Ракета SpaceX під час вибуху спричинила дірку в атмосфері розміром у кілька тисяч кілометрів

2 хв на прочитання06 Вересня 2024, 01:21
У листопаді 2023 року ракета Starship компанії SpaceX була запущена у випробувальний політ із Техасу і незабаром після цього вибухнула. Фото: Timothy A. Clary/AFP/Getty Images

Такі події можуть мати наслідки для супутникової навігації — наприклад, для автономних транспортних засобів.

На думку науковців, тогорічний вибух ракети американської компанії SpaceX змінив частину атмосфери. Особливо велика діра утворилася на великій висоті, пишуть дослідники в журналі Geophysical Research Letters. Вона простяглася на тисячі кілометрів і проіснувала майже годину. Про це розповідає Die Zeit.

Згідно з дослідженням, діра, що утворилася, була зоною, в якій повітря було нейтралізоване. Так звана іоносфера на висоті від 60 до 1 000 км зазвичай містить електрично заряджені частинки. Під час польоту корабля SpaceX кількість цих частинок зменшилася, оскільки згоряння ракетного палива призвело до обміну зарядами.

Вихлопні гази різних ракет можуть створювати тимчасові дірки. Однак у випадку з ракетою SpaceX ефект був особливо великим — частково через ударні хвилі від вибухів.

Starship — найбільша і найпотужніша ракетна система з коли-небудь побудованих. У листопаді 2023 року ракета SpaceX була запущена у випробувальний політ із Техасу. Двигун відокремився трохи менше ніж за три хвилини і незабаром після цього вибухнув на висоті 90 км. Незабаром після цього вибухнув і верхній ступінь ракети.

Дослідники здивовані тим, наскільки іоносфера реагує на різні речі, продовжує дослідження. Наприклад, вона може змінюватися під час сонячних спалахів, великих метеоритів або подій на поверхні Землі, таких як землетруси чи виверження вулканів. Вплив запуску Starship на іоносферу можна порівняти з впливом великих землетрусів.

«Це, здається, перше відкриття нехімічної іоносферної діри, спричиненої техногенним вибухом», — продовжують дослідники. Вони були здивований тим, наскільки великі зміни можна було спостерігати, і вважають, що це означає, що ми не розуміємо процесів, які відбуваються в атмосфері. Тому такі події можуть мати наслідки для супутникової навігації в майбутньому — наприклад, для автономних транспортних засобів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: