції на новинку обох сторін, на фронті з'явилася справді грізна зброя.

Нагадаємо також, що «прості рішення іноді найефективніші»: експерт розповів про те, як нейтралізувати російські дрони-камікадзе.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання46 хвилин тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання6 годин тому