Прослуховування музики може прискорити одужання після операції — дослідження

4 хв на прочитання4 години тому
Фото: Pexels

«Ми не намагаємося сказати, що один жанр музики кращий за інший».

Прослуховування музики після операцій надає заспокійливий вплив на пацієнтів, допомагає зменшити біль і рівень тривоги, а також потребу в опіоїдних анальгетиках. Такого висновку дійшли американські хірурги, пише medicalxpress.

Дослідники з Медичного коледжу Каліфорнійського університету Північного штату в Елк-Гроув, Каліфорнія, проаналізували наявні дослідження про музику та її роль у відновленні людей після операції, звузивши список з 3 736 досліджень до 35 наукових робіт.

Усі дослідження включали дані про результати пацієнтів, такі як біль і тривожність, а також показники частоти серцевих скорочень і вживання опіоїдів. У своєму аналізі дослідники виявили, що просте прослуховування музики після операції, в навушниках або через колонку, мало помітний вплив на пацієнтів у період одужання:

Зниження рівня болю. Пацієнти, які слухали музику, мали статистично значуще зменшення болю на наступний день після операції. Біль вимірювався за допомогою двох валідованих методик, у яких пацієнтів просили самостійно оцінити рівень болю: числової шкали оцінки (зниження приблизно на 19 %) і візуально-аналогової шкали (зниження приблизно на 7 %).

Зниження рівня тривожності. У всіх проаналізованих дослідженнях рівень тривожності, про який повідомляли пацієнти, знизився приблизно на 2,5 бала, або на 3 %, за оцінкою опитувальника тривожності, який оцінює тривожність за 80-бальною шкалою, що заповнюється пацієнтами.

Менше вживання опіоїдів. Пацієнти, які слухали музику, в перший день після операції вживали вдвічі менше морфіну, ніж ті, хто не слухав музику (в середньому 0,758 мг проти 1,654 мг у тих, хто не слухав музику).

Нижча частота серцевих скорочень. У пацієнтів, які слухали музику, спостерігалося зниження частоти серцевих скорочень (приблизно на 4,5 ударів на хвилину) порівняно з пацієнтами, які не слухали музику, що, як зазначають автори, є важливим, оскільки утримання частоти серцевих скорочень у межах здорового діапазону допомагає поліпшити відновлення, забезпечуючи ефективну циркуляцію кисню та поживних речовин по всьому тілу, особливо до ділянок, які були прооперовані. Крім того, тахікардія, або частота серцевих скорочень понад 100, може призвести до порушення серцевого ритму, такого як фібриляція передсердь, що може бути небезпечним для життя.

«Коли пацієнти прокидаються після операції, іноді вони відчувають себе дуже наляканими і не знають, де перебувають. Музика може допомогти полегшити перехід від стадії пробудження до повернення до нормального життя і може допомогти зменшити стрес, пов'язаний з цим переходом», — сказав Ельдо Фрецца, доктор медичних наук, старший автор дослідження і професор хірургії.

Доктор Фрецца та співавтори зазначили, що на відміну від деяких більш активних методів лікування, таких як медитація чи пілатес, які вимагають значної концентрації чи руху, прослуховування музики є більш пасивним досвідом і може бути включено пацієнтами без особливих витрат або зусиль майже відразу після операції.

«Хоча ми не можемо точно сказати, що вони відчувають менший біль, дослідження показало, що пацієнти вважають, що вони відчувають менший біль, і ми вважаємо, що це не менш важливо. Слухаючи музику, можна відсторонитись і розслабитися. Таким чином, не потрібно багато чого робити чи зосереджуватися на чомусь, і можна заспокоїтись», — сказав Шехзаїб Раїс, перший автор дослідження і студент третього курсу медичного коледжу.

Автори дослідження зазначають, що зниження рівня кортизолу під час прослуховування музики може відігравати певну роль у полегшенні відновлення пацієнтів після операції. Деякі змінні, такі як тривалість прослуховування музики, неможливо було проконтролювати під час аналізу. Майбутні дослідження будуть спрямовані на пілотну програму для оцінки використання музики в хірургічних умовах, а також у відділеннях інтенсивної терапії.

Якщо ви почуваєтеся добре після операції, слухайте будь-яку музику, яка вам подобається, радить доктор Фрецца.

«Ми не намагаємося сказати, що один жанр музики кращий за інший. Ми вважаємо, що музика може по-різному допомагати людям після операції, тому що вона може заспокоювати і давати відчуття, що ви перебуваєте в знайомому місці», — каже він.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: