Догори
Дати відгук

Росіян почали готувати до перенесення столиці до Сибіру

Начебто через потепління клімату.

4 хв на прочитання26 Травня 2023, 14:14
Поділитись:

У Росії почалася серйозна кампанія з прокачування громадської думки на користь перенесення столиці до Сибіру. Називають такі міста, як Красноярськ і Новосибірськ, повідомляє «Компромат 2.0».

«Усі розуміють, що головна причина втечі чиновників — безпека та боязнь далекобійних дронів ЗСУ. Для початку на тему публікується багато текстів у регіональних і жовтих виданнях. Потім тему підхоплять центральні видання, пропагандисти та Телеграм-канали», — йдеться в повідомленні.

Офіційна ж причина перенесення — кліматичні зміни: російські кліматологи кажуть, що температура в Москві підвищиться на 2,5 градуса чи навіть вище, і це «загроза не менша за війну», пишуть «Новые Известия».

Кліматологи пророкують, що потепління та танення льодовиків у найближчому майбутньому призведуть до незворотних змін, йдеться в матеріалі. За найгіршого сценарію температура на планеті може піднятися на 4,5-5 градусів. У такому разі 8-9 років із 10 будуть аномально спекотними.

«Середньорічне значення температури планети зростає, і це, безумовно, впливає на клімат міст нашої країни. Але для того, щоб Москва стала лісостепом, а балтійські пляжі затопило, потрібно значно більше часу — сторіччя. Проте є причини для занепокоєння. Ми всі чудово пам'ятаємо 2010 рік, коли у столиці стояла аномальна спека. Статистика смертності мешканців тоді різко зросла. Насамперед екстремальні погодні умови позначилися на метеозалежних громадянах і людях, схильних до серцево-судинних захворювань і проблем дихальної системи. Приблизно те саме варто очікувати й у випадку, якщо висловлена кліматична гіпотеза стане реальністю. Можливо, народ, схильний до таких захворювань, вирішить переселятися у відповідний північний клімат», — говорить Руслан Хвостов, лідер російської партії «Зелена альтернатива».

Старший науковий співробітник російського Міжнародного науково-дослідного інституту «Стійкий розвиток» Олександр Долгушин називає й іншу небезпеку для Москви: стан московських водосховищ із кожним роком дедалі гірший.

«Москва розростається і споживає більше води, при цьому захист водних об'єктів деградує, вже дозволена забудова в другому санітарному поясі, а це означає, що в зону водозабору можуть потрапляти стоки. На станціях водопідготовки у воду додають усе більше хлору, але якщо його буде надто багато, він почне роз'їдати шкіру. Москва свого часу і стала столицею, бо в неї правильно сформували систему водосховищ. Тому життя в Москві дешевше, ніж, наприклад, у Дубаї, де немає прісної води. Якщо потрібне буде більш серйозне очищення води, воно подорожчає, ЖКГ злетить вгору, і багатьом це не по кишені», — говорить він.

Долгушин нагадує і про проблему з вивезенням сміття. За останні кілька років вартість його вивезення подорожчала вдесятеро, але це не межа. На думку експерта, все це може зробити життя у столиці РФ нереально дорогим.

Хвостов закликає не дивуватися «цьому хайповому тренду» і нагадує, що ініціативи про перенесення столиці в Росії вже висловлювалися не раз: голова наглядової ради Інституту демографії, міграції та регіонального розвитку Юрій Крупнов у 2017 році пропонував Собянину «розмосквичити» країну і зробити столицею якесь із уральських міст. А роком раніше голова ради директорів Інституту аналізу політичної інфраструктури Євген Тунік говорив із Дмитром Медведєвим про те, щоб столицею став Сімферополь.

«І якщо продовжувати серйозно говорити про вигоди перенесення столиці до Сибіру, то можна бути впевненим, що поки відбуватиметься таке переселення народів, у половині країни налагодиться інфраструктура. А ще, мабуть, остаточно відбудеться зміна орієнтації партнерства на азійські країни», — говорить він.

Раніше ми розповідали, що органи влади почали готуватися до евакуації з Москви.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання4 години тому
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання6 годин тому
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання6 годин тому
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання7 годин тому
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання8 годин тому