Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Пташиний грип охопив Антарктику: зафіксовано масову загибель морських слонів

Пташиний грип охопив Антарктику: зафіксовано масову загибель морських слонів

Дослідники попереджають про «найбільшу екологічну катастрофу сучасності», якщо дуже заразна хвороба досягне колоній пінгвінів.

5 хв на прочитання08 Грудня 2023, 20:16
Південний морський слон на Фолклендських островах. Фото: imageBroker/Alamy Південний морський слон на Фолклендських островах. Фото: imageBroker/Alamy
Поділитись:

Пташиний грип поширюється в Антарктиці, сотні морських слонів знайшли мертвими, і фахівці побоюються, що це може спричинити «одну з найбільших екологічних катастроф сучасності», якщо дуже заразний вірус досягне віддалених популяцій пінгвінів. Про це розповідає The Guardian.

Уперше про вірус було повідомлено серед бурих поморників на острові Берд, біля Південної Джорджії. Відтоді дослідники та спостерігачі повідомляли про масову загибель морських слонів, а також про збільшення загибелі морських котиків, морських чайок і бурих поморників у кількох інших місцях. Випадки захворювання були підтверджені за 1500 км на захід від Південної Джорджії, серед південних фулмарів на Фолклендських островах.

Доктор Меган Дьюар, голова Антарктичної мережі охорони здоров’я дикої природи, вважає, що ситуація серед південних морських слонів викликає занепокоєння.

«У деяких місцях у нас були масові смертні випадки, де ми доходимо до сотень. Є ймовірність, що це може бути пташиний грип», — сказала вона.

Наразі тести підтвердили смерть пташиного грипу у восьми місцях по всій Антарктиці, і є підозра на хворобу, підтверджена тестами, які ще не завершені у 20 інших місцях, де загинули тварини.

Екологічні проблеми Антарктика Пташиний грип Загибель морських слонів
Морські слони на Південній Джорджії. Сотні тварин, а також морських котиків, були знайдені мертвими, а тисячі морських левів загинули в Чилі та Перу. Фото: Ешлі Купер/Аламі

Дослідники повідомили, що у кількох морських слонів спостерігалися такі симптоми пташиного грипу, як утруднене дихання, кашель і скупчення слизу навколо носа. Млявість, судоми та нездатність літати є симптомами у птахів.

Хоча було підтверджено кілька випадків зараження морськими птахами, багато з них, включаючи морських слонів, досі очікують результатів лабораторних досліджень.

Наразі не було зареєстровано жодного випадку на материку Антарктиди, де розташовані унікальні екосистеми, які є одними з найбільш ізольованих у світі, але очікується, що хвороба з’явиться найближчими місяцями, коли птахи рухатимуться.

З початком сезону розмноження пінгвіни починають збиратися разом, і цей тісний контакт робить їх особливо вразливими. Попередні спалахи в Південній Африці, Чилі й Аргентині показали, що вони сприйнятливі до хвороби.

«Якщо вірус справді почне спричиняти масову смертність у колоніях пінгвінів, це може свідчити про одну з найбільших екологічних катастроф сучасності», — написали дослідники в дослідницькій статті перед друком минулого місяця.

Багато видів в Антарктиці не зустрічаються більше ніде, тому наслідки для регіону поширення високопатогенного пташиного грипу (HPAI) невідомі.

«Враховуючи щільне розмноження колоній дикої природи в антарктичних і субантарктичних регіонах, очікується, що HPAI матиме руйнівний вплив на дику природу та призведе до катастрофічної невдачі розмноження та смертності в регіоні», — заявив нещодавно Науковий комітет з досліджень Антарктики.

Вірус убив приблизно 20 000 морських левів у Чилі та Перу.

«Якщо ми почнемо отримувати спалахи, подібні до тих, що ми бачили в Південній Америці, це може мати дуже великі наслідки. Чисельність імператорських пінгвінів і підборідних пінгвінів суттєво зменшилася, тому якщо ми отримаємо великі спалахи цих видів, це може спричинити подальший тиск на ці колонії», — говорить Дьюар.

За оцінками, поточний спалах дуже заразного варіанту H5N1, який почався в 2021 році, вбив мільйони диких птахів. Штам, що поширюється в Антарктиді, — це 2.3.4.4b, яка знищила популяції птахів у Великій Британії, континентальній Європі, Південній Африці та Америці, причому колонії морських птахів зазнали втрат від 50 до 60%. Штам H5N1 ще не досяг Океанії.

Екологічні проблеми Антарктика Пташиний грип Загибель морських слонів
Пінгвіни Аделі під час сезону гніздування на Небезпечних островах Антарктиди. Фото: Майкл Політо/AFP/Getty

«Це жахлива новина, що він зараз у субантарктиці, і ми дуже стурбовані поширенням вірусу в Антарктиці. Окрім негативного впливу на тварин, «видалення» величезної кількості тварин з екосистеми Антарктики може мати довгостроковий вплив на екосистему», — сказала доктор Мішель Вілле з Сіднейського університету, яка допомагає реєструвати випадки смерті.

Дослідники з Британської антарктичної служби й Агентства охорони здоров’я тварин і рослин Британського уряду виявляють можливі випадки, тестують їх і обмінюються даними. Записати те, що відбувається, складно через розмір Антарктиди та невелику кількість людей, які за нею спостерігають. Низка повідомлень про масову загибель людей надійшла через туристичні судна.

Багато місць у Південній Джорджії зараз закриті для туристів, і навіть дослідникам доводиться проходити через низку процедур, аби потрапити туди — це робиться, щоб зупинити поширення хвороби, пояснив морський біолог Майкл Венгер, який працював провідником в Антарктиді протягом 18 років.

«Уже складно оцінити чисельність у звичайних ситуаціях, тому що територія величезна і там багато тварин. Тепер, коли території закриті, це ще важче», — додав він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.