Догори
Дати відгук

Родині померлого від COVID-19 хірурга не хочуть сплачувати компенсацію (відео)

Страхова комісія стверджує, що лікар заразився не на роботі

3 хв на прочитання17 Липня 2020, 07:45
Поділитись:

У Черкасах родині померлого від коронавірусу хірурга Олега Гайди відмовляють у виплаті компенсації. Страхова комісія вже другий тиждень не хоче визнавати, що медик заразився на робочому місці. І колеги, і родичі — обурені. Бо медика госпіталізували в інфекційку — з поліклініки. Про це повідомляють "Подробности".

Хірург Олег Гайда помер 30 червня. Свого рідного брата, Івана, який був головним лікарем Військового госпіталю у Львові, він пережив всього на 12 днів. Обоє пішли на той світ через COVID-19. У день проводів старшого брата Олег відчув перші симптоми хвороби. Його госпіталізували з робочого місця вже наступного дня, розповідають колеги.

Вдова Олега Гайди й досі перебуває на самоізоляції, а до цього жінка була у лікарні — у неї коронавірус. В тому, що батько заразився на роботі, син, теж лікар хірург, не сумнівається. А от комісія управління Держпраці не хоче цього визнавати. За законом, сім'я померлого медика має право на отримання грошової компенсації. А це сума чимала, адже у разі смерті медика від COVID-19, яким він заразився на роботі, його родині виплачується страховка у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. З 1 січня цього року це 1 млн 576,5 тис. грн. 

"Пацієнти хворі на COVID-19 були в поліклініці та був на цьому поверсі пацієнт. Батько, як завідувач відділення, мав безпосередній контакт з цим пацієнтом", - розповів Ігор Гайда, син хірурга.

Напередодні в управлінні Держпраці вже втретє збиралася спеціальна комісія аби вирішити чи давати компенсацію рідним. Члени комісії засідали майже дві години. Директор поліклініки, де працював Олег Гайда, ошелешила результатом — сім'ї хірурга відмовили у компенсації. Вона обурена таким рішенням.

"Фонд намагається довести, що він отримав це захворювання не на робочому місці. Тобто фонд намагається встановити, що десь в якомусь іншому місці. Ми, представники роботодавця надали всі документи які підтверджують. Ми надали й графіки, і табель обліку робочого часу і засоби захисту", - заявила Оксана Коваленко, начальниця покійного, в.о. директора Черкаської міської консультативно-діагностичної поліклініки.

Рішення про виплату компенсації не ухвалили лише через зауваження представника Фонду соціального страхування. Втім, чого бракує для ухвалення, вона й сама не може пояснити — ні рідним, ні колегам покійного хірурга.

Тепер близьким хірурга треба знову збирати документи аби в черговий раз надати їх на розгляд комісії. Яка призначена на 21 липня і має стати остаточною. На розслідування всього 15 днів.

Нагадаємо, Верховна Рада 7 травня 2020 року встановила розмір страховки для постраждалих від коронавіруса медиків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.