- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Рецепт капусняка зі свіжої капусти із копченостями: Клопотенко рекомендує
Рецепт капусняка зі свіжої капусти із копченостями: Клопотенко рекомендує
Давніше в Україні ця страва була обрядовою
Який ще суп приготувати, щоб не був зі стандартним набором продуктів, як то м’ясо та картопля? До вашого меню перших страв пропонуємо додати смачний наваристий капусняк. Давніше в Україні ця страва була обрядовою – її готували на другий день весілля. Капуста у складі супу знаменувала достаток у сім’ї, а пшоно – любов на все життя. Більш традиційним вважається капусняк із квашеною капустою та грибами, але ми вирішили додати свіжу капусту, а ще солоних огірків і копченості, які ще називають вуджениною. Вийшов дуже смачний суп, з легким посмаком та ароматом димку. Радимо подавати страву до столу з чорним хлібом, гірчицею, салом або додавати закуски, на кшталт паштету чи бабагануша.
ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ КАПУСНЯКУ
У складі супу є вудженина, яка досить жирна. Тому ми ще додаємо пісне м’ясо курки. Також до рецепта пасуватиме філе індика або нежирна яловичина. Огірки беріть солоні чи мариновані, а пшоно за бажанням спробуйте замінити булгуром.
ІНГРЕДІЄНТИ
- 4 курячі гомілки
- ½ свіжої білокачанної капусти
- 3 солоних огірки
- 3 середні картоплини
- 2 цибулі
- 1 середня морква
- 3 ст. л. пшона
- 150 г вудженини (шинка, ковбаски тощо)
- 3-4 ст. л. соняшникової олії
- 3 зубчики часнику
- 2 лаврових листи
- 3 горошини чорного перцю
- 3 горошини духмяного перцю
- 3 л води
- сіль до смаку
- зелень кропу та петрушки за бажанням
- сметана за бажанням
КАПУСНЯК ЗІ СВІЖОЇ КАПУСТИ З КОПЧЕНОСТЯМИ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
КРОК 1
Залийте окропом 3 ст. л. пшона, щоб позбутися гіркоти.
КРОК 2
Зваріть бульйон. У каструлю викладіть 4 курячі гомілки, очищену від лушпиння та надрізану хрест-навхрест цибулину, 2 лаврові листи та по 3 горошини духмяного і чорного перців. Залийтте 3 л води. Варіть 20 хвилин після закипання, періодично знімаючи пінку, яка буде з’являтися. Після дістаньте цибулю, зніміть м'ясо з гомілок та поверніть до бульйону. Продовжуйте варити на повільному вогні.
КРОК 3
Тим часом зробіть засмажку до капусняку. Другу цибулину наріжте дрібним кубиком. Моркву очистьте та натріть на крупній терці. Розігрійте пательню з 3-4 ст. л. соняшникової олії, перекладіть овочі та підсмажте до м’якості цибулі.
КРОК 4
Наріжте соломкою 3 солоні огірки та додайте на пательню до засмажки. Тушкуйте все разом 5 хвилин.
КРОК 5
Нашаткуйте ½ свіжої білокачанної капусти та перекладіть на пательню до овочів, тушкуйте разом, доки об’єм капусти не зменшиться у 2 рази.
КРОК 6
Очистьте від шкірки 3 середні картоплини та наріжте середнім кубиком, додайте до бульйону з м’ясом. Злийте воду з пшона та перекладіть крупу в каструлю з бульйоном.
КРОК 7
Наріжте 150 г вудженини невеличкими шматочками. Ми використали копчені ковбаски та сало. Додайте на пательню та влийте 2 ополоники бульйону. Тушкуйте все разом 5 хвилин. Перекладіть вміст пательні до каструлі з бульйоном і готуйте все разом ще 10 хвилин.
КРОК 8
Додайте в кінці 3 зубчики подрібненого часнику та доведіть смак супу сіллю та перцем. Готовому капусняку дайте настоятися 20 хвилин та подавайте гарячим. За бажанням можете додати сметану та подрібнену зелень петрушки та кропу.