Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Пиття води може нашкодити здоров’ю, якщо робити це неправильно — експерт із системи харчування

Пиття води може нашкодити здоров’ю, якщо робити це неправильно — експерт із системи харчування

Парадокс: пиття води може призвести до зневоднення.

2 хв на прочитання08 Вересня 2023, 08:17
Фото: Жіночий світ Фото: Жіночий світ
Поділитись:

Загальновідомо, що пити воду корисно. Проте якщо робити це неправильно, можна нашкодити своєму здоров’ю. Експерт із системи харчування Ерік Берг розповів про шість помилок, які можна зробити під час пиття води.

Пити дуже багато води. Багато хто змушує себе пити багато води. До того ж, без електролітів, які допомагають упоратися із зайвою водою.

Багато експертів кажуть, що треба пити якнайбільше води. Але якщо ви тренуєтеся і багато потієте, чи отримуєте достатньо солі при цьому? А електролітів? Якщо пити багато води, це може вимити запаси електролітів і стати причиною нестачі натрію в крові. Це одна з форм зневоднення.

Пийте воду стільки, скільки потрібно. Коли відчуваєте спрагу. Якщо ви схильні до утворення каменів у нирках, випивайте щонайменше 2,5 л рідини на день. Різні фактори визначають, скільки води вам потрібно.

Пити воду дуже швидко. Одне із завдань натрію в організмі — баланс рідини всередині та зовні клітин. Коли в організм надходить багато води і швидко, це може викликати набряк. Це відбувається через натрій, який починає надходити в клітину надто швидко. Поза клітинами утворюється дефіцит і розвивається дисбаланс.

Втамовувати спрагу іншими рідинами. Багато хто думає, що напитися можна чаєм, кавою, алкоголем, газованою водою. Це не так.

Пити багато води під час їди. Це може розбавити соляну кислоту у шлунковому соку. Якщо кислоти в шлунку і так не вистачає чи вона недостатньо сильна, то пиття води розбавить шлунковий сік і погіршить перетравлення їжі, особливо білка. Це може призвести до ГЕРХ або кислотного рефлюксу. Тому краще пити за півгодини до або після їди.

Вживання крижаної води у великих кількостях. Це може позначитися на роботі блукаючого нерва. Це не найважливіший пункт і стосується не всіх. Якщо травна система ослаблена (є здуття чи інші проблеми з травленням), то пиття крижаної води може уповільнити роботу блукаючого нерва, який відповідає за травлення.

Пити воду з-під крана. Багато хто думає, що вода з-під крана безпечна. Але у водопровідній воді знаходять фтор, хлор, наночастинки пластику й інші речовини, що впливають на фертильність, гормони, мозок.

Тимчасом вода збільшує витрату калорій: лайфхак від дієтолога для тих, хто хоче схуднути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.