Робити сирну запіканку дуже просто. Євген Клопотенко пропонує рецепт класичної запіканки без додавання манки.
Сир. Виберіть добре віджатий кисломолочний домашній сир, або придбайте у супермаркеті той, що має не менше 9 % жирності. Щоб досягти максимально оксамитової текстури запіканки, сир виберіть дрібнозернистий. Якщо так станеться, що він з великими комочками, то краще перебити його блендером чи, за його відсутності, пропустіть один-два рази крізь сито. Це займе трохи більше часу, ніж з блендером.
Родзинки. Сухофрукти добре доповнюють смак запіканки. За бажанням, замість солодких родзинок, можна додати кисленьку в’ялену вишню, журавлину чи курагу. Можна зробити й мікс за необхідності. Щоб ви не обрали, сухофрукти варто помити та висушити. Перед приготуванням сирної суміші промийте їх та залийте гарячою водою. Через п’ять хвилин злийте воду, щоб вони сильно не розкисли, та промокніть паперовим рушником. Як родзинки просохнуть, додайте їх до тіста запіканки.
КРОК 1
Духовку розігрійте до 180 градусів в режимі «конвекція», а якщо такого немає, то в режимі верхнього та нижнього нагріву. Візьміть 500 г кисломолочного сиру і покладіть його в посуд та перебийте блендером.
КРОК 2
Яєчні жовтки (4 шт.) відокремте від білків і додайте в посуд з сиром. Білки зберіть в іншу миску.
КРОК 3
У ємність з сиром і жовтками додайте половину порції цукру (75 г) і пакетик ванільного цукру.
КРОК 4
Додайте до сирної суміші 100 г сметани та 50-75 г родзинок.
КРОК 5
Також всипте у посуд з сирною сумішшю 60 г пшеничного борошна і добре перемішайте лопаткою до отримання однорідної маси.
КРОК 6
Чотири білки з'єднайте з другою половиною цукру (75 г), додайте дрібку солі та збийте міксером до появи м'яких піків.
КРОК 7
Потім збиті білки перекладіть в миску з сирною масою.
КРОК 8
Дуже обережно, щоб не пошкодити структуру білків, перемішайте масу лопаткою або ложкою.
КРОК 9
Керамічну або металеву форму для запікання змастіть всередині вершковим маслом (20-25 г).
КРОК 10
Сирну масу влийте в форму й акуратно розрівняйте поверхню лопаткою або ложкою.
КРОК 11
Сирну запіканку готуйте в розігрітій духовці протягом 45-55 хвилин. По закінченню дістаньте та дайте повністю охолонути. Якщо захочете трохи підсолодити страву, посипте зверху запіканку 1-2 ст. л. цукрової пудри.