Який ще суп приготувати, щоб не був зі стандартним набором продуктів, як то м’ясо та картопля? До вашого меню перших страв пропонуємо додати смачний наваристий капусняк. Давніше в Україні ця страва була обрядовою – її готували на другий день весілля. Капуста у складі супу знаменувала достаток у сім’ї, а пшоно – любов на все життя. Більш традиційним вважається капусняк із квашеною капустою та грибами, але ми вирішили додати свіжу капусту, а ще солоних огірків і копченості, які ще називають вуджениною. Вийшов дуже смачний суп, з легким посмаком та ароматом димку. Радимо подавати страву до столу з чорним хлібом, гірчицею, салом або додавати закуски, на кшталт паштету чи бабагануша.
У складі супу є вудженина, яка досить жирна. Тому ми ще додаємо пісне м’ясо курки. Також до рецепта пасуватиме філе індика або нежирна яловичина. Огірки беріть солоні чи мариновані, а пшоно за бажанням спробуйте замінити булгуром.
КРОК 1
Залийте окропом 3 ст. л. пшона, щоб позбутися гіркоти.
КРОК 2
Зваріть бульйон. У каструлю викладіть 4 курячі гомілки, очищену від лушпиння та надрізану хрест-навхрест цибулину, 2 лаврові листи та по 3 горошини духмяного і чорного перців. Залийтте 3 л води. Варіть 20 хвилин після закипання, періодично знімаючи пінку, яка буде з’являтися. Після дістаньте цибулю, зніміть м'ясо з гомілок та поверніть до бульйону. Продовжуйте варити на повільному вогні.
КРОК 3
Тим часом зробіть засмажку до капусняку. Другу цибулину наріжте дрібним кубиком. Моркву очистьте та натріть на крупній терці. Розігрійте пательню з 3-4 ст. л. соняшникової олії, перекладіть овочі та підсмажте до м’якості цибулі.
КРОК 4
Наріжте соломкою 3 солоні огірки та додайте на пательню до засмажки. Тушкуйте все разом 5 хвилин.
КРОК 5
Нашаткуйте ½ свіжої білокачанної капусти та перекладіть на пательню до овочів, тушкуйте разом, доки об’єм капусти не зменшиться у 2 рази.
КРОК 6
Очистьте від шкірки 3 середні картоплини та наріжте середнім кубиком, додайте до бульйону з м’ясом. Злийте воду з пшона та перекладіть крупу в каструлю з бульйоном.
КРОК 7
Наріжте 150 г вудженини невеличкими шматочками. Ми використали копчені ковбаски та сало. Додайте на пательню та влийте 2 ополоники бульйону. Тушкуйте все разом 5 хвилин. Перекладіть вміст пательні до каструлі з бульйоном і готуйте все разом ще 10 хвилин.
КРОК 8
Додайте в кінці 3 зубчики подрібненого часнику та доведіть смак супу сіллю та перцем. Готовому капусняку дайте настоятися 20 хвилин та подавайте гарячим. За бажанням можете додати сметану та подрібнену зелень петрушки та кропу.