Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • При потеплінні до 8 градусів за Цельсієм більша частина поверхні Землі стане непридатною для життя - науковець

При потеплінні до 8 градусів за Цельсієм більша частина поверхні Землі стане непридатною для життя - науковець

У 2022 році по всій Європі сильна спека спричинила понад 60 000 смертей.

2 хв на прочитання01 Березня 2024, 10:35
Потепління Зміна клімату Глобальне потепління Спека Потепління Зміна клімату Глобальне потепління Спека
Поділитись:

Середнє підвищення температури на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем може призвести до регулярних, фатальних хвиль спеки на великих частинах планети, говорить Том Метьюз, старший викладач географії навколишнього середовища Королівського коледжу Лондона.

"Ми еволюціонували, щоб справлятися з найсильнішою спекою і вологістю, яку може на нас обрушити планета", - пояснює він.

Але коли наша внутрішня температура досягає приблизно 42 градусів за Цельсієм (близько 107,5 градусів за Фаренгейтом), люди стикаються з тепловим ударом і можливою смертю, оскільки тіло напружується, щоб зберегти прохолоду, а серце працює старанніше, викликаючи серцеві напади.

Метьюз наводить приклад зі своєї рідної країни, Великобританії. Влітку 2022 року Великобританія побила рекорд високої температури, перевищивши 40 градусів за Цельсієм (104 градуси за Фаренгейтом). За оцінками вчених, того літа у Великій Британії сталося близько 3500 смертей, пов'язаних зі спекою. За їх оцінками, по всій Європі сильна спека спричинила понад 60 000 смертей.

«При потеплінні на 1,5 градуси за Цельсієм такі міста, як Лагос, Карачі та Шанхай, починають відчувати хвилі тепла, що перевищують нашу межу. При температурі 2 градуси за Цельсієм кількість подій збільшується щонайменше в 10 разів частіше, а якщо ми дістанемося до 8 градусів за Цельсієм, більша частина поверхні Землі стане занадто гарячою для нашої фізіології і стане непридатною для життя», — каже він.

Кондиціювання повітря та тепловідвідні приміщення могли б допомогти, але нам, можливо, доведеться відмовитися від інтенсивної роботи на відкритому повітрі, такому як вирощування рису у спекотніших регіонах, додає науковець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost