Через неповторний смак і аромат білі гриби за правом вважаються одним із найцінніших сортів грибів. Боровики не темніють після нарізки і завдяки своїй універсальності можуть стати на кухні головним інгредієнтом для багатьох рецептів, нехай це будуть перші чи другі страви, закуски, бутерброди та багато іншого. «Здорові люди» діляться добіркою простих і смачних страв із білими грибами.
Інгредієнти:
білі гриби — 40 г;
зелений салат — 100 г;
яйця — 5 шт.;
олія — 150 г;
оцет — 1 ч. л.;
петрушка — 5-6 гілочки;
тархун — 2 гілочки;
зелена цибуля — 2 стеблинки;
сіль;
перець.
Приготування.
Петрушку, тархун і зелену цибулю помити, обсушити і дрібно нарізати (трохи петрушки залишити для прикраси).
Одне яйце збити занурювальним блендером, поступово додаючи олію. Повинна вийти консистенція майонезу. Додати сіль, оцет і покришену зелень, добре перемішати.
Чотири яйця відварити, охолодити, почистити та розділити на 4 частини.
Очистити гриби, порізати на скибочки товщиною близько 0,5 см.
На сковороді розігріти трохи олії, додати сіль і перець, обсмажити гриби по одній хвилині з кожного боку.
Розкласти по тарілках зелений салат, зверху майонез, смажені гриби та часточки яєць.
Збризкати рослинною олією, злегка посолити і прикрасити петрушкою.
Інгредієнти:
білі гриби — 400 гр
яйця — 2 шт.;
жовтки — 2 шт.;
олія — 270 г;
панірувальні сухарі — ½ склянки;
борошно — ½ склянки;
винний оцет — 2 ст. л.;
лимон — ½ шт.;
петрушка;
чебрець;
майоран;
олія для смаження;
сіль;
перець.
Приготування.
Очистити гриби і пройтися по них вологою ганчіркою чи паперовим рушником, аби видалити залишки забруднень.
Порізати гриби пластинками завтовшки близько 1 см, обваляти кожну в борошні.
Яйця злегка збити в окремій мисці, додати сіль і перець.
Гриби обваляти в яєчній масі і потім у панірувальних сухарях.
Петрушку та чебрець подрібнити.
Злегка нагріти оцет, вилити його в миску, додати яєчні жовтки і збивати електричним віночком хвилину-дві. Потім, повільно вливаючи олію, продовжувати збивати до одержання консистенції майонезу.
Додати сік лимона, дрібку солі та подрібнені трави.
Налити в сковороду з високими бортами олію — стільки, щоб товщина була близько 0,5-0,7 см, сильно розігріти й обсмажувати гриби з обох боків протягом декількох хвилин. Потім дістати і викласти на кухонний паперовий рушник, щоб олія стекла.
Подавати відразу з майонезом і свіжим листям майорану.
Хрумка закуска, яку можна приготувати навіть із черствого хліба.
Інгредієнти:
білі гриби — 200 г;
білий хліб — 8 скибочок;
часник — 1 зубчик;
петрушка — 1 пучок;
олія;
сіль;
перець.
Приготування.
Гриби протерти вологою серветкою, щоб усунути залишки землі. Потім нарізати невеликими пластинками.
У каструлю налити трохи олії й обсмажити нарізаний на пластинки зубчик часнику. Як тільки часник стане золотистим, його прибрати та викласти гриби. Смажити їх на середньому вогні до легкої золотистості.
Більшу частину петрушки подрібнити, решта стане у пригоді для прикраси. Викласти до грибів, додати сіль і перець. Обсмажувати кілька хвилин, часто помішуючи, щоб вони не прилипли до сковороди.
Хліб нарізати скибочками, викласти на збризкане маслом деко і підсмажити в духовці при середній температурі до золотисто-коричневого кольору з двох сторін.
Щойно хліб буде готовий, викласти зверху на нього приготовлені боровики. Прикрасити гілочками петрушки та подавати.
Перлову крупу для супу краще замочити заздалегідь — щонайменше за 2-3 години, можна на ніч.
Інгредієнти:
овочевий бульйон — 2 л;
білі гриби — 200 г;
перлова крупа — 100 г;
шпик — 80 г;
олія — 4 ст. л.;
томатна паста — 1 ст. л.;
морква — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
часник — 1 зубчик;
лавровий лист — 1 шт.;
сіль;
перець.
Приготування.
Перлову крупу відварити.
Очистити гриби та тонко їх порізати.
Моркву та цибулю почистити та нарізати кубиками.
Шпик нарізати великою соломкою.
У сковороді розігріти олію, злегка обсмажити нарізаний на пластинки часник, потім викласти шпик і підрум'янити його. Половину шпику дістати у тарілку та прибрати убік.
До шпику, що залишився на сковороді, покласти моркву і цибулю. Коли вони підрум'яняться, викласти гриби й обсмажувати 5 хвилин. Потім додати готову перловку, перемішати і залишити на 1-2 хвилини.
Бульйон довести до кипіння, додати томатну пасту та вміст сковороди.
Приправити сіллю та перцем, покласти лавровий лист і варити ще 20 хвилин, поки суп не почне густіти.
Подавати суп із перлової крупи з білими грибами у гарячому вигляді. У кожну тарілку зверху покласти кілька шматочків шпику.
Інгредієнти:
білі гриби — 350 г;
овочевий бульйон — 500 мл;
картопля — 200 г;
цибуля-порей — 1 стебло;
олія — 2-3 ст. л.;
цільнозерновий хліб — 2-3 шматочки;
петрушка — пучок;
сіль;
перець.
Приготування.
Білі гриби обережно протерти вологою тканиною, щоб видалити залишки землі. Нарізати скибочками.
Цибулю порізати поперек тонкими шматочками.
У каструльці розігріти олію і злегка обсмажити цибулю-порей. Потім додати гриби й обсмажувати 1-2 хвилини.
Картоплю почистити і нарізати дрібними кубиками. Викласти до грибів та залишити ароматизуватися на кілька хвилин.
Бульйон довести до кипіння, залити гриби та перемішати.
Приправити сіллю та перцем і варити близько 20 хвилин.
На сковороді розігріти трохи олії. Скибочки цільнозернового хліба нарізати квадратиками зі стороною 1-1,5 см і висипати на сковороду. Обсмажувати до появи скоринки.
Гриби та картопля подрібнити занурювальним блендером до отримання однорідної маси. Якщо суп занадто густий, можна додати овочевий бульйон або воду.
Розкласти крем-суп із білих грибів по тарілках. У кожну додати кілька крапель олії, обсмажений хліб і дрібно нарубану петрушку. Подавати у гарячому вигляді.
Інгредієнти:
свиняча вирізка — 500 г;
білі гриби — 300 г;
вершки — 3 ст. л.;
часник — 1 зубчик;
борошно — 2-3 ст. л.;
петрушка — пучок;
олія
сіль;
перець.
Приготування.
Білі гриби очистити від сміття та землі. Ніжку видалити (можна пустити на фарш), а капелюшок порізати тонкими скибочками.
Свинячу вирізку нарізати на медальйони завтовшки близько 5 см. Приправити сіллю та перцем.
У великій сковороді розігріти дві столові ложки олії, обсмажити часник, нарізаний скибочками, до легкого золотистого кольору.
Частину петрушки дрібно покришити.
Викласти в сковороду боровики і кілька хвилин готувати на середньому вогні. Забрати часник і покласти нарізану петрушку. Продовжувати обсмажувати ще приблизно 5 хвилин — гриби мають стати м'якими.
На другій сковороді з антипригарним покриттям розігріти трохи олії й обсмажити свинину, попередньо обваляну в борошні, по кілька хвилин із кожного боку.
Коли свинина підрум'яниться, перекласти її в сковороду з грибами й обсмажувати на середньому вогні 5-7 хвилин.
Влити до м'яса вершки, перемішати та залишити на кілька хвилин.
Якщо соус занадто загусне, можна додати півсклянки гарячої води і продовжити тушкувати до готовності м'яса.
Свинячу вирізку з грибами прикрасити зверху петрушкою та подавати у гарячому вигляді, наприклад, із картопляним пюре.
Інгредієнти:
гречана крупа — 200 г;
курячий бульйон — 400 мл;
цибуля — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
вершки — 50 мл;
вершкове масло — 1 ст. л.;
сіль;
перець;
зелень;
зелений салат — кілька листочків.
Приготування.
Гречку відварити в курячому бульйоні.
Білі гриби почистити та нарізати тонкими пластинками.
Цибулю та часник нарізати кубиками й обсмажити на вершковому маслі до золотистості.
Додати до цибульної маси гриби, прогріти кілька хвилин на слабкому вогні, потім влити вершки. Тримати на сковороді близько 5 хвилин, щоб частина рідина випарувалася.
Зелень помити і дрібно порубати.
Розкласти гречку по тарілках і залити підливою із вершків і білих грибів, прикрасити зеленню та листочками зеленого салату.
Інгредієнти:
картопля — 800 г;
гриби — 500 г;
часник — 2 зубчики;
петрушка — пучок;
олія;
сіль;
перець.
Приготування.
Картоплю почистити і нарізати часточками, викласти в миску з водою і льодом.
Гриби промокнути вологою тканиною, щоб видалити залишки землі, і нарізати скибочками завтовшки близько 0,5 см.
Розігріти на сковороді кілька ложок олії. Викласти нарізаний скибочками зубчик часнику і залишити, щоб зарум'янився.
Картоплю дістати з води й обсушити.
Часник прибрати та викласти в сковороду картоплю. Смажити 10-15 хвилин.
В окремій сковороді розігріти 2-3 ложки олії й обсмажити боровики з зубчиком часнику, що залишився. Коли зарум'яниться, часник прибрати.
Викласти гриби у сковороду з картоплею, посолити. Обсмажувати приблизно 5-10 хвилин, часто помішуючи. І картопля, і гриби мають бути готовими.
Після цього зняти з плити, посипати перцем і дрібно покришеною петрушкою.
Якщо використовується раніше приготовлена чи відварена картопля, що залишилася від інших страв, її викласти у форму для запікання разом із грибами, посипати панірувальними сухарями і поставити в розігріту до 200 °С духовку на півгодини.
Розкласти картоплю з білими грибами по тарілках і подавати у гарячому вигляді.
Інгредієнти:
яловичий фарш — 500 г;
білі гриби — 300 г;
хліб — 3 шматочки;
молоко — ½ склянки;
яйця — 2 шт.;
біле вино — 1 склянка;
вода чи овочевий бульйон — ½ склянки;
пармезан — 50 г;
панірувальні сухарі;
петрушка;
часник;
сіль;
олія.
Приготування.
У сковороді розігріти кілька ложок олії й обсмажити нарізаний скибочками зубчик часнику.
Білі гриби почистити та нарізати дрібними шматочками.
Коли часник зарум'яниться, видалити його й у сковороду викласти гриби. Обсмажувати близько 10 хвилин. Додати дрібно нарізану петрушку, перемішати і залишити тушкувати на невеликому вогні.
Хліб подрібнити, змішати з фаршем, молоком, яйцями, пармезаном і сіллю. Наприкінці додати підтушковані білі гриби. Якщо тісто для фрикадельок вийшло занадто м'яке, покласти трохи панірувальних сухарів.
Перемішати та сформувати фрикадельки. Потім обваляти їх у борошні.
Розігріти в сковороді трохи олії та викласти фрикадельки. Обсмажити з усіх боків до рум'яної скоринки, потім влити вино й овочевий бульйон.
Залишити на кілька хвилин, потім закрити кришкою і гасити на середньому вогні близько півгодини. Ближче до кінця приготування зняти кришку, щоб зайва рідина випарувалася.
Подавати фрикадельки з білих грибів із гарніром з картоплі, круп або салатом.
Підливку з білих грибів можна подавати до макаронів, картоплі чи їсти з обсмаженим багетом.
Інгредієнти:
білі гриби — 300 г;
вершки 30 % — 300 г;
вода — 250 г;
вершкове масло — 200 г;
цибуля — 1 шт.;
петрушка чи кріп — 1 пучок;
часник — 1 зубчик;
сіль — 1 ч. л.;
чорний перець — ¼ ч. л.
Приготування.
Гриби та цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками приблизно в 1 см.
На сковороді розігріти вершкове масло, викласти придавлений зубчик часнику і цибулю. Обсмажувати кілька хвилин, потім часник прибрати та додати гриби. Смажити, доки вони не стануть ніжно-коричневого кольору.
Влити вершки, воду, посолити та поперчити. Накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.
Подрібнити грибну підливу блендером до однорідного стану чи залишити зі шматочками.
Зелень дрібно нарубати і викласти в підливу, перемішати.
Також ми писали про суп із грибами та плавленим сиром — смакоту, яка готується просто і швидко.